ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Καλονύχτης, ένα χωριό που σέβεται το περιβάλλον

0

Το χωριό Καλονύχτης με τους, περίπου 210 κατοίκους του, βρίσκεται 15 χλμ. νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου στα 270 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στον λόφο Νικηφόρος.

            Ο Νικηφόρος πήρε το όνομά του από τον Βυζαντινό Ναύαρχο Νικηφόρο Φωκά: όταν ο Νικηφόρος Φωκάς έκανε εκστρατεία στην Κρήτη τον Μάρτιο του 961 μ.Χ., προκειμένου να την απελευθερώσει από τους Άραβες Σαρακηνούς, στρατοπέδευσε μια νύχτα στον παραπάνω λόφο, τον οποίο προηγουμένως είχε απελευθερώσει μαζί με τον παρακείμενο λόφο Ντάμπιες, ύστερα από μάχη. Όταν ξημέρωσε, κάποιος τον ρώτησε: «Πώς περάσατε τη νύχτα σας;», κι εκείνος απάντησε: «Καλή νύχτα!».

            Η δραστήρια Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ  Καλονυχτίου και ο Πρόεδρος, κ. Μιλτιάδης Ηλιάκης, ανησυχούν πολύ για το περιβάλλον. Έτσι, λοιπόν, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση «Καθαρό Χωριό», δηλαδή, τη συλλογή απορριμμάτων από τους δρόμους. Οι εθελοντές, ντυμένοι με ένα μπλε μπλουζάκι που χρηματοδοτήθηκε πέρυσι από την FGAS και ένα κίτρινο γιλέκο που δωρίστηκε φέτος από τη Φάρμα ΑΝΤΩΝΑΚΗ, συνέλεξαν τα απορρίμματα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να μπορέσουν οι Δημοτικές Υπηρεσίες να τα απομακρύνουν με ευκολία. Συμμετείχαν περίπου 40 εθελοντές, στην πλειοψηφία τους νέοι, με τον μικρότερο να είναι 9 ετών και συγκεντρώθηκαν περίπου 30 σακούλες απορρίμματα.

            Όπως υπαγορεύει η παράδοση, η μέρα τελείωσε με μια ευχάριστη βραδιά με φαγητό, για το οποίο είχε φροντίσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος και οι εθελοντές με την πολύτιμη βοήθεια της ταβέρνας Καλονύχτης. Το δείπνο προσφέρθηκε στους εθελοντές και στους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού.

            Σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Μπαζιώτη, Υπεύθυνο του Πολιτιστικού Συλλόγου,  «Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2014 και είναι πολύ δυναμικός.       Ο στόχος της συγκεκριμένης δράσης έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Απευθυνόμαστε στους νέους, καθώς, όλοι οφείλουμε να μάθουμε να σεβόμαστε τη φύση και το περιβάλλον.

            Πραγματοποιούμε τέσσερις εργασίες καθαρισμού ετησίως. Μία τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια του ημιμαραθωνίου Ατσιπόπουλο-Καλονύχτι, γεγονός που συγκεντρώνει περίπου 400 δρομείς, μία τον Ιούνιο, μία τον Σεπτέμβριο, με την ευκαιρία της γιορτής της εκκλησίας του χωριού και μία τον Δεκέμβριο πριν από τις Γιορτές.

            Ο Σύλλογος θέλει να συνεχίσει τις δράσεις του για την προστασία του περιβάλλοντος, κυρίως με τη συλλογή χαρτιού, γυαλιού, μπαταριών, λαδιών και λιπών. Είναι απαραίτητη η τοποθέτηση περισσότερων κάδων στην επικράτεια του Δήμου και έχουν ήδη γίνει συναντήσεις με τους Υπευθύνους, προκειμένου να εξασφαλίσουμε εξοπλισμό και χρηματοδότηση.         

            Όπως όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, λόγω της υγειονομικής κρίσης του Covid-19, δεν πραγματοποιήσαμε τις καλοκαιρινές μας εκδηλώσεις ώστε να έχουμε κάποια έσοδα και είναι δύσκολο να προγραμματίσουμε τα επόμενα σχέδιά μας.     Και είναι αλήθεια ότι έχουμε πολλά σχέδια για τη συνέχιση της προστασίας του περιβάλλοντος, του εξωραϊσμού και της ανάδειξης της περιοχής μας και της βελτίωσης ποιότητας ζωής, όπως η δημιουργία μιας μεγάλης πινακίδας στο κέντρο του χωριού, ώστε οι πληροφορίες και οι ανακοινώσεις να μην αναρτώνται σε τοίχους, δέντρα ή στύλους, η ανακαίνιση της παιδικής χαράς και η δημιουργία ενός αθλητικού χώρου για ενήλικες. Περιμένουμε κάποια επιδότηση από την Περιφέρεια, η οποία, έχει ήδη βοηθήσει στη δημιουργία ιατρείου και οι κάτοικοι είναι ευγνώμονες για αυτό.

            Όλα τα χωριά οφείλουν να δείχνουν σεβασμό στο περιβάλλον, καθώς αυτό αναδεικνύει την κοινωνία και ενισχύει τη συλλογική υπερηφάνεια των κατοίκων. Γιατί να μην φανταστούμε έναν οικολογικό τίτλο «Καθαρό Χωριό» που θα μπορούσε να απονεμηθεί  στα 103 χωριά του Νομού Ρεθύμνης και να προβάλει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κάτοικοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την καθαριότητα; Γι’ αυτόν τον σκοπό, θα ήταν χρήσιμη και η παροχή εργαλείων συλλογής απορριμμάτων.»

            Ο Καλονύχτης, λοιπόν, είναι ένα χωριό όπου το σύνθημα στα μπλουζάκια των εθελοντών «Αγαπώ το χωριό μου και φροντίζω να είναι πάντα καθαρό» είναι τρόπος ζωής. Μπράβο σε όλους!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ