ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ξανά πρώτη η AMD στους desktop επεξεργαστές, μετά από 15 χρόνια

0

Για μια σημαντική πρωτιά της AMD κάνει λόγο το PassMark, καθώς βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων, η εταιρεία βρίσκεται πρώτη όσον αφορά το μερίδιο αγοράς επεξεργαστών desktop με 50.8% έναντι 49.2% της Intel.

Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2006, πριν 15 χρόνια, και τότε η πρωτιά διήρκησε μονάχα για εκείνο το τρίμηνο. Επομένως, ενδέχεται η «νίκη» της AMD να είναι παροδική όπως και τότε, όμως αν μη τι άλλο δείχνει τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει από τότε έως σήμερα.

Στους φορητούς υπολογιστές, συνεχίζει να κυριαρχεί η Intel με 83.8% της «πίτας» έναντι 16.3% της AMD ενώ στο κομμάτι των servers η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη, με την πρώτη να απολαμβάνει 98.6% του συνόλου και την δεύτερη μόλις 1.4%.

Βλέποντας τη συνολική εικόνα, βέβαια, παρά το γεγονός ότι η Intel συνεχίζει να ηγείται με μεγάλη διαφορά, η εν λόγω διαφορά είναι στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει φτάσει για τα τελευταία 15 χρόνια με ~22.2% υπέρ της Intel.

Ας σημειωθεί πως τα στοιχεία βασίζονται σε δεδομένα της PassMark και όχι επίσημα στοιχεία πωλήσεων, για παράδειγμα, οπότε σίγουρα θα υπάρχουν διαφορές με την πραγματικότητα στα όσα αναφέρονται. Όπως αναφέρει το PassMark, τα δεδομένα συλλέγονται από το PerformanceTest benchmark το οποίο κυκλοφορεί μονάχα για Windows, οπότε στα παραπάνω σύνολα είναι αδύνατο να συμμετέχουν όσοι δεν χρησιμοποιούν το λειτουργικό της Microsoft.

Ακόμη και με τις αποκλίσεις βέβαια, είναι εντυπωσιακό το πώς κατάφερε η AMD -ειδικά από το 2017 κι έπειτα- να κερδίσει ξανά το κοινό και να ταρακουνήσει την, σταθερά πρώτη, Intel. Η τελευταία φουρνιά επεξεργαστών της στα 7nm εντυπωσιάζει, ενώ μέσα στο 2021 αναμένονται οι Zen 4 των 5nm που θα κοντραριστούν με τους Rocket Lake της Intel, οι οποίοι επίσης αναμένονται στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως οι desktop εκδόσεις των Rocket Lake θα βασίζονται σε τεχνολογία 14nm, οπότε με πολύ ενδιαφέρον θα αναμένουμε τα αποτελέσματα της φετινής «σύγκρουσης» των δύο τιτάνων.

insomnia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ