ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Προς επικαιροποίηση η μελέτη αντισεισμικής θωράκισης του Ρεθύμνου

0

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, φιλοξενήθηκε από την εκπομπή «Διάφανη Πόλη» του 9,80 fm, λόγω της ανησυχίας που έχει προκληθεί από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται στο γειτονικό μας Ηράκλειο.

Απαντώντας σε ερώτημα του Σταύρου Ρακιντζή για το αν υπάρχει πιθανότητα η σεισμική δραστηριότητα του Ηρακλείου να επηρεάσει και την περιοχή του Ρεθύμνου, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συμβεί αυτό. «Σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεαστεί το Ρέθυμνο, γιατί οι σεισμοί στο Ηράκλειο είναι μικροί και δεν μπορούν να επηρεάσουν γειτονικές περιοχές».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα σχέδια της μελέτης αντισεισμικής θωράκισης του Ρεθύμνου επεσήμανε: «Η μελέτη αντισεισμικής προστασίας που κάναμε για το Ρέθυμνο, αποτέλεσε τη βάση για την αντισεισμική θωράκιση του. Μέσα από διαδικασίες, οι οποίες είχαν αναπτυχθεί τότε, όπως γεωτεχνικές μελέτες, γεωλογικές μελέτες, μελέτη σεισμικότητας κτλ, είχαμε τη βάση για την ανάπτυξη του Ρεθύμνου, για τις καινούργιες κατασκευές, για χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό αλλά και για τα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Βεβαίως, επειδή έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, η μελέτη αντισεισμικής θωράκισης χρήζει επικαιροποίησης. Για το λόγο αυτό, είμαστε σε μία συνεννόηση με το δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη προκειμένου να την επικαιροποιήσουμε. Μόλις χαλαρώσουμε λιγάκι από όλα αυτά που συμβαίνουν, κυρίως με τις πολλαπλές κρίσεις, θα μπορέσουμε θα το δρομολογήσουμε».

Σε ερώτημα που αφορούσε στο ποια στοιχεία θα πρέπει ν αλλάξουν ο κ. Λέκκας υπογράμμισε: «Θα πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός σε ότι αφορά τουλάχιστον τα σχέδια Εγκέλαδος κτλ. Κατόπιν πρέπει να γίνει η επικαιροποίηση των δεδομένων της μελέτης, για να εξακολουθήσει να είναι σε χρήση. Μετά θα μπορούν να γίνουν δράσεις σχετικά με την ενημέρωση του πληθυσμού, αλλά και έλεγχος σχολείων και δημοσίων κτιρίων.»

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε: «Θέλω να πω ότι στο Ρέθυμνο υπάρχουν μηχανικοί που είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο γνωστοί, όπως ο κ. Άρης Χατζηδάκης, που είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΠ και με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν. Θεωρώ, ότι οι μηχανικοί στο Ρέθυμνο έχουν πλήρη αντίληψη στο τι γίνεται. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να βρεθούν τα χρήματα και να ξεκινήσει ένας προγραμματισμός σχετικά με τους ελέγχους των κτιρίων. Πρώτα βέβαια, θα πρέπει να υπάρχει μία πολιτική απόφαση προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία και από κει και ύστερα, όλα θα πάρουν το δρόμο τους».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ