ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου συντηρεί και συμπληρώνει τα μέσα αντιρρύπανσης

0

Για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης θαλάσσιας ρύπανσης σε λιμάνια δικαιοδοσίας του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης, το διαδημοτικό ταμείο έχει ήδη προμηθευτεί τον ανάλογο εξοπλισμό προϋπολογισμού ανέρχεται 41.658,87 ευρώ. Η προμήθεια συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) του Ταμείου Συνοχής, στο πλαίσιο του ΠΕΠ  Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, δυνάμει της με αριθμ. Πρωτ. 76368/31097/983/3-10-2011 απόφαση διάθεσης πίστωσης του Περιφερειάρχη Κρήτης.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη: «Το έργο περιλαμβάνει όλα τα αντιρρυπαντικά που θα χρειαστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιθανή θαλάσσια ρύπανση στα λιμάνια δικαιοδοσίας του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης».  Η κ. Κουτσαλεδάκη στη συνέχεια πρόσθεσε: «Μέσω του προγράμματος αυτού, προμηθευτήκαμε πλωτό φράγμα αντιρρύπανσης, ένα ειδικό σκάφος ρύπανσης μήκους 5,5 μέτρων το οποίο διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, μία φορητή συσκευή περισυλλογής πετρελαιοειδών από την επιφάνεια της θάλασσας και κάποια εξαρτήματα τα οποία βοηθούν γρήγορα να απλωθεί το φράγμα και να περιοριστεί η θαλάσσια ρύπανση».

Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου: «Τα θαλάσσια αυτά μέσα αντιρρύπανσης, τα έχουμε προμηθευτεί από το 2011 και τα συντηρούμε προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη. Μάλιστα, τα μέσα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί μία φορά στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Γαλήνης όταν κρίθηκε απαραίτητο. Η θαλάσσια ρύπανση δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα, όμως εμείς μεριμνούμε, ώστε τη στιγμή που θα χρειαστεί να είμαστε έτοιμοι, καθώς στο λιμάνι του Ρεθύμνου υπάρχουν πολλές δραστηριότητες. Ένας τέτοιος εξοπλισμός ήταν και είναι απαραίτητος και όχι μόνο τον συντηρούμε αλλά και τον συμπληρώνουμε».

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου αναφερόμενη στο αλιευτικό της Σκαλέτας υπογράμμισε: «Παράλληλα στο αλιευτικό της Σκαλέτας, ένα από τα υποέργα που συνοδεύουν την κατασκευή του αλιευτικού, είναι και ο αντιρρυπαντικός οικίσκος, ο οποίος δημιουργήθηκε, λόγω της απόστασης». Και εξήγησε: «Η απόσταση μας από την περιοχή της Σκαλέτας είναι 10 χιλιόμετρα και για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε τον οικίσκο, προκειμένου να μην χρειάζεται να μεταφέρεται το εξοπλισμός από το Ρέθυμνο, αλλά να υπάρχει εκεί ώστε όποια στιγμή χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί. Με τον εξοπλισμό αυτό καλύπτουμε και τους κοντινούς λιμένες όπως Μπαλί, Πάνορμο, Σίσσες αλλά και τις ιδιωτικές μαρίνες που υπάρχουν στην περιοχή.»

Τα μέσα αντιρρύπανσης που έχει προμηθευτεί το Λιμενικό Ταμείο

1. Πλωτό φράγμα αντιρρύπανσης εγκεκριμένου τύπου κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί στην ανοικτή θάλασσα, σε επιχειρήσεις καταπολέμησης πετρελαιοειδών, για την περίφραξη δεδομένης περιοχής ή πλοίου προς προστασία από τον κίνδυνο ρύπανσης με πετρελαιοειδή. Η κατασκευή του είναι απλή και χαρακτηρίζεται από ανεξαρτησία άλλων μέσων εφαρμογής ή ανάκτησής του.

Το εν λόγω πλωτό παρέχει στους χρήστες την ευκολία της άμεσης αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης χωρίς την ανάγκη χρήσης ειδικών εργαλείων σύνδεσης, εξάπλωσης και ανάκτησης του. Κάθε τμήμα του φράγματος αποτελείται από συμμετρικό πλωτήρα , ποδιά, έρμα από γαλβανισμένη αλυσίδα οριζόντιες και κατακόρυφες ενισχύσεις. Τα εξαρτήματα του φράγματος είναι ανοξείδωτα (πλην του έρματος), συνδεδεμένα μεταξύ τους και με τρίγωνα έλξεως στην αρχή και το τέλος του. Επίσης υπάρχουν σχοινιά πλεχτά διαμέτρου 12 - 14 mm, στην αρχή και το τέλος του, συνολικού μήκους 60 m. Τέλος σε όλα τα στρεπτά εξαρτήματα υπάρχει επίστρωση φυσικού λίπους.

2. Ειδικό Φουσκωτό σκάφος αντιρρύπανσης με  πολυεστερική γάστρα μήκους 5,50 μέτρων και πλάτος 2 και τετράχρονο κινητήρα - 1.550 εκ.³ 

Με εξοπλισμό: τρόμπα αέρα, κονσόλα, κάθισμα/θέση διακυβέρνησης, στροφόμετρο, πινάκας διακόπτων, μαξιλάρια καθισμάτων, δέστρες σκάφους, τέντα ήλιου,  κάλυμμα ελλιμενισμού, roll bar inox, δεξαμενή νερού, αντλία σεντίνας αυτόματη, διαιρούμενα κουπιά, φώτα ναυσιπλοΐας, κιτ επισκευής, αναδιπλούμενη σκάλα επιβίβασης, σύστημα διεύθυνσης, πλήρης ηλεκτρική εγκατάσταση, τρέιλερ γαλβανιζέ  αντίστοιχο του μήκους του σκάφους. ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗΣ VHF, εργαλειοθήκη, άγκυρα, πασαρέλα inox, σωστικά σκάφους, σωσίβια επιβατών.

3. Η Φορητή συσκευή περισυλλογής πετρελαιοειδών από την επιφάνεια της θάλασσας συμπαγής ευκολόχρηστη που αποτελείται από κεφαλή, πετρελαιοκινητήρα, αντλία, σωληνώσεις συνδέσμους. Αναρρόφηση της αντλίας 5 κυβικά μέτρα ανά ώρα. 

5. Τσουγκράνα αντισπινθηρική για την χρησιμοποίηση της σε περιπτώσεις ρύπανσης από πετρέλαιο.

6. Απόχη από Inox πλέγμα ειδική για αντιρρύπανση

7. Κάδος απορριμμάτων πλαστικός χωρητικότητας 120 λίτρων 

8. Χειροκίνητη συσκευή εκτόξευσης χημικών διασκορπιστηκών ουσιών (Χ.Δ.Ο.) 15 λίτρων. 

9. Δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαιοειδών χωρητικότητας 250λίτρων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ