ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Άμεση η ανάγκη για Μ.Ε.Θ. Covid στο Ρέθυμνο

0

 ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το ενδεχόμενο να τεθεί σε λειτουργία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς Covid στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου εξετάζεται από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, ύστερα και από την παραλαβή από την 7η ΥΠΕ δυο πλήρως εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ μέσω δωρεάς του Υπουργείου Υγείας.  Ωστόσο, κατά την γνώμη της εφημερίδας μας, η ανάγκη λειτουργίας ΜΕΘ – Covid και στο νοσοκομείο της πόλης είναι αναγκαία, καθώς όλοι βλέπουμε τι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα και το πώς ασφυκτιούν αρκετά νοσοκομεία. Η αυξητική τάση των κρουσμάτων δεν αφήνει περιθώρια για πολλές σκέψεις. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και αυτό πρέπει να γίνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση.

Μετά και το διπλασιασμό των κλινών στην Κλινική Covid στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρεθύμνου -λόγω των αυξημένων αναγκών -από δέκα σε είκοσι, γίνεται πλέον σαφές ότι είναι απαραίτητο να λειτουργήσει και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid για τους ασθενείς με κορωνοϊό που θα νοσήσουν βαρύτερα και θα χρειαστούν εντατικότερη ιατρική φροντίδα.

Όπως τόνισε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Λευτέρης Μαρκάκης: «βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού που καταρτίστηκε σύμφωνα με τις δυνατότητες του Νοσοκομείου Ρεθύμνου τα περιστατικά που χρίζουν νοσηλείας ΜΕΘ Covid, διακομίζονται σε νοσοκομεία των γειτονικών νομών τηρώντας αυστηρά τα πρωτόκολλα ασφαλείας».

Και πρόσθεσε: «Παράλληλα, διερευνάται η δυνατότητα λειτουργίας δύο πλήρως εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ τις οποίες παρέλαβε το Νοσοκομείο από τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ μέσω δωρεάς του Υπουργείου Υγείας και οι οποίες δύναται να λειτουργήσουν ως ΜΕΘ Covid».

Ωστόσο και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι η υποδομή στη ΜΕΘ είναι έτοιμη να δεχτεί ασθενείς που νοσούν βαρύτερα από τον κορωνοϊό, το μόνιμο «αγκάθι» του Νοσοκομείου -η έλλειψη δηλαδή ιατρικού προσωπικού- έρχεται και πάλι να γίνει το τροχοπέδη που κάνει αμφίβολη την λειτουργία της αναγκαίας, λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων, ΜΕΘ Covid στο Ρέθυμνο».     

Περηφάνια για τις νοσηλεύτριες που έφυγαν εθελοντικά για Θεσσαλονίκη

Οι τέσσερες από τις δέκα νοσηλεύτριες που δήλωσαν εθελοντικά ότι επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Θεσσαλονίκη ανήκουν στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος, μίλησε με θερμά λόγια για τα τέσσερα κορίτσια που πήραν την απόφαση να πολεμήσουν τον κορωνοϊό στην πρώτη γραμμή, χαρακτηρίζοντας ως υποδειγματική πράξη αλληλεγγύης την εθελοντική μετάβαση τους στη Θεσσαλονίκη. «Είμαστε όλοι περήφανοι για τις νοσηλεύτριες μας που τιμούν με το παραπάνω τον όρκο που έδωσαν κι ελπίζουμε ότι το παράδειγμά και το θάρρος τους θα εμπνεύσει και άλλους συναδέλφους τους ώστε να ενεργοποιηθούν σε ανάλογες περιστάσεις». 

Τι έγινε με τη διακομιδή του ηλικιωμένου σε ΜΕΘ covid

Για το ζήτημα της μεταφοράς ηλικιωμένου σε κλινική  ΜΕΘ Covid σε Νοσοκομεία των διπλανών νομών η Διοίκηση του Νοσοκομείου ξεκαθάρισε: «Σε απάντηση των δημοσιευμάτων αναφορικά με την διακομιδή 85χρονου λόγω μη ύπαρξης διαθέσιμης κλίνης σε ΜΕΘ covid  σε Νοσοκομεία των διπλανών νομών και προς αποφυγή παραπλάνησης της κοινής γνώμης, η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου σας ενημερώνει ότι οι λόγοι που συνέβαλαν στην πρόθεση για διακομιδή του ασθενούς είχαν προληπτικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα, η διακομιδή αφορούσε σε κλινική Covid γειτονικού νομού και όχι σε ΜΕΘ COVID, προκειμένου ο ασθενής να έχει άμεση πρόσβαση σε αντίστοιχη κλίνη ΜΕΘ σε περίπτωση πού κρινόταν αναγκαίο. Στην πορεία, ο ασθενής παρουσίασε ενδείξεις σταθεροποίησης , συνεπώς δεν χρειάστηκε να διασωληνωθεί και να διακομιστεί σε άλλο Νοσοκομείο. Με τη σύμφωνη γνώμη των θεραπόντων ιατρών κρίθηκε ασφαλές  να συνεχιστεί η νοσηλεία του 85χρονου στην Covid κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου όπου νοσηλεύεται μέχρι σήμερα. Επισημαίνεται ότι ο  ασθενής δεν κινδύνευσε και σαφέστατα υπήρχε διαθέσιμη κλίνη σε ΜΕΘ COVID νοσοκομείου διπλανού νομού όπως προέκυψε και από επικοινωνία μεταξύ των Διοικήσεων των νοσοκομείων τη δεδομένη στιγμή».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ