rethemnos-sprite
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής Μάνης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Αγίου Βασιλείου και της Ιεράς Μονής Αγίου Πνεύματος Κισσού

Με μια ικανή σε αριθμό και ανάστημα αποστολή εκπροσωπήθηκε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου και η Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος Κισσού κατά τις σπουδαίες επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

 Με επικεφαλής τον Ηγούμενο της Μονής του Αγ. Πνεύματος Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο ενδεκαμελής εκπροσώπηση από τον Κισσό και τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, συνοδευόμενοι από τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο Πυρρίχια Δρώμενα Ρεθύμνου με επικεφαλής τον αξιόλογο Ιδρυτή τους κ. Μάρκο Κοκολάκη παρευρέθηκαν κατά το διάστημα 15-18 Μαρτίου στην Αρεόπολη της Μάνης τιμώντας τις μεγάλες Εκδηλώσεις για την 202η  επέτειο από της ενάρξεως της Επαναστάσεως κατά του Τουρκικού ζυγού από την Αρεόπολη στις 17 Μαρτίου 1821 υπό τον οπλαρχηγό αρχιστράτηγο Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη μεταλαμπαδευόμενη από εκεί σε όλη την Ελλάδα ορίζοντας ως σημαδιακή ημέρα την 25η Μαρτίου για τον σηκωμό.

Η αποστολή έτυχε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από την οργανωτική επιτροπή.

Οι Πυρριχιστές αποτελούμενοι από 27μελή ομάδα με τις παραδοσιακές Κρητικές φορεσιές τους και οπλισμό του 1821 έφεραν ως τρόπαια την Εφέστιο Εικόνα της Ι. Μονής του Αγ. Πνεύματος και το λάβαρο της, απέδωσαν τιμές, χόρεψαν υπό τους σκοπούς του συγκροτήματος του Αναστάσιου Μπούχλη σαγηνεύοντας τα πλήθη που είχαν κατακλείσει την Αρεόπολη από όλη την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η μόνη από τις αποστολές που κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Μάλιστα γονάτισαν ενώπιον του μνημείου υπό καταρρακτώδη βροχή αποδίδοντας την ευγνωμοσύνη όλων όσων εκπροσωπούσαν και της Λεβεντογέννας προς τους Μανιάτες αγωνιστές που ως γνήσιοι αδελφοί συνέδραμαν τα μέγιστα και κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης 1866-68.

Κατά την παρουσίαση των ομάδων την Πέμπτη 16 Μαρτίου οι Πυρριχιστές εκτός από τον Συρτό και τον Καστρινό χόρευαν και τον μνημόσυνο Πεντοζάλη χορό τον οποίο αφιέρωσαν στα θύματα των Τεμπών, όρθια τα πλήθη παρακολούθησαν εν σιγή τον βουβό Πεντοζάλη και καταχειροκρότησαν τα παιδιά μας εκφράζοντας τον συγκινητικό ενθουσιασμό τους κατακλείοντας έτσι και την παρουσίαση τους.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ως Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Κρητικός και Αραχωβίτης, ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κατσαφάδος, οι Βουλευτές Α’ Πειραιώς κ.κ. Μανωλάκος,  Μπουτσικάκης και Μελάς, ο Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών κ. Κουμουτσάκος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Διευθυντής του Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών, Υποστράτηγος κ. Καλογερόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος κ. Σκλάβος, ο Λιμενάρχης Γυθείου, Αντιπλοίαρχος κ. Μοτσάκος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γυθείου κα Γυπαράκη, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι από Περιφέρειες και Δήμους της χώρας, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αν. Μάνης, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, πολιτιστικοί σύλλογοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα από την αδερφή Κρήτη, σχολεία και πλήθος κόσμου.