ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ARM αρχιτεκτονική έχει ο νέος γρηγορότερος υπερ-υπολογιστής στον κόσμο

0

Ο Ιαπωνικός υπερ-υπολογιστής Fugaku, έχει πλέον την πρωτιά στη λίστα με τους ισχυρότερους υπολογιστές, σύμφωνα με το benchmark High Performance Linpack (HPL). Θέση την οποία κατείχε προηγουμένως ο Summit της IBM. Ο Fugaku εξοπλίζεται με επεξεργαστές Fujitsu A64FX που βασίζονται στην αρχιτεκτονική ARM.

Ο Fugaku πέτυχε βαθμολογία HPL 415,5 petaflops, σχεδόν τρεις φορές γρηγορότερος σε σύγκριση με τον Summit. Μάλιστα, βρέθηκε και στην κορυφή των δεικτών αναφοράς Graph 500, HPL-AI και HPCH, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί από κανέναν υπερ-υπολογιστή έως σήμερα.

Ο Ιαπωνικός «γίγαντας» αναπτύχθηκε από κοινού από την Fujitsu και το ερευνητικό ίδρυμα RIKEN. Ο Fugaku επιτυγχάνει το εξαιρετικό του επίπεδο απόδοσης χάρη στον μικροεπεξεργαστή A64FX που βασίζεται στην αρχιτεκτονική ARM. Ο κάθε επεξεργαστής διαθέτει 48 πυρήνες, θεωρητική απόδοση ισοδύναμη με 3.38TFLOPS, τρέχει στα 2.2GHz και έχει 32GB HBM2 μνήμη. Στο σύνολο, ο Fugaku έχει 7.299.072 πυρήνες, συνδυασμένη μνήμη 4.87 petabytes και απόδοση που μπορεί να φτάσει (στα πιο θετικά σενάρια) έως και τα 1000 petaflops.

Αν και οι επεξεργαστές ARM βρίσκονται σε μόλις 4 υπερ-υπολογιστές της λίστας Top 500, ο Fugaku είναι ο πρώτος που βασίζεται σε ARM και κερδίζει την πρώτη θέση. Επίσης, είναι ο πρώτος που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία και ταυτόχρονα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, μία θέση την οποία συνήθως κονταροχτυπιούνταν Κίνα και ΗΠΑ. Η τρέχουσα λίστα αποτελείται από 226 Κινέζικους υπερ-υπολογιστές, 114 Αμερικάνικους και 30 Ιαπωνικούς.

Εγκατεστημένος στο Κέντρο Υπολογιστικών Επιστημών RIKEN στο Κόμπε, ο Fugaku πρόκειται να τεθεί επίσημα σε λειτουργία το επόμενο έτος. Ωστόσο, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί τους τελευταίους μήνες για να εκτιμήσει τη βιωσιμότητα της εφαρμογής εντοπισμού επαφών της Ιαπωνίας και να χαρτογραφήσει την εξάπλωση του SARS σε μία προσπάθεια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Η συνολική απόδοση των 500 κορυφαίων υπερ-υπολογιστών αυξήθηκε στα 2.23 exaflops, σε σύγκριση με τα 1.65 τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Fugaku αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, ως νέα καταχώριση στη λίστα.

Οι νέες καταχωρίσεις στη λίστα είναι μόλις 51, ιστορικό χαμηλό, κάτι που είχε να συμβεί από την έναρξη καταγραφής της λίστας Top 500, το 1993.

insomnia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ