ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Κίνα λανσάρει πλατφόρμα δεδομένων που θα κατονομάζει δημόσια όλες τις εταιρίες που ρυπαίνουν το περιβάλλον

0

Η Κίνα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια νέα στρατηγική για να αντιμετωπίσει τις εταιρίες που παραβιάζουν τους κανόνες ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εκμεταλλευόμενη τα δεδομένα ρύπων εναντίον τους. Όπως αναφέρει το Reuters, η Κίνα την 1η Μαρτίου θα λανσάρει μία πλατφόρμα δεδομένων που θα είναι προσβάσιμη από όλους (κοινό και αξιωματούχους) ώστε να μπορούν να μελετήσουν σε πραγματικό χρόνο και να καταγράψουν τα επίπεδα εκπομπών ρύπων ώστε να προσδιορίσουν ποια εργοστάσια και ιδρύματα παραβιάζουν τους κανόνες ρύπανσης. Θεωρητικά, μελετώντας κάποιος τα δεδομένα θα έχει στοιχεία ώστε να πιέσει την εταιρία να συμμορφωθεί.

Οι κινεζικές εταιρίες υποχρεούνται να λαμβάνουν σχετικές άδειες προτού ξεκινήσουν την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα, αλλά οι αξιωματούχοι είχαν προβλήματα στη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών και συχνά έβρισκαν μπροστά τους εταιρίες που είτε είχαν παραποιήσει τα σχετικά δεδομένα είτε καθυστερούσαν υπερβολικά στα αιτήματα της χώρας. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν καθημερινά πρόστιμα ενώ όσοι αποφεύγουν σκόπιμα την επίβλεψη των ρύπων είναι αντιμέτωποι με σύλληψη.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι εταιρίες θα πρέπει να εγκαταστήσουν εξοπλισμό παρακολούθησης ρύπων και να διατηρήσουν τα σχετικά δεδομένα τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι εταιρίες που δεν θα συμμορφωθούν θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμα των $31.000 ενώ οι παραβάτες θα κινδυνεύουν με πρόστιμα των $154.600.

Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κίνηση και ενδέχεται να μην μπορεί να υλοποιηθεί και σε άλλες χώρες καθώς η κοινή χρήση δεδομένων από άλλα εργοστάσια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Για παράδειγμα, μία ξαφνική αύξηση της ρύπανσης, θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει μία ενδεχόμενη αύξηση πελατών. Ωστόσο, θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να έχει καλύτερη θέση απέναντι στους παραβάτες και εν τέλει να συμβάλλει στη μείωση της αιθαλομίχλης αλλά και της γενικότερης κλιματικής αλλαγής.

insomnia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ