ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μεγάλη επιτυχία της εορταστικής εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του Λυκείου των Ελληνίδων

0

Πόσο ζεστή στ’ αλήθεια η πίτα του Λυκείου Ελληνίδων

Μια θαυμάσια εσπερίδα με Ευγένεια Αρχοντιά και Ατόφια Παράδοση

Και τι δεν είδαμε αλήθεια και νιώσαμε το απόγευμα της Κυριακής στην πανέμορφη και ευρύχωρη αίθουσα του Λυκείου των Ελληνίδων, στην οποία πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας, του σωματείου που έχει καταστεί ‘κατοικητήριο των Μουσών’ και εστία πολιτισμού σε καιρούς αφιλίας, απαιδευσίας και βαρβαρότητος.

Τι όμορφα που ήταν στολισμένα τα τραπέζια με τα πεντακάθαρα και λεπτεπίλεπτα σερβίτσια που χρησιμοποιούσαν οι παλαιές Ρεθυμνίες αρχόντισσες, τα λευκά αναμμένα κεριά και τα κάθε λογής καλούδια που μόνο οι οικοδέσποινες του Λυκείου με τις πατροπαράδοτες συνταγές ξέρουν να φτιάχνουν.

Σήμα κατατεθέν ήταν το ‘ελληνικό καραβάκι’ έθιμο της νησιωτικής χώρας που φώτιζε στο βάθος της σκηνής, προσδίδοντας θαλασσινή χροια, ενώ η εικόνα των Τριών Ιεραρχών της Ορθοδοξίας και προστάτες του Λυκείου λάμπρυνε τον χώρο ευλογώντας το θεοσεβές κοινό.

Μα το κυριότερο ήταν το έμψυχο υλικό, οι προσερχόμενοι, φίλοι και μέλη του Λυκείου, αξιοπρεπείς καλοντυμένοι, ευδιάθετοι και με όρεξη να περάσουν καλά. Το ίδιο καλοπροαίρετες φωτεινές και ευγενικές ήταν και ‘Λυκειάδες οικοδέσποινες’ που με χάρη κι ομορφιά προσέφεραν το αχνιστό τσάι και τα πεντανόστιμα γλυκά ή αλμυρά εδέσματα, που οι ίδιες είχαν ετοιμάσει με μεράκι για την όμορφη γιορτή.

Η ευπροσήγορος πρόεδρος του Λυκείου κ. Φερενίκη Βαλαρή αφού καλωσόρισε τον κόσμο, αναφέρθηκε στις αείμνηστες κυρίες Δέσποινα Καστανιουδάκη και Νίκη Ροδινού , τα δραστήρια και αγαπητά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που δυστυχώς χάθηκαν πρόσφατα. Κατόπιν παρουσίασε την εκδήλωση και κάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο να σταυρώσει και να κόψει τη Βασιλόπιτα, ο δε Σεβασμιώτατος αφού ευλόγησε την πίτα, κάλεσε με τη σειρά του την Αντιπερειάρχη κ. Μαίρη Λιονή να την κόψει. Το παρόν μεταξύ άλλων, έδωσαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργος Μαρινάκης και ο τέως Δήμαρχος κ. Δημήτρης Αρχοντάκης. Σημαντική ήταν και η παρουσία μελών του τμήματος Νοσηλευτικής του ‘Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού’, που πάντα στηρίζουν το Λύκειο.

Το κοινό από την πλευρά του με τη συμβολή της ‘ομάδας παραδοσιακού τραγουδιού’ του Λυκείου, έψαλλε τα καθιερωμένα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και τα κρητικά.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από ταλαντούχους χορευτές του τμήματος της παιδικής ομάδος του Λυκείου, που μέλλεται να αποτελέσουν την επίσημη Χορευτική ομάδα, καθώς το Λύκειο έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Οι μικροί λεβέντες και λεβέντισσες παρουσίασαν με ζωηράδα κι ενθουσιασμό τον Λαζώτη, τον Πεντοζάλη, τον Καστρινό Κρήτης, τον Ζωναράδικο Θράκης και τον συρτό Μακεδονίας.

Ακολούθησε το μοίρασμα της πίτας και η κλήρωσις των λαχνών. Το αγιοκωνσταντινάτο έλαχε στην κ. Ελένη Μουρτζανού, το πανέμορφο γούρι στην κ. Ελένη Μανωλίτση, το δε γεύμα στο εστιατόριο Τοσκάνα για δύο άτομα στην κ. Μαίρη Λιονή.

ΝΙΚΟΛΕΩΝ .Ι. ΤΣΟΥΠΑΚΗΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ