ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κανένα σημάδι επιβράδυνσης για την αγορά PC

0

Η παγκόσμια αγορά PC κατέγραψε την ταχύτερη ανάπτυξη των τελευταίων δύο δεκαετιών, σε σχέση με το προηγούμενο έτος

Μετά από μια έντονη κάμψη στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2020, οι αποστολές PC παγκοσμίως έχουν καταγράψει άνοδο της τάξης του 32%, φτάνοντας συνολικά στα 69,9 εκατομμύρια κομμάτια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με νέα στοιχεία της εταιρίας ερευνών Gartner.

Για την ακρίβεια, οι πωλήσεις σημείωσαν τόσο μεγάλη άνοδο ώστε η αγορά PC κατέγραψε την ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με το προηγούμενο έτος από όταν η συγκεκριμένη εταιρία ερευνών άρχισε να παρακολουθεί τις αποστολές υπολογιστών, το "μακρινό" 2000.

Παρότι η Gartner δεν περιλαμβάνει τα Chromebook στα αποτελέσματα της αγοράς των παραδοσιακών PC, οι αποστολές των συγκεκριμένων συσκευών σημείωσαν άνοδο τριών ποσοστιαίων μονάδων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της περυσινής αντίστοιχης περιόδου. Η ανάπτυξη αυτή προέκυψε κατά κύριο λόγο χάρη στις επενδύσεις που πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί οργανισμοί στις νέες αυτές συσκευές. Εφόσον συνυπολογιστούν και οι πωλήσεις των Chromebook, η συνολική παγκόσμια αγορά PC σημείωσε άνοδο της τάξης του 47% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Μικάκο Κιταγκάβα, στέλεχος της Gartner, ανέλυσε περαιτέρω την πρόσφατη ανάπτυξη της αγοράς PC μέσω δελτίου τύπου, στο οποίο αναφέρει τα εξής:

"Η ανάπτυξη αυτή θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο δύο πρωτοφανών παραγόντων: τις συγκρίσεις σε σχέση με μια αγορά η οποία επλήγη από την πανδημία, καθώς και τις συνεχιζόμενες ελλείψεις ημιαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν δεν είχε προηγηθεί η χαώδης κατάσταση με τις αποστολές στις αρχές του 2020, η ανάπτυξη αυτού του τριμήνου ενδεχομένως να ήταν χαμηλότερη. Εντούτοις, οι ελλείψεις ημιαγωγών πλέον πλήττουν εκ νέου την εφοδιαστική αλυσίδα, με τους χρόνους αναμονής για την αποστολή ορισμένων PC να αγγίζουν ακόμη και τους τέσσερις μήνες. Παρότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε συρρίκνωση του αριθμού αποστολών, εύλογα μπορεί κανείς ακόμη να συμπεράνει πως η ζήτηση για PC θα μπορούσε να παραμείνει έντονη ακόμη και μετά τη χαλάρωση των περιορισμών μετακινήσεων. Στο προσεχές διάστημα, πωλητές και εφοδιαστές θα εστιάσουν στην εξισορρόπηση της ανάγκης κάλυψης της υφιστάμενης ζήτησης χωρίς να συσσωρεύσουν υπερβολικά αποθέματα".

Εντωμεταξύ, διατήρησαν τις θέσεις τους οι τρεις πρώτες εταιρίες στην παγκόσμια αγορά PC σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με τη Lenovo να διαφυλάσσει τα πρωτεία βάσει αποστολών, ακολουθούμενη από τις HP, Dell, Apple, Acer και Asus. Παρότι και οι έξι κορυφαίες εταιρίες κατέγραψαν διψήφια αύξηση των αποστολών, μόνο η Dell δεν κατόρθωσε να βελτιώσει το μερίδιο αγοράς που κατέχει, σε σύγκριση με τη θέση στην οποία βρισκόταν πριν από ένα χρόνο.

Η Lenovo κατέγραψε άνοδο της τάξης του 42,3% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, αποτέλεσμα το οποίο προέκυψε κατά κύριο λόγω μέσα από τις αποστολές σταθερών PC, καθώς καταγράφηκε υψηλή ζήτηση στην Κίνα. Η κινεζική εταιρία έδειξε να έχει και καλύτερο έλεγχο της εφοδιαστικής της αλυσίδας, καθώς είναι υψηλότερο το ποσοστό των συστημάτων της που κατασκευάζονται εσωτερικά, σε σχέση με άλλες εταιρίες.

Μετά από δύο διαδοχικά τρίμηνα κάμψης, η HP κατόρθωσε να σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 34,6%, με την εταιρία να καταγράφει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στη Λατινική Αμερική, όπου, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σημείωσε ανάπτυξη της τάξης του 60%. Σύμφωνα με τη Gartner, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η ισχυρή ανάπτυξη της HP συνδέεται ευθέως με την κάμψη που κατέγραψε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς, μεταξύ των τριών κορυφαίων πωλητών, η συγκεκριμένη εταιρία ήταν εκείνη που είχε πληγεί βαρύτερα από την αναστάτωση που προκλήθηκε στην εφοδιαστική αλυσίδα εκείνο το διάστημα.

Από τις έξι κορυφαίες εταιρίες, η Dell ήταν εκείνη που κατέγραψε την ασθενέστερη ανάπτυξη, όμως αυτό οφείλεται στο ότι η εταιρία εστιάζει στους επαγγελματικούς σταθερούς και φορητούς υπολογιστές, οι οποίοι δεν κατέγραψαν την ίδια ανάπτυξη όπως τα συστήματα που απευθύνονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Καθώς πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι και σημαντικό ποσοστό φοιτητών εξακολουθεί να προτιμά την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, οι αποστολές υπολογιστών αναμένεται να διατηρήσουν ισχυρές ανοδικές τάσεις κατά το επόμενο διάστημα.

insomnia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ