ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Apple θα επιτρέψει στους developers εφαρμογών ανάγνωσης να αποφύγουν την προμήθεια 30%

0

 Η Apple θα επιτρέψει επιτέλους στους developers ορισμένων εφαρμογών που βρίσκονται στο App Store να παρέχουν συνδέσμους μέσω του λογισμικού τους που οδηγούν σε εξωτερικές ιστοσελίδες για να παρέχουν υπηρεσίες πληρωμής για τους πελάτες τους.

Με αυτή την απόφαση, η Apple όχι μόνο διευθετεί ένα μακροχρόνιο ζήτημα που έχει καταγγελθεί επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια από developers και προγραμματιστές αλλά ουσιαστικά «τερματίζει» και την έρευνα της Ιαπωνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.  

Ο τεχνολογικός κολοσσός έκανε γνωστό ότι η συγκεκριμένη αλλαγή στους όρους του App Store θα τεθεί σε ισχύ σε παγκόσμια κλίμακα στις αρχές του επόμενου έτους για τις αποκαλούμενες «reader apps» (όχι για όλες, αλλά από ότι φαίνεται… θα υπάρχουν σύντομα εξελίξεις και για τα υπόλοιπα apps όπως τα παιχνίδια), στις οποίες συμπεριλαμβάνονται περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, ήχος, μουσική και βίντεο. Μέχρι σήμερα, η Apple υποχρέωνε στους developers να χρησιμοποιούν το δικό της σύστημα αγορών με αποτέλεσμα να καρπώνεται προμήθεια έως και 30% για λήψεις και συνδρομές εντός των εφαρμογών. Τώρα, οι developers μπορούν να οδηγήσουν τους πελάτες τους μέσα από τα apps τους σε εξωτερικές σελίδες για να γίνουν συνδρομητές ή να προχωρήσουν σε αγορές παρακάμπτοντας την προμήθεια της Apple.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τον εξωδικαστικό διακανονισμό με προγραμματιστές που είχαν καταθέσει αγωγή εναντίον της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και μετά από έναν ακόμη διακανονισμό με την Ιαπωνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνει την έρευνα της για το App Store.

«Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ιαπωνίας και εκτιμούμε τη δουλειά που κάναμε από κοινού, η οποία θα βοηθήσει τους προγραμματιστές εφαρμογών ανάγνωσης να διευκολύνουν τους χρήστες να ρυθμίζουν και να διαχειρίζονται τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες τους ενώ παράλληλα προστατεύουμε το απόρρητο τους διατηρώντας την εμπιστοσύνη τους» δήλωσε ο Phil Schiller, ο οποίος επιβλέπει το App Store της Apple.

Εδώ και αρκετό καιρό, developers όπως οι Netflix και Spotify διαμαρτύρονται ότι η Apple δεν τους επιτρέπει να συνδέσουν τις εφαρμογές τους με τις ιστοσελίδες τους για να εγγραφούν οι πελάτες τους στις υπηρεσίες τους. Μέχρι πρόσφατα, η Apple απέρριπτε ή καταργούσε εφαρμογές από το App Store αν οι developers κατεύθυναν τους χρήστες σε ιστοσελίδες εκτός του App Store για να μην χρειάζεται να πληρώσουν την προμήθεια. Είναι σημαντικό ότι τα παιχνίδια, τα οποία είναι η πιο προσοδοφόρα κατηγορία εφαρμογών στις φορητές συσκευές, δεν εμπίπτουν βεβαίως στην κατηγορία των reader apps -που προβλέπονται από την συμφωνία της εταιρείας με την Ιαπωνική Επιτροπή Ανταγωνισμού- και επομένως θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης της Apple με την Epic Games για να δούμε αν θα αλλάξει κάτι και στην κατηγορία των παιχνιδιών, που αναμένεται να συμπαρασύρει και όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες εφαρμογών. Ο δικαστής πάντως που «επιβλέπει» τη δίκη, πρότεινε στην Apple να κάνει κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανε πρόσφατα για τις εφαρμογές ανάγνωσης.

«Επειδή οι developers εφαρμογών ανάγνωσης δεν προσφέρουν ψηφιακά προϊόντα εντός της εφαρμογής και υπηρεσίες για αγορά, η Apple κατέληξε σε συμφωνία με την Ιαπωνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για να επιτρέψει στους προγραμματιστές αυτών των εφαρμογών να μοιραστούν έναν και μοναδικό σύνδεσμο που να οδηγεί στην ιστοσελίδα τους για να βοηθήσουν τους χρήστες να ρυθμίσουν και να διαχειριστούν τον λογαριασμό τους» διαβάζουμε στην δήλωση της Apple. Η Αμερικάνικη εταιρεία δεν επιτρέπει εναλλακτικά συστήματα πληρωμών εντός των ίδιων των εφαρμογών στο App Store ωστόσο επισημαίνει ότι θα «βοηθήσει τους developers εφαρμογών ανάγνωσης να προστατεύσουν τους χρήστες όταν τους οδηγούν σε μία εξωτερική ιστοσελίδα για να προχωρήσουν σε αγορές».

insomnia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ