ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Από το 2021 η ΕΕ θα παρακολουθεί την πραγματική κατανάλωση καυσίμου σε κάθε νέο αυτοκίνητο

0

Το WLTP δημιουργήθηκε για να διαμορφώσει μια πιο ρεαλιστική εικόνα των εκπομπών και της κατανάλωσης καυσίμου των αυτοκινήτων στην Ευρώπη, σε σύγκριση με το NEDC. Φαίνεται όμως πως αυτό δεν αρκεί για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), και έτσι από το 2021 κάθε νέο αυτοκίνητο που θα πωλείται θα εξοπλίζεται με συσκευή που θα παρακολουθεί την πραγματική κατανάλωση καυσίμου.

Η συγκεκριμένη συσκευή ονομάζεται OBFCM (On-board fuel consumption measurement) και είναι μέρος του πλαισίου του WLTP. Μέσω λογισμικού μπορεί να μετρηθεί η πραγματική κατανάλωση τόσο ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης, όσο και η κατανάλωση ενέργειας ενός ηλεκτροκινητήρα.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων οφείλουν να διαβιβάζουν τα στοιχεία της πραγματικής κατανάλωση καυσίμων των επιβατικών και ελαφρών επαγγελματικών τους οχημάτων στην ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει να δημιουργηθεί περισσότερη διαφάνεια, αφού με αυτόν τον τρόπο, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν θα μπορούν να δηλώνουν μικρότερες καταναλώσεις και εκπομπές ρύπων. Όπως καταλαβαίνεις, το σύστημα αυτό θα αυξήσει την πίεση στις αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάσουν αυτοκίνητα των που θα είναι οικονομικά στη κατανάλωση καυσίμου και ενέργειας, όχι μόνο στο χαρτί αλλά και στο δρόμο.

Διάβασε επίσης

Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Συμβουλίου για τις Καθαρές Μεταφορές (ICCT), η πραγματική κατανάλωση καυσίμου των νέων επιβατικών αυτοκινήτων ήταν κατά μέσο όρο κατά 39% υψηλότερη από το νούμερο που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Ήδη σήμερα, πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, με τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν τα δεδομένα κατανάλωσης μόνο για εσωτερικούς σκοπούς.

Το νέο OBFCM σύστημα θα έχει όμως συνέπειες και για τον οδηγό, αφού μέσω αυτού θα είναι δυνατός ο εντοπισμός των αυτοκινήτων εκείνων που οδηγούνται οικονομικά ή όχι. Δεν θα πρέπει να μας αποτελέσει έκπληξη εάν κάποια στιγμή οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίσουν να επιβραβεύσουν ή να τιμωρήσουν τους οδηγούς που οδηγούν οικονομικά ή όχι, με πρόσθετο φόρο κατανάλωσης CO2.

Το σύστημα θα έχει μια δοκιμαστική περίοδο από το 2021 έως το 2026 και έτσι, προς το παρόν, οι οδηγοί με “βαρύ δεξί πόδι” θα “τιμωρούνται” στο πρατήριο βενζίνης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ