rethemnos-sprite
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Apple αντικατέστησε 11 εκ. μπαταρίες iPhone ύστερα από το σκάνδαλο του «slowdown»

Αφότου παραδέχτηκε ότι μείωνε εσκεμμένα τις επιδόσεις των iPhone με "γερασμένες" μπαταρίες, η Apple προσέφερε πρόγραμμα αντικατάστασης μπαταριών με μειωμένο κόστος στα $29, από $79, κατά την διάρκεια του 2018.

Αν και η Apple τα "έριξε" και στο εν λόγω πρόγραμμα, ως μία από τις αιτίες για τα μειωμένα της έσοδα κατά την διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, ουδέποτε αποκάλυψε τον ακριβή αριθμό των χρηστών εκείνων οι οποίοι έσπευσαν να επωφεληθούν από την συγκεκριμένη έκπτωση. Σύμφωνα με νέο ρεπορτάζ του Daring Fireball, ο αριθμός των χρηστών ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια. Συγκεκριμένα, ο Tim Cook ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός είναι περίπου ο δεκαπλάσιος σε σχέση με τον φυσιολογικό ρυθμό αντικατάστασης μπαταριών, περίπου 1 με 2 εκ. αντικαταταστάσεις ετησίως.

Σύμφωνα με επιπλέον υπολογισμούς ενός πρώην στελέχους της Apple, του Jean-Louis Gassée, κάθε αντικατάσταση μπαταρίας κόστισε στην εταιρία $1000 για κάθε νέο iPhone που πούλησε, ποσό το οποίο ανήλθε συνολικά σε "ζημία" $11 δις. Η Apple υποτίμησε τον αριθμό των χρηστών που προέβησαν στην αντικατάσταση, κάτι το οποίο όπως φαίνεται είχε άμεσο αντίκτυπο στα αναμενόμενα έσοδα της το προηγούμενο έτος. Προτού διαρρεύσει η συγκεκριμένη είδηση, ο Gassée είχε "μαντέψει" -μάλλον υπερβολικά συντηρητικά- ότι οι αντικαταστάσεις που έγιναν ήταν μόλις 50.000, ενώ υποστήριξε ότι ένας αριθμός γύρω στις 500.000 θα είχε ως αποτέλεσμα μείωση των εσόδων της τάξεως των $500 εκ.

Στις αρχές τις χρονιάς, η Apple αναγκάστηκε να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για το τρέχον οικονομικό έτος, επικαλούμενη την επιβραδυνόμενη οικονομία και το μειωμένο ενδιαφέρον από την αγορά της Κίνας, ενώ το πρόγραμμα αντικατάστασης μπαταριών μάλλον φαίνεται ότι έπαιξε τον μικρότερο ρόλο στα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική κατεύθυνση στην οποία αναμένεται να κινηθεί η εταιρία προκειμένου να ανακάμψει, παραμένει ακόμη άγνωστη.