ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Λαϊκή Συσπείρωση Ρεθύμνου: Nα υπογραφούν τώρα οι συμβάσεις των εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου

0

Λες και δεν φτάνουν οι αγωνίες και οι ανασφάλειες που φορτώνει τους εργαζόμενους η απαράδεκτη διαχείριση της πανδημίας από μεριάς του κράτους και της κυβέρνησης. Σε αυτή την κατάσταση νέα αναστάτωση προκαλεί η μεγάλη καθυστέρηση στην πρόσληψη των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στους παιδικούς σταθμούς του δήμου.  

Την ώρα που σε άλλες υπηρεσίες ο δήμος προσλαμβάνει με αδιαφανείς και Fust truck διαδικασίες, οι δεκάδες εργαζόμενοι με ΣΟΧ του προγράμματος «εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» ενώ έχουν ξεκινήσει δουλειά από 1 Σεπτέμβρη, συνεχίζουν για 21 μέρες να εργάζονται χωρίς καν να έχουν προσληφθεί!!!

Αλήθεια η Επιθεώρηση εργασίας τι περιμένει για να παρέμβει?

Σε λίγες μέρες συμπληρώνουν τον πρώτο μήνα δουλειάς. Θα πρέπει να πληρωθούν για να αντιμετωπίσουν επείγουσες οικογενειακές ανάγκες (σπουδές παιδιών κλπ) και αντιλαμβάνονται ότι λόγω της μη πρόσληψης αυτό δεν πρόκειται να γίνει, τουλάχιστον στην ώρα του. Πολλοί μάλιστα ανησυχούν μήπως οι καθυστερήσεις αυτές είναι σκόπιμες και σχετίζονται με την πιθανότητα μιας νέας καραντίνας, που θα απαλλάξει το κράτος και τους δήμους από τους μισθούς τους.

Οι συμβάσεις των εργαζομένων στο πρόγραμμα αυτό παρατείνονται κάθε χρόνο εφόσον παρατείνεται και το πρόγραμμα. Η πρόβλεψη μάλιστα αυτή υπάρχει σε όλες τις συμβάσεις τους και στις περυσινές για την φετινή χρονιά. Και παρόλο που το πρόγραμμα έχει παραταθεί μέχρι 31-7-2021 οι συμβάσεις των εργαζομένων στο Ρέθυμνο ενδεχομένως και σε κάποιους άλλους δήμους δεν παρατείνονται. Κι αυτό ενώ σε πολλούς δήμους η παράταση έχει ήδη γίνει και οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει τις συμβάσεις τους και εργάζονται κανονικά. Καταθέσαμε μάλιστα και αντίγραφο σχετικής σύμβασης χωρίς βέβαια να πάρουμε τις αναγκαίες εξηγήσεις. Μάλιστα η σχετική προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ ζητούσε φέτος να δηλωθεί το σύνολο των εργαζομένων σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αυτό προφανώς για το Ρέθυμνο δεν έχει γίνει ακόμη με ότι κινδύνους μπορεί να συνεπάγεται.

Η εξήγηση του Νομικού Προσώπου του Δήμου για την κατάσταση αυτή είναι ότι το άρθρο 61 του ν 4674/20 δεν επιτρέπει, λέει, την ανανέωση των συμβάσεων και ότι τάχατες έχει γίνει νομική αστοχία που πρόκειται να αρθεί με νέα νομοθετική ρύθμιση κλπ. Όμως το εν λόγω άρθρο αφενός δεν έχει καμία απολύτως αναφορά στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου προγράμματος αλλά ακόμη κι αν είχε όχι μόνο δεν απαγορεύει την παράταση των συμβάσεων αλλά ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ και για τις κατηγορίες των εργαζομένων που αναφέρεται!!! Με άλλα λόγια το άρθρο αυτό σε καμιά εκδοχή και με κανενός είδους ανάγνωση δεν επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Νομικού Προσώπου.

Ύστερα από τα παραπάνω είναι καθαρό ότι η ομηρία των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς είναι πέρα για πέρα αδικαιολόγητη και καταχρηστική.

Το Νομικό Πρόσωπο έχει ακέραιη την ευθύνη για την αναστάτωση που έχει προκληθεί και πρέπει ΑΜΕΣΩΣ να προχωρήσει στην υπογραφή των νέων συμβάσεων και να δώσει εξηγήσεις.

Η Επιθεώρηση εργασίας αν το πρόβλημα δεν λυθεί ΑΜΕΣΩΣ είναι υποχρεωμένη να βεβαιώσει τις σχετικές παραβάσεις.

Για άλλη μια φορά το καθεστώς των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου γίνεται θερμοκήπιο για την αμφισβήτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς που για πολλά χρόνια ανανεώνονται οι συμβάσεις τους αλλά δεν μονιμοποιούνται πρέπει επι τέλους να μονιμοποιηθούν. Να πάψουν να βιώνουν το καθεστώς της ομηρίας. Αυτό είναι επείγουσα και ρεαλιστική ανάγκη πολύ περισσότερο μετά και την τοποθέτηση της διευθύντριας της Κοινωνικής πολιτικής της ΕΕΤΑΑ, που ξεκαθάρισε σε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος δεν εξαρτάται από την σχέση εργασίας, δηλώνοντας μάλιστα ότι είναι καλύτερα οι εργαζόμενοι να είναι μόνιμοι.    

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ