ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το ρομπότ Mini Cheetah μπορεί να τρέξει πλέον πιο γρήγορα από ποτέ

0

Το ρομπότ "Mini Cheetah" του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) είχε εντυπωσιάσει με τις ικανότητές του και τις τούμπες που το είχαμε δει παλιότερα να εκτελεί.

Τώρα όμως χάρη στην περαιτέρω ανάπτυξη του hardware και του software του, το μίνι αυτό ρομπότ έμαθε να τρέχει γρηγορότερα από ποτέ. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στο Improbable AI Lab του MIT όπου αντικατέστησε τον ελεγκτή λειτουργείας του με ένα "μοντέλο εκμάθησης από εμπειρία" (learn-by-experience model). Η προηγούμενη τεχνητή νοημοσύνη που ενσωμάτωνε βασιζόταν σε ανάλυση δεδομένων και είχε σχεδιαστεί από ανθρώπους μηχανικούς για να διαχειρίζεται την ισορροπία και την κινητικότητα του ρομπότ.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία είναι κουραστική για τους μηχανικούς και απαιτεί πάρα πολύ χειρωνακτική εργασία, ούτως ώστε να ληφθεί υπόψη κάθε πιθανό έδαφος ή κατάσταση που θα συναντήσει το ρομπότ.

Το εντυπωσιακό του νέου του αλγορίθμου είναι πως του επιτρέπει να συγκεντρώσει "100 ημέρες εμπειρίας πλοήγησης σε διάφορα τερέν" μέσα σε μόλις τρεις ώρες, δίνοντάς του έτσι τα εφόδια να χειρίζεται αυτές τις καταστάσεις, αντλώντας έτσι τις κατάλληλες πληροφορίες όταν συναντά το αντίστοιχο σενάριο στην πραγματική ζωή.

Χάρη σε αυτή την προσέγγιση το Mini Cheetah μπόρεσε να τρέξει στην υψηλότερη ταχύτητα που καταγράφηκε ποτέ στα 6.2 χλμ/ώρα. Η ομάδα του ΜΙΤ θέλει να επεκτείνει αυτή την προσέγγιση και σε άλλα ρομποτικά συστήματα, όπως χέρια που μπορούν να σηκώνουν και να χειρίζονται διάφορα αντικείμενα, για να τους διδάξει ποικίλες δεξιότητες χωρίς τόση χειρωνακτική εργασία.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις νέες ικανότητες του ρομπότ Mini Cheetah.

unboxholics.com

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ