ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Να αυξήσει τις δυνατότητες της στην κατασκευή ημιαγωγών επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

0

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε γνωστή πρόσφατα την πρόθεση της να χρηματοδοτήσει την καινοτομία στην κατασκευή ημιαγωγών για να ενισχύσει τις δυνατότητες της στον τομέα της παραγωγής.

Η έλλειψη chips σε παγκόσμιο επίπεδο που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την άνοδο της τεχνολογίας σε βασικό στρατηγικό ζήτημα, οδήγησε πολλές χώρες να επανεκτιμήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού αλλά και τις παραγωγικές τους δυνατότητες.

Χώρες όπως οι Η.Π.Α., Κίνα και Ν.Κορέα διερευνούν τις επιλογές τους ενώ νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε κάνει γνωστή τη πρόθεση της να στηρίξει μία συμμαχία μεταξύ των μεγάλων Ευρωπαίων κατασκευαστών όπως οι ASML, Infineon, STM και NXP στην παραγωγή ημιαγωγών.

Σε συνάντηση του με την ASML, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να επεκτείνει την ικανότητα της στην παραγωγή chips «μεσαίου επιπέδου» πριν θέσει μακροπρόθεσμους στόχους όπως είναι η αύξηση του παγκόσμιου μεριδίου της αγοράς και η παραγωγή προηγμένων, υψηλού επιπέδου ημιαγωγών.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι η χρηματοδότηση θα μπορούσε να προέλθει από ένα από τα πολλά επενδυτικά προγράμματα της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του ταμείου ανάκαμψης Covid-19 ύψους €800 εκατομμυρίων και επανέλαβε την επιθυμία να κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ημιαγωγών στην ήπειρο από κάποιον σημαντικό παγκόσμιο παίκτη στον χώρο των ημιαγωγών όπως είναι οι Samsung, Intel ή Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Για την ώρα δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα επιμείνει αυτή η έλλειψη σε ημιαγωγούς. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες και αναλυτές της βιομηχανίας κάνουν λόγο για μικρή ανάκαμψη πριν από το τέλος του έτους ενώ άλλοι, όπως ο Michael Dell, είναι πιο απαισιόδοξοι λέγοντας ότι η έλλειψη - ή τουλάχιστον οι συνέπειες της - θα μπορούσαν να διαρκέσουν χρόνια.

Οι συνεχιζόμενες δυσκολίες θα επηρεάσουν ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, των υπολογιστών και των routers καθώς και όλες τις βιομηχανίες που εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την ασύρματη συνδεσιμότητα, όπως είναι αυτοκινητοβιομηχανία. Ο αντίκτυπος πιθανότατα θα είναι λιγότερο αισθητός πάντως στα πολυτελή κινητά καθώς οι μεγαλύτεροι προμηθευτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη χρηματοοικονομική τους επιρροή και την ισχυρή τους θέση στην αγορά για να εξασφαλίσουν τα chips που χρειάζονται.

 

insomnia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ