ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το γιγάντιο τηλεσκόπιο της Κίνας εντόπισε επαναλαμβανόμενα σήματα από τα βάθη του διαστήματος

0

Το γιγαντιαίο Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) της Κίνας εντόπισε ταχείες εκπομπές ραδιοκυμάτων (FRB) από τα βάθη του σύμπαντος. Τα FRBs είναι σύντομες αλλά ισχυρές εκπομπές ενέργειας από μακρινά σημεία του σύμπαντος, με το πρώτο να έχει εντοπιστεί το 2007 ενώ με τα χρόνια ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα.

Το FAST εντόπισε πάνω από 100 FRB από τα τέλη Αυγούστου, όλα προερχόμενα από την ίδια κατεύθυνση, την FRB121102. Οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν από πού προέρχονται τα σήματα, υπολογίζουν όμως πως έρχονται από μία περιοχή του διαστήματος που απέχει τρία δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Η επικρατούσα θεωρία για τα FRBs είναι πως προέρχονται από αστέρες νετρονίων όταν συγκρούονται με μαύρες τρύπες. Μία άλλη θεωρία αναγνωρίζει ως πηγή τους τα “μάγναστρα”, αστέρες νετρονίων δηλαδή με εξαιρετικά ισχυρά μαγνητικά πεδία. Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να παρατηρούν αυτό το κομμάτι του ουρανού για να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για αυτά τα FRBs.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ