ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επιπρόσθετη προστασία έναντι των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση

0

Η EDPS, η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι επιφορτισμένη με την προστασία των ιδιωτικών δεδομένων που διακινούνται ψηφιακά, εξέφρασε την Τετάρτη τη στήριξή της στις προσπάθειες περιορισμού της δύναμης που έχουν συγκεντρώσει εταιρίες όπως η Apple, η Amazon, η Google και η Facebook, μέσω της θέσπισης νέων αυστηρών κανόνων, προτείνοντας την εισαγωγή επιπλέον ασφαλιστικών δικλείδων προκειμένου να θωρακιστεί το δικαίωμα των χρηστών στην ιδιωτικότητα.

Στη σχετική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Μαργκέτε Βεστάγκερ, Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και τον Τιερί Μπρετόν, Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς έγιναν γνωστοί οι δύο κανονισμοί, γνωστοί ως Digital Markets Act (DMA, Νομοθεσία Ψηφιακών Αγορών) και Digital Services Act (DSA, Νομοθεσία Ψηφιακών Υπηρεσιών).

Ο DMA στοχεύει τους διαδικτυακούς "θυροφύλακες", οι οποίοι καλούνται να τηρούν ορισμένες υποχρεώσεις, λόγου χάρη το διαμοιρασμό ορισμένων δεδομένων με ανταγωνιστές και ρυθμιστικές αρχές, και αντίστοιχα να σέβονται κάποιες απαγορεύσεις, μεταξύ των οποίων το να μην αντιμετωπίζουν με εύνοια τις δικές τους υπηρεσίες μέσω των πλατφορμών τους.

Ο DSA υποχρεώνει τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και άλλους σημαντικούς παράγοντες του διαδικτύου να πράξουν περισσότερα προκειμένου να πατάξουν το παράνομο περιεχόμενο και να είναι περισσότερο ξεκάθαροι ως προς το τι συνιστά είδηση και τι πολιτική διαφήμιση στις πλατφόρμες τους. Τα πρόστιμα που προβλέπει ο DMA μπορούν να φτάνουν μέχρι και το 10% τoυ παγκόσμιου τζίρου, ενώ οι παραβιάσεις του DSA τιμωρούνται με πρόστιμα που φτάνουν στο 6%.

"Η EDPS χαιρετίζει την πρόταση (που αφορά το DSA), καθώς με αυτή επιχειρείται η προώθηση δίκαιων και ανοιχτών αγορών καθώς και η δίκαια επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων", ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η ευρωπαϊκή ανεξάρτητη αρχή, αποστολή της οποίας είναι η διασφάλιση της συμμόρφωσης των θεσμών της Ε.Ε. με τους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικότητας.

Τα σχόλια αυτά εκτιμάται πως θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους Ευρωπαίους νομοθέτες ώστε να επιδιώξουν μια αυστηρότερη γραμμή.

Η EDPS ανέφερε πως οι εταιρίες που ελέγχουν τη ροή των πληροφοριών πρέπει να παρέχουν έναν απλό και εύκολο τρόπο ώστε οι χρήστες να συναινούν ή να απορρίπτουν τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων από τις εταιρίες για την προώθηση των υπόλοιπων υπηρεσιών τους, καθώς και ότι θα πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί διασταύρωσης που θα διασφαλίζουν την ουσιαστική ανωνυμία των προσωπικών δεδομένων.

Σχολιάζοντας το DSA, η υπηρεσία ανέφερε πως η δημιουργία προφίλ των χρηστών για λόγους προσαρμογής του περιεχομένου θα πρέπει να απαγορευτεί και ότι οι στοχευμένες διαφημίσεις μέσω του διαδικτύου θα πρέπει σταδιακά να περιοριστούν, ακόμη και να απαγορευτούν σε περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται για την καταγραφή προτιμήσεων και συνηθειών, ενώ ορισμένα από τα δεδομένα θα πρέπει να προστατεύονται πλήρως από τις στοχευμένες διαφημίσεις.

Οι κανονισμοί που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συζητηθούν με τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους Ευρωπαίους νομοθέτες, προκειμένου να ψηφιστούν και να καταστούν νόμοι, διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει 16 έως και 24 μήνες.

insomnia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ