ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέα έρευνα δείχνει πως τα όνειρα είναι συνέχεια της πραγματικότητας

0

Τα όνειρα παρέμεναν πάντα για τον άνθρωπο ένα μυστήριο. Οι αρχαίοι πολιτισμοί τα μετέφραζαν ως υπερφυσικές ή πνευματικές εμπειρίες. Στη σημερινή κοινωνία τα αναλύουμε βάσει της ζωής μας, ψάχνοντας πολλές φορές για κρυφά μηνύματα και συνδέσεις του περιεχομένου τους με τις εμπειρίες μας από την καθημερινότητά μας. Νέα έρευνα από το Roma Tre Πανεπιστήμιο της Ιταλίας προσφέρει ισχυρές ενδείξεις πως τα όνειρα είναι μία συνέχεια των συμβάντων που λαμβάνουν χώρα στην καθημερινή μας ζωή.

Οι ψυχολογικές θεωρίες ξεκινούν από τον Sigmund Freud και άλλους του 20ου αιώνα, οι οποίοι πρότειναν ότι το κρυμμένο νόημα των ονείρων μπορεί να ξεκλειδωθεί εξετάζοντας το περιεχόμενο των εμπειριών ενός ανθρώπου στον πραγματικό κόσμο. Ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα, το Hall and Van de Castle, κωδικοποιεί τα όνειρα βάσει των χαρακτήρων που εμφανίζονται σε αυτά, τις αλληλεπιδράσεις των χαρακτήρων και των επιπτώσεων αυτών των αλληλεπιδράσεων.

Η νέα έρευνα προσφέρει ένα νέο τρόπο αυτοματοποίησης της ανάλυσης, χρησιμοποιώντας 24.000 όνειρα από μία τεράστια δημόσια βάση δεδομένων, την DreamBank.

    Σχεδιάσαμε ένα εργαλείο το οποίο κατατάσσει αυτόματα τα όνειρα χρησιμοποιώντας το σύστημα Hall and Van de Castle. Πιστοποιήσαμε την απόδοση του εργαλείου στις αναφορές ονείρων και δοκιμάσαμε αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν “continuity hypothesis” σε κλίμακα που δεν έχει επιχειρηθεί ξανά. Χαρακτήρες, κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και συναισθηματικές λέξεις θεωρούνται οι πιο σημαντικές στην ερμηνεία των ονείρων, αφού ορίζουν την πλοκή του: ποιος ήταν παρών, ποιες πράξεις έλαβαν χώρα και ποια συναισθήματα εκφράστηκαν.

Μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι πραγματικά ενδιαφέροντα. Περίπου το 80% των ονείρων μας το βλέπουμε από προοπτική πρώτου προσώπου και τείνουν να εμπεριέχουν κανονικές καταστάσεις που ζούμε και στην πραγματική μας ζωή. Τα όνειρα των γυναικών χαρακτηρίζονται περισσότερο από αισθήματα παρά δραστηριότητες και συνήθως περιλαμβάνουν μικρά επίπεδα επιθετικότητας. Οι άντρες έχουν πιο επιθετικά όνειρα πιθανώς ως αποτέλεσμα καταπίεσης των συναισθημάτων στην καθημερινή ζωή.

Τα όνειρα των ανηλίκων τείνουν να έχουν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα, κυρίως λόγω της έκθεσής τους σε νέες κοινωνικές εμπειρίες. Οι βετεράνοι πολέμου έχουν αρνητικά συναισθήματα και επιθετικότητα, εκφράζοντας την ενοχή και τη βία των πραγματικών εμπειριών τους. Όνειρα που καταγράφηκαν σε εποχές αυξημένης κοινωνικής αναταραχής τείνουν να είναι πιο επιθετικά, για παράδειγμα μετά τις επιθέσεις τη 11ης Σεπτεμβρίου, περισσότεροι Αμερικανοί είχαν όνειρα σχετικά με εκρήξεις, φωτιά και θάνατο.

Οι ερευνητές θεωρούν πως χάρη στη νέα αυτή προσέγγιση, στο μέλλον θα είναι πιο εύκολο να ποσοτικοποιήσουμε σημαντικά χαρακτηριστικά των ονείρων μας, βοηθώντας τους ανθρώπους να καταλάβουν καλύτερα την ψυχική τους υγεία, ενώ τα εργαλεία αυτά θα μπορούν να βρίσκονται ακόμα και στο κινητό μας τηλέφωνο.

 

unboxholics.com

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ