ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το πρότυπο Bluetooth LE Audio είναι έτοιμο και σύντομα διαθέσιμο

0

 Ένα μεγάλο βήμα για τα ακουστικά Bluetooth αναμένεται να γίνει σύντομα, καθώς ο οργανισμός Bluetooth SIG ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη του Bluetooth LE Audio, μιας τεχνολογίας-ομπρέλας που φιλοξενεί πολλές άλλες.

Από τα βασικότερα πλεονεκτήματα που θα προσφέρει το πρότυπο Bluetooth LE Audio είναι η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, η καλύτερη ποιότητα ήχου και νέες δυνατότητες, όπως η σύνδεση πολλαπλών συσκευών σε μια πηγή ταυτόχρονα.

Με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του Bluetooth LE Audio, οι κατασκευαστές θα μπορούν πλέον να ενσωματώνουν το νέο πρότυπο στις συσκευές τους και πιθανότατα θα δούμε τέτοιες συσκευές να κυκλοφορούν από φέτος κιόλας. Μάλιστα, ο οργανισμός Bluetooth SIG αναφέρει πως ορισμένες νεότερες συσκευές ίσως μπορέσουν να λάβουν την αναβάθμιση σε μορφή update, όμως δεν είναι σίγουρο κι εξαρτάται επίσης από τον εκάστοτε κατασκευαστή.

Το νέο LC3 codec θα μπορεί να μεταδίδει ήχο αποδοτικότερα, δηλαδή διατηρώντας την ποιότητα ψηλά χωρίς να ανεβαίνει αντίστοιχα και ο ρυθμός μετάδοσης (bit rate) ή ακόμη και καλύτερη ποιότητα σε χαμηλότερο bit rate. Αυτό συνεπάγεται χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, άρα καλύτερη αυτονομία με ίδιο ή καλύτερο ποιοτικά ήχο.

Για το κομμάτι της σύνδεσης πολλαπλών συσκευών σε μια πηγή, το σενάριο είναι απλό. Πολλά ακουστικά σε μια τηλεόραση, σε ένα κινητό, έναν υπολογιστή ή γενικότερα μια πηγή που υποστηρίζει τα πρότυπα Bluetooth. Έτσι, θα μπορούν πολλά άτομα να ακούνε ταυτόχρονα από την ίδια πηγή χωρίς την ανάγκη για επιπλέον εξοπλισμό ή άλλα βήματα. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αναφέρεται ως Auracast και -στο μυαλό της εταιρείας- θα μπορούσε να έχει τη μορφή ενός δικτύου Wi-Fi όπου εμφανίζεται μια λίστα συσκευών που ακούνε από τη συγκεκριμένη πηγή.

Θα γίνουν επίσης βελτιώσεις στην πρακτική αυτονομία των ασύρματων ακουστικών, δηλαδή στο κατά πόσο μπορούν να στέκονται μεμονωμένα κι όχι απαραίτητα ως ζευγάρι, όπως ήδη κάνουν αρκετά ακουστικά. Πιθανότατα, θα βελτιωθεί η σταθερότητα σήματος, οι χρόνοι απόκρισης και παρεμφερή στοιχεία.

Με το Bluetooth LE Audio να είναι έτοιμο, σειρά έχουν τα ακουστικά που θα το υποστηρίζουν, οπότε αναμένουμε να δούμε τι θα αποκαλύψουν οι κατασκευαστές τους ερχόμενους μήνες.

insomnia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ