ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Προγράμματα FTTH με ταχύτητες έως 1Gbps θα παρουσιάσει η Cosmote μέσα στο φθινόπωρο

0

Θερμό αναμένεται το φθινόπωρο για τη Cosmote, με τις πληροφορίες του insomnia να αναφέρουν ότι η εταιρεία θα επεκτείνει τα διαθέσιμα πακέτα της σε ότι αφορά συνδέσεις FTTH για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και από τις περιοχές που είναι διαθέσιμο το δίκτυο οπτικών ινών της.

Συγκεκριμένα η Cosmote θα προσθέσει επιλογές για συνδέσεις με ταχύτητες download στα 300Mbps, 500Mbps και 1Gbps, οι οποίες θα προστεθούν στα ήδη διαθέσιμα πακέτα των 50, 100 και 200Mbps. Στην περίπτωση των συνδέσεων στα 300Mbps, το upload θα οριστεί στα 30Mbps ενώ στα 500Mbps, στα 50Μbps. Τέλος η ανώτερη πρόταση στο 1Gbps θα προσφέρει ταχύτητα upload στα 100Mbps.

Η κίνηση θα αποτελέσει συνέχεια της επιθετικής πολιτικής της εταιρείας για διείσδυση των υψηλών ταχυτήτων Internet  και την αξιοποίηση των σημερινών δυνατοτήτων των δικτύων σταθερής από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από το Μάρτιο η Cosmote διπλασιάζει εντελώς δωρεάν και όπου είναι τεχνικά εφικτό τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού Internet που διαθέτουν οι συνδρομητές της. Ήδη, πάνω από 600 χιλιάδες συνδεσεις έχουν αναβαθμιστεί, περίπου το 80% των συνδέσεων που μπορούν να πάρουν τη συγκεκριμένη αναβάθμιση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τελευταίων οικονομικών αποτελεσμάτων, ο όμιλος ΟΤΕ επιτάχυνε την ανάπτυξη του δικτύου FTTH φτάνοντας τις 674 χιλιάδες γραμμές στο τέλος Ιουνίου, ενώ σχεδιάζει να φτάσει περίπου το 1 εκατομμύριο νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2022. Οι συνδέσεις FTTH της Cosmote έχουν ήδη φθάσει τις 92 χιλιάδες, αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω με τα νέα πακέτα και τις υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης, δεδομένου ότι είναι όλο και περισσότεροι οι καταναλωτές που ζητούν ταχύτητες σύνδεσης πάνω από τα 200 Mbps και κυρίως, υψηλότερο upload.

Τα νέα πακέτα της Cosmote πιθανόν να αρχίσουν να διατίθενται όταν θα ξεκινήσει και η νέα δράση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την επωνυμία Gigabit Voucher Scheme. Πρόκειται για την επόμενη «γενιά» κουπονιών όπου θα επιδοτούνται συνδέσεις με ταχύτητες λήψης δεδομένων τουλάχιστον 250 Mbps. H συγκεκριμένη δράση είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε πολύ δύσκολα θα τη δούμε να ξεκινά να είναι διαθέσιμη πριν τις αρχές Νοεμβρίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης, στο πλαίσιο της δράσης προβλέπεται η επιδότηση του αρχικού εφάπαξ τέλους σύνδεσης καθώς και μέρους του μηνιαίου τέλους για περίοδο 24 μηνών. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης προβλέπεται στα 432 ευρώ ανά ωφελούμενο νοικοκυριό και στα 888 ευρώ ανά ωφελούμενη μικρο-μεσαία επιχείρηση. Πιο συγκεκριμένα, το ποσό ενίσχυσης είναι:

•    48 ευρω εφάπαξ ποσό που αντιστοιχεί στο τέλος σύνδεσης
•    16 ευρώ μηνιαίως ανά ωφελούμενο νοικοκυριό για διάστημα 24 μηνών
•    35 ευρώ μηνιαίως ανά ωφελούμενη μικρο-μεσαία επιχείρηση για διάστημα 24 μηνών.

Οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας περιλαμβάνουν ταχύτητα λήψης δεδομένων τουλάχιστον 250 Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης στο 1 Gbps, ενώ περιλαμβάνεται ο απαραίτητος για τη λειτουργία της τερματικός εξοπλισμός του τελικού χρήστη (modem / router).  Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει, επιπλέον, να υποστηρίζονται συμμετρικές ταχύτητες download / upload, ήτοι και η ταχύτητα αποστολής δεδομένων να είναι τουλάχιστον 250 Mbps.

insomnia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ