ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ηλεκτρονικό δέρμα αντιδράει στον πόνο όπως το ανθρώπινο δέρμα

0

Τα προσθετικά μέλη όσο καλοσχεδιασμένα και πρακτικά κι αν είναι, δε μεταφέρουν την αίσθηση της πίεσης ή της θερμότητας στο χρήστη. Ερευνητές του RMIT University της Αυστραλίας ανέπτυξαν ένα νέο τεχνητό δέρμα το οποίο αντιδρά στον πόνο όπως και οι άνθρωποι. Το πρωτότυπο είναι κατασκευασμένο από ελαστικά, εξαιρετικά λεπτά ηλεκτρονικά στοιχεία (οξείδια και βιοσυμβατή σιλικόνη), τα οποία διαθέτουν αίσθηση πίεσης, επικάλυψη ευαίσθητη στις θερμοκρασίες και κελιά μνήμης τα οποία προσφέρουν μία άμεση αίσθηση όταν η πίεση και η θερμοκρασία φτάνουν σε σημείο που μπορεί να κάνουν ζημιά. Πρακτικά, μιλάμε για τη διαδικασία με την οποία οι άνθρωποι αισθάνονται πόνο όταν κάτι πάει να τους τρυπήσει ή να τους κάψει.

Μάλιστα είναι τόσο ευαίσθητο που μπορεί να αναγνωρίσει τη διαφορά μεταξύ ενός απαλού τσιμπήματος και ενός τρυπήματος. Το design του μιμείται τους ανθρώπινους νευρώνες που καθοδηγούν τις ανθρώπινες αισθήσεις.

Θέλουμε περισσότερη ανάπτυξη για να ενσωματώσουμε την τεχνολογία σε βιοϊατρικές εφαρμογές, αλλά τα βασικά όπως η βιοσυμβατότητα και η ελαστικότητα που μοιάζει με δέρμα, είναι ήδη εδώ. Καμία ηλεκτρονική τεχνολογία δεν έχει μπορέσει να μιμηθεί ρεαλιστικά τον ανθρώπινο πόνο – έως τώρα. Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανο του σώματός μας, με περίπλοκα χαρακτηριστικά σχεδιασμένα να στέλνουν άμεσα σήματα κινδύνου όταν κάτι μας πονά. Αισθανόμαστε συνέχεια πράγματα μέσω του δέρματος αλλά η αντίδραση στον πόνο ενεργοποιείται μόνο μετά από ένα συγκεκριμένο σημείο, όπως όταν ακουμπάμε κάτι πολύ καυτό ή κοφτερό. – Madhu Bhaskaran, επικεφαλής ερευνητής

Το project μπορεί να απέχει ακόμα μερικά χρόνια από πρακτικές εφαρμογές, αλλά ο σκοπός της χρήσης του είναι ξεκάθαρος. Ένα προσθετικό χέρι για παράδειγμα θα μπορεί να δίνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στο χρήστη του, ώστε να αποφεύγει τους κινδύνους. Η τεχνολογία μπορεί να ενσωματωθεί ακόμα και σε ρομπότ για να πιο άμεση ανίχνευση κινδύνων για τα ίδια.

unboxholics.com

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ