ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το λέιζερ του Project Taara της Alphabet μετέδωσε δεδομένα 700 TB σε απόσταση 5 χλμ.

0

Η Alphabet ανακοίνωσε ότι το πρωτότυπο σύστημα επικοινωνιών που υλοποίησε και το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία λέιζερ κατάφερε με επιτυχία να μεταδώσει πάνω από 700 Terabytes δεδομένων σε απόσταση 5 χιλιομέτρων!

Το σύστημα που ονομάζεται Project Taara μετέφερε με επιτυχία δεδομένα κατά μήκος του ποταμού Κονγκό στην Αφρικανική ήπειρο, συνδέοντας την πόλη Μπραζαβίλ στην Δημοκρατία του Κονγκό με την Κινσάσα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Ο στόχος της Alphabet (Google) με το σύστημα είναι η παροχή διαδικτυακής σύνδεσης επιπέδου οπτικών ινών σε τοποθεσίες όπου το κόστος επένδυσης για την κατασκευή μίας δικτυακής υποδομής οπτικών ινών είναι οικονομικά ασύμφορο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το Project Taara κατάφερε να επιτύχει μία σύνδεση υψηλής ταχύτητας, την ώρα που θα έπρεπε να τοποθετηθούν καλώδια δικτύου οπτικών ινών μήκους 400 χιλιομέτρων για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Το σύστημα της Alphabet μάλιστα θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως εναλλακτική λύση και σε σύγχρονες μεγαλουπόλεις, όπου επίσης η ανάπτυξη υποδομών έχει μεγάλο κόστος ή προκαλεί προβλήματα.

Το εγχείρημα της Alphabet αξιοποιεί την ίδια τεχνολογία Free Space Optical Communications που αναπτύχθηκε για το Project Loon, που αν θυμάστε αποτελούσε μία από τις μεγάλες έρευνες της Alphabet για την παροχή διαδικτυακής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας σε αγροτικές περιοχές χρησιμοποιώντας μπαλόνια.

Στην ανακοίνωση της, η Alphabet δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου των δοκιμών, ο σύνδεσμος Project Taara βρισκόταν σε λειτουργία για 20 ημέρες συνεχόμενες επιτυγχάνοντας επίπεδο διαθεσιμότητας σήματος σε ποσοστό 99,9% - πράγμα που σημαίνει ότι πρακτικά η λειτουργία του ήταν αδιάκοπη.

Το σύστημα λέιζερ μάλιστα διαθέτει δυνατότητες αυτορρύθμισης που στοχεύουν στη παράκαμψη των καιρικών συνθηκών ή και των στοιχείων της άγριας ζωής, επιτρέποντας στο λέιζερ όχι μόνο να αυξάνει την ισχύ του εφόσον απαιτηθεί, αλλά και να προσαρμόζει τα πιάτα λέιζερ εξόδου και εισόδου έως και κατά +/- 5 μοίρες. Επί του παρόντος, και στο συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης του συστήματος, μία δέσμη λέιζερ με διάμετρο ενός τσόπστικ μπορεί να πετύχει έναν στόχο διαμέτρου 5 εκατοστών από απόσταση 10 χιλιομέτρων.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο που διέθεσε η εταιρεία, το σύστημα πρωτοδοκιμάστηκε στην Ινδία.

insomnia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ