ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Facebook ετοιμάζει το δικό του smartwatch με δύο κάμερες και κυκλοφορία το καλοκαίρι του 2022

0

Ένα σημαντικό βήμα ετοιμάζεται να κάνει το Facebook με την κυκλοφορία του δικού του smartwatch, το οποίο αν και δεν επιβεβαιώθηκε ακόμη δημοσίως, προορίζεται για κυκλοφορία το καλοκαίρι του 2022. Η συσκευή θα έρχεται με δύο κάμερες στην αποσπώμενη οθόνη του, για λήψη φωτογραφιών και βίντεο που θα μοιράζονται σε όλες τις εφαρμογές του Facebook.

Η κάμερα στο μπροστινό μέρος έχει κύριο σκοπό την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων, με τη δεύτερη κάμερα 1080p στο πίσω μέρος να υποστηρίζει auto-focus και να προσφέρει εγγραφή βίντεο όταν αφαιρεθεί από το ατσάλινο πλαίσιο στον καρπό. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του The Verge, το Facebook ήρθε σε επαφή με άλλες εταιρείες για να κατασκευάσουν αξεσουάρ όπως τσάντες, για να κουμπώνει η συσκευή.

Η ιδέα πίσω από την κίνηση αυτή, είναι οι χρήστες του να το χρησιμοποιούν όπως έχουν μάθει με τα smartphone. Αυτό αποτελεί μέρος από το σχέδιο του Mark Zuckerberg, που θέλει η εταιρεία να παράγει περισσότερες συσκευές και να παρακάμψει τις Apple και Google, τις δύο βασικές πλατφόρμες που ελέγχουν την ικανότητα του Facebook να διαδοθεί σε ακόμη μεγαλύτερο κοινό.

Η συσκευή θα είναι η πρώτη απόπειρα του Facebook να ανταγωνιστεί στον χώρο του hardware, με κύριο στόχο την Apple με την οποία βρίσκονται ήδη σε διαμάχες σε άλλους χώρους. Η Apple καιρό τώρα έχει πάρει τον ρόλο του προστάτη όσον αφορά την ιδιωτικότητα των χρηστών της, περιορίζοντας τα δεδομένα τα οποία εφαρμογές όπως το Facebook μπορούν να συλλέγουν, ενώ το Facebook ανά τα χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπο με πολλά σκάνδαλα με επίκεντρο το πως χειρίζεται τα δεδομένα των χρηστών του. Αυτή η διαφορά μπορεί να δημιουργήσει μια δύσκολη μάχη για το Facebook, το οποίο θα πρέπει να πείσει τους καταναλωτές να αγοράσουν το δικό τους smartwatch έναντι αυτού της Apple, ειδικά όταν θέλει να το προσφέρει ως εναλλακτική fitness συσκευή.

Το Facebook επίσης συνεργάζεται με κορυφαίους παρόχους των ΗΠΑ για να προσφέρει LTE συνδεσιμότητα, το οποίο σημαίνει πως δε θα απαιτεί σύνδεση με smartphone για να λειτουργεί, ενώ σκοπεύει να το διαθέσει και στα καταστήματα των παρόχων. Η συσκευή θα είναι διαθέσιμη σε λευκό, μαύρο και χρυσό χρώμα, με το Facebook να στοχεύει πωλήσεις μερικών εκατομμυρίων. Αρκετά λογικές προβλέψεις για τη συγκεκριμένη αγορά, αν υπολογίσουμε πως η Apple πούλησε 34 εκατομμύρια smartwatch το περασμένο έτος.

Σε μελλοντικές εκδοχές του smartwatch, το Facebook σχεδιάζει να το χρησιμοποιεί ως βασική συσκευή εισόδου για τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, τα οποία σύμφωνα με τον Zuckerberg θα είναι τόσο κοινά όσο και τα κινητά. Η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τεχνολογία της CTRL-labs που εξαγόρασε, η οποία (CTRL-labs) παρουσίασε περιβραχιόνια (armbands) ικανά να ελέγχουν υπολογιστή.

Στόχος του Facebook είναι να διαθέσει την πρώτη έκδοση της συσκευής το καλοκαίρι του 2022 και ήδη εργάζεται στα μοντέλα δεύτερης και τρίτης γενιάς. Οι εργαζόμενοι πρόσφατα έκαναν λόγο για την τιμή, η οποία θα αγγίζει τα $400, αλλά ακόμη τίποτα δεν έχει κλειδώσει. Αν και απίθανο, υπάρχει περίπτωση για ολική ακύρωση της συσκευής, καθώς ακόμη δεν ξεκίνησε η μαζική παραγωγή ούτε δόθηκε τελικό όνομα.

Το δε ιστορικό του Facebook στον χώρο του hardware δεν είναι ιδιαίτερα καλό, με το πρώτο της smartphone σε συνεργασία με την HTC το 2013 να θεωρείται μεγάλη αποτυχία, ενώ δεν έχει μοιραστεί πωλήσεις των Oculus VR headsets ή της Portal συσκευής για βιντεοκλήσεις. Σε πρόσφατες συνεντεύξεις, τα στελέχη απλά δήλωσαν πως οι πωλήσεις του Oculus Quest 2 ξεπέρασαν όλες τις προηγούμενες πωλήσεις των Oculus.

Το ενδιαφέρον του Facebook να φτιάξει το δικό του smartwatch ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια. Το 2019 ενδιαφερόταν να εξαγοράσει την Fitbit πριν τελικά εξαγοραστεί από την Google . Από τότε, η εταιρεία ξόδεψε περίπου $1 δισεκατομμύριο για να αναπτύξει τη δική του εκδοχή και έχει εκατοντάδες άτομα να εργάζονται πάνω σε αυτό.

Χρησιμοποιώντας μια τροποποιημένη εκδοχή Android λειτουργικού, το Facebook σκοπεύει να βασιστεί στην υπάρχουσα σουίτα εφαρμογών του και με εξωτερικές συνεργασίες να δημιουργήσει ξεχωριστές εμπειρίες που θα περιλαμβάνουν ένα companion app για smartphone. Παρόλα αυτά όμως η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη, καθώς η Apple παραμένει κυρίαρχος στις high-end συσκευές στον συγκεκριμένο χώρο.

insomnia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ