ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πόσοι (και ποιοι) έχουν smartphone στην Ελλάδα - Πόσοι δεν έχουν καν κινητό

0

Μία πρόσφατη έρευνα της PEW Research Center για την χρήση κινητών τηλεφώνων και smartphone παγκοσμίως ήρθε να βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Σύμφωνα με αυτή η Ελλάδα μαζί με την Ρωσία είναι η τελευταία χώρα στην κατοχή smartphones στις ανεπτυγμένες χώρες που πραγματοποίησε την έρευνα, με ποσοστό 59%.

Στον αντίποδα οι χώρες με την μεγαλύτερη κατοχή έξυπνων κινητών είναι η Νότια Κορέα με ποσοστό (95%), το Ισραήλ (88%) και η Ολλανδία (87%). Αξιοσημείωτο είναι ότι ελάχιστες θέσεις πιο πάνω από την Ελλάδα και με ποσοστό μόλις 66% βρίσκεται η χώρα την οποία οι περισσότεροι στο μυαλό μας την έχουμε συνδέσει με την τεχνολογία, η Ιαπωνία.

Δύο Ελλάδες

Όπως φαίνεται και από τον πιο πάνω πίνακα η θέση της Ελλάδας οφείλεται στο τεράστιο άνοιγμα της ψαλίδας (σ.σ. και στις δύο περιπτώσεις το μεγαλύτερο στις ανεπτυγμένες οικονομίες) μεταξύ των νεότερων και ηλικιωμένων και μεταξύ αυτών που έχουν ανώτερη και κατώτερη εκπαίδευση. Συγκεκριμένα μόλις το 29% των άνω των 50 ετών είναι κάτοχοι smartphone στην Ελλάδα όταν στις ηλικίες 18-34 το ποσοστό είναι 95%. Αντίστοιχα όσοι έχουν τύχει υψηλότερης εκπαίδευσης στην χώρας είναι σε ποσοστό 86% κάτοχοι "έξυπνου κινητού" έναντι μόλις 48% αυτών της κατώτερης εκπαίδευσης. Σε ότι αφορά το φύλο η ζυγαριά γέρνει ελάχιστα (59%-58%) υπέρ των ανδρών και είναι η μικρότερη στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Πόσοι (και ποιοι) έχουν smartphone στην Ελλάδα - Πόσοι δεν έχουν καν κινητό

Ένα ενδιαφέρον επίσης στοιχείο είναι ότι στην Ελλάδα το περίπου το 1/3 του δείγματος (32%) είναι κάτοχοι κινητών που δεν είναι smartphone (σ.σ. το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό πίσω από την Ρωσία) ενώ υπάρχει και ένα 10% που δεν είναι καν κάτοχοι συσκευής κινητού τηλεφώνου. Το παραπάνω ποσοστό είναι επίσης από τα υψηλότερα στον κόσμο αν και εντύπωση προκαλεί ότι η ανεπτυγμένη οικονομικά χώρα που οι κάτοικοι της αντιστέκονται στην κατοχή κινητών τηλεφώνων είναι ο Καναδάς όπου 1 στους 4 δεν διαθέτει συσκευή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ