ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σάρωσαν τα βραβεία Athena τα Ρεθεμνιώτικα λάδια - Τρία διπλά χρυσά μετάλλια για την Cretanthos στα Αγγελιαννά Μυλοποτάμου

0

Η 5η διοργάνωσή του το 2020 διεξήχθη στην Αθήνα και όχι στην Λέσβο, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. 

ΠΟΙΟΙ ΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Στην κατηγορία «ΜΕΤΑΛΛΙΑ» τα Ρεθεμνιώτικα λάδια που βραβεύθηκαν είναι τα εξής:

  • Διπλό Χρυσό μετάλλιο για το Βιολογικό Αγουρέλαιο Κρετανθός της εταιρείας Cretanthos Αγγελιανών από κορωνέικες και τσουνάτες ελιές.
  • Χρυσό μετάλλιο για το ελαιόλαδο Mitera Mastoidis  της εταιρείας Mitera από ελιά Τσουνάτη Ρεθύμνου.         
  • Αργυρό  μετάλλιο για το ελαιόλαδο Mitera Throumbolia  της εταιρείας Mitera από ελιά Θρούμπα Ρεθύμνου.   
  • Αργυρό  μετάλλιο στο λάδι «Λατζιμάς» της εταιρείας «Λατζιμάς» Πανόρμου από ελιά Κορωνέικη.
  • Αργυρό μετάλλιο για το λάδι Efkrato της Ρεθεμνιώτικης εταιρείας Vantarakis Emmanuel από ελιά τσουνάτη.

Στην κατηγορία των Ειδικών Βραβείων:

  • Απονεμήθηκε Ειδικό βραβείο για το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας με διπλό χρυσό μετάλλιο στο Βιολογικό Αγουρέλαιο Κρετανθός της εταιρείας Cretanthos που εδρεύει στα Αγγελιαννά Μυλοποτάμου.
  • Το ίδιο λάδι της Cretanthos πήρε το διπλό χρυσό μετάλλιο και στην κατηγορία: «Ειδικό βραβείο για το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο ανά περιοχή: Κρήτη, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, Ιόνια Νησιά, Νησιά Αιγαίου».

 

ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

  • Χρυσό   Κολυμβάρι Ellora Farms Ellora Fine Foods, Κορωνέικη, Χανιά     
  • Χρυσό   Terra Creta Estate, Terra Creta,   Κορωνέικη, Χανιά         
  • Χρυσό   Terra Creta Grand Cru,   Terra Creta         Κορωνέικη, Χανιά         
  • Χρυσό   ἒθος,     ἒθος,     Κορωνέικη,  Ηράκλειο  
  • Χρυσό   Χρυσοπηγή,       Χρυσοπηγ,         Κορωνέικη, Λασίθι        
  • Χρυσό   Ziro Βιολογικό,  Ziro Σητεία,        Κορωνέικη, Λασίθι        
  • Αργυρό               Dafni Bio,            Bio Olivenöl Dafni,          Κορωνέικη, Λασίθι        
  • Αργυρό               Ziro Early Harvest,           Ziro Σητεία,        Κορωνέικη, Λασίθι        
  • Αργυρό               Κριτσά 0.3, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κριτσάς,   Κορωνέικη, Λασίθι
  • Αργυρό               Pamako Ορεινό Βιολογικό Μονοποικιλιακό       Ανδρουλάκης Ευτύχιος Τυποποίηση Ελαιολάδου Pamako, Τσουνάτη, Χανιά     
  • Αργυρό               Terra Zakros,      Νικόλαος Αϊλαμάκης     Κορωνέικη, Λασίθι        
  • Αργυρό               Stories of Greek Origins Artion Greek Foods         Κορωνέικη, Λασίθι
  • Αργυρό               Olive Breeze       Τσιμπιμπάκης Μιχαήλ - Olive Breeze      Κορωνέικη, Λασίθι
  • Χάλκινο              Pamako Ορεινό Βιολογικό Χαρμάνι        Ανδρουλάκης Ευτύχιος Τυποποίηση Ελαιολάδου Pamako           60% Κορωνέικη, 40% Τσουνάτη, Χανιά
  • Χάλκινο              Red Sparrow      Delicious Crete  40% Κορωνέικη, 40% Αμφίσσης, 20% Τσουνάτη, Ηράκλειο
  • Χάλκινο              Toplou Monastery          Βιοκαλλιεργητές Σητείας              Κορωνέικη, Λασίθι              
  • Χάλκινο              Oleum Crete       Κυδωνάκης        Κορωνέικη, Ηράκλειο   

 

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ


Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στην ιστοσελίδα των οργανωτών, ο διαγωνισμός είναι διεθνής ως προς τους κριτές και ως προς την προέλευση των δειγμάτων που συμμετέχουν σε αυτόν. Οι ξένοι κριτές αποτελούν την πλειονότητα των μελών της κριτικής επιτροπής, τα δε ξένα δείγματα θα πρέπει να ξεπερνούν το 40% του συνολικού αριθμού των δειγμάτων. Ο διαγωνισμός ονομάζεται «Athena», φέρει δηλαδή το όνομα της μυθικής θεάς Αθηνάς, που δώρισε στην Αθήνα την ελιά και το όνομά της.

Η Ελλάδα είναι η 3η ελαιοπαραγωγική χώρα στον κόσμο και με διαφορά η 1η στην κατά κεφαλήν κατανάλωση. Αυτά τα στοιχεία και μόνο δικαιολογούν τη φιλοδοξία μας να υπάρχει ένας «ελληνικός» διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου. Ωστόσο, στις στατιστικές αυτές πρέπει να προστεθεί και η πολιτισμική διάσταση, το γεγονός δηλαδή ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που πρώτη ανέδειξε την ελιά και το ελαιόλαδο σε πολιτισμικό προϊόν και συνέβαλε στην ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής, όπου πρωταγωνιστεί το ελαιόλαδο, ως μία από τις πλέον κατάλληλες τροφές για τον άνθρωπο.

Η ύπαρξη ενός μεγάλου και έγκυρου διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου που θα διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τη φήμη του ελληνικού ελαιολάδου στη διεθνή αγορά. Αν και διεθνής, ο διαγωνισμός φιλοδοξεί να γίνει ουσιαστικά ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ελληνικών ελαιολάδων στον κόσμο.

Αυτό έχει τις εξής θετικές επιπτώσεις:

1) Ουσιαστική συμβολή στην ποιοτική βελτίωση της ελληνικής ελαιοπαραγωγής. Τα ελαιόλαδα που βραβεύονται αποτελούν πρότυπο για όλους τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι αποκτούν έτσι συγκεκριμένους ποιοτικούς στόχους. Επιπλέον, η βράβευση ή όχι ενός ελαιολάδου αποτελεί για τον ίδιο τον ελαιοπαραγωγό πολύτιμη ενημέρωση ως προς την ποιοτική κατεύθυνση που έχει επιλέξει να ακολουθήσει.

2) Καθοριστική συμβολή στην αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού ελαιολάδου και στην εξάπλωση της φήμης του, αφενός λόγω της επικοινωνίας του ίδιου του διαγωνισμού και των βραβευθέντων ξένων ελαιολάδων, αλλά και μέσω των κριτών που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας και οι οποίοι είναι διαμορφωτές κοινής γνώμης στις δικές τους χώρες και όχι μόνο.

3) Άμεση συμβολή στην ανάπτυξη των πωλήσεων όλων των βραβευθέντων ελαιολάδων, τόσο στην ελληνική όσο και τη διεθνή αγορά. Ιδιαίτερα για την ελληνική αγορά, η οποία είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο σε ό,τι αφορά την κατανάλωση premium ελαιολάδων, εκτιμάται πως ο διαγωνισμός είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο για τον ευρύτερο χώρο των καταναλωτών, όσο και για τη διείσδυση στο χώρο της εστίασης.

4) Συμβολή στην ανάδειξη του πλούτου των ελληνικών ποικιλιών ελιάς σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στην ανάδειξη των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας. Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που οι διοργανώσεις του διαγωνισμού διεξάγονται σε διάφορους τόπους, με γνώμονα τη σχέση τους με την καλλιέργεια της ελιάς, ιστορικά και έως σήμερα. Ο διαγωνισμός πλαισιώνεται από άλλες καινοτόμες δράσεις, με απώτερο στόχο τόσο την εδραίωση του εμπορικού σήματός του, όσο και την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς premium ελαιολάδου. Οι δράσεις αυτές θα ανακοινώνονται κάθε χρόνο την κατάλληλη στιγμή

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ