ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Google ισχυρίζεται ότι η AI της εντοπίζει καρκίνο του προστάτη με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας

0

Χρησιμοποιώντας αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης, η τεχνολογία της Google είναι σε θέση να αξιολογήσει αποτελέσματα βιοψιών για καρκίνο του προστάτη με ποσοστό επιτυχίας 72%.

Ερευνητές της Google κατόρθωσαν χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη να αξιολογήσουν την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη με ποσοστό επιτυχίας 72%. Ο αλγόριθμος που δημιούργησαν σε συνεργασία με το Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο του Ναυτικού στο Σαν Ντιέγκο, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού περιοδικού JAMA Oncology, βασίστηκε σε αποτελέσματα βιοψιών -τα δείγματα που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση και την αξιολόγηση μορφών καρκίνου (μεταξύ άλλων).

Όπως αναφέρει η Google σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στο blog της, ο αλγόριθμός της έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει βάσει της μεθόδου αξιολόγησης Gleason. Μάλιστα, αναφέρεται ότι κατά την εν λόγω διαδικασία, οι γιατροί διαφωνούν στο 50% των περιπτώσεων ως προς την βαθμίδα. Για να τα καταφέρει, η Verily (το τμήμα επιστημών ζωής της Alphabet) αρχικά στηρίχθηκε σε μεγάλου μεγέθους δείγματα (προστάτες που έχουν αφαιρεθεί χειρουργικά) για να προχωρήσει στη συνέχεια σε αποτελέσματα βιοψιών -τα οποία είναι σημαντικά μικρότερου μεγέθους.

Η Google συνεργάστηκε με έξι εξειδικευμένους παθολόγους για την αξιολόγηση του ίδιου του συστήματος που δημιούργησε. Στις δοκιμές που ακολούθησαν, 19 γενικοί παθολόγοι χωρίς εξειδίκευση στον καρκίνο του προστάτη, ήταν σε θέση να αξιολογήσουν σωστά βάσει κλίμακας Gleason το 58% από τις συνολικά 498 περιπτώσεις όγκων που τους δόθηκαν. Την ίδια στιγμή η AI της Google τα κατάφερε στο 72% των περιπτώσεων.

insomnia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ