ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε πρόγραμμα δωρεάν σίτισης για όλα τα παιδιά δύο σχολεία του Ρεθύμνου

0

«ΔΙΑ. ΤΡΟΦΗ» ΑΠΟ ΤΟ PROLEPSIS ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΙΑΡΧΟΥ

Στο πρόγραμμα «ΔΙΑ.ΤΡΟΦΗ» το οποίο εκπονείται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis»,  με δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος»και απευθύνεται σε μαθητές δημόσιων σχολείων κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών της χώρας, συμμετέχουν πλέον και το 3ο και το 13ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς τις τελευταίες μέρες δόθηκε το πράσινο φως σεαιτήματα  που είχαν κατατεθεί προ μηνών,από τις διευθύνσεις των σχολείων.

Στο πρόγραμμα «ΔΙΑ.ΤΡΟΦΗ»,που απευθύνεται σε μαθητές δημόσιων σχολείων ευπαθών περιοχών της χώρας, που πλήττονται από την οικονομική κρίση και που συμμετέχουν δύο σχολεία του Ρεθύμνου, ήδη υλοποιείται σε 395 σχολεία ανά την Ελλάδα, με 59.900 μαθητές.

Το εν λόγω πρόγραμμα,πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα τόσο στο 13ο, όσο και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, κάνοντας την αρχή για την εφαρμογή του στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το διευθυντή του 13ου δημοτικού σχολείου κ. Νίκο Δερεδάκη«ενταχθήκαμε σαν Σχολείο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για δύο κυρίως λόγους: αφενός για να ανακουφιστούν οικονομικά οι οικογένειες των μαθητών του Σχολείου μας, που όσο και να είναι πλήττονται από την οικονομική κρίση και αφετέρου για να μάθουν τα παιδιά μας να τρώνε όσο πιο σωστά και υγιεινά γίνεται. Σε αυτόν τον τομέα πρωτοπορεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφού όλα τα προιόντα που θα παρέχονται στα παιδιά έχουν ως βάση το ελαιόλαδο, αλλά εισάγονται στη διατροφή των παιδιών και τροφές που λείπουν από την καθημερινή διατροφή τους, όπως τα γαλακτοκομικά και τα φρούτα.»

Μέσα στο επόμενο διάστημα πάντως όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, θα ενταχθούν και άλλα σχολεία της Κρήτης, με μικρές καθυστερήσεις, καθώς από τη στιγμή που το σχολείο κάνει αίτηση, πρώτα μελετώνται κοινωνικοί δείκτες και δείκτες ανεργίας ανά περιοχή.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος  προσφέρεται η δυνατότητα σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν σε αυτό να λαμβάνουν καθημερινά ένα δωρεάν υγιεινό γεύμα, ενώ παράλληλα εισάγονται στα σχολεία και στην οικογένεια νέες υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Γιατί εφαρμόζεται σε όλους

Η εφαρμογή του προγράμματος στο σύνολο των μαθητών κάθε σχολείου επιτρέπει την παροχή βοήθειας στους ασθενέστερους οικονομικά με διακριτικότητα, αποφεύγοντας το  στιγματισμό κάποιων  παιδιών, ενώ συγχρόνως καλλιεργεί κλίμα ισότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των μαθητών.

Εκτός από τον σχεδιασμό του γεύματος, διανέμεται ενημερωτικό υλικό για τους μαθητές και τις οικογένειες, ενώ υλοποιούνται εκπαιδευτικές δράσεις για την υγιεινή διατροφή.

3ος χρόνος υλοποίησης

Συμπληρώνεται φέτος ο 3ος συνεχές χρόνος υλοποίησης του Προγράμματος. Η  εφαρμογή του ξεκίνησε πιλοτικά το τρίμηνο Απριλίου -Ιουνίου 2012, σε 34 σχολεία και 6.272 μαθητές. Μετά από αξιολόγηση, αποφασίστηκε η συνέχισή του για το σχολικό έτος 2012-2013, με τη συμμετοχή 163 σχολείων, και 25.349 μαθητών σε 13 νομούς της Ελλάδας.

Για φέτος, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεχίζει να χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα, διπλασιάζοντας τον αριθμό των μαθητών.

Δυστυχώς όμως, δεν μπορεί να καλυφθεί παρά μόνο τo 1/3 των σχολείων που έχουν την αντικειμενική ανάγκη να ενταχθούν, ενώ εκκρεμούν πάνω από 600 αιτήσεις συμμετοχής.

Πώς εφαρμόζεται το Πρόγραμμα

Τα γεύματα παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές, που εκπληρώνουν συγκεκριμένες αυστηρές προδιαγραφές, που έχουν τεθεί από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis για την παραγωγή και τη μεταφορά των γευμάτων στα σχολεία.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η άρτια υλοποίηση του Προγράμματος, η ομάδα συντονισμού επικοινωνείκαθημερινάμε όλα τα σχολεία, προκειμένου να παρακολουθήσει την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και κανόνων.

Τι περιλαμβάνει το μικρογευμα των παιδιών

Το διαιτολόγιο των μικρογευμάτων σχεδιάζεται από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis, που αποτελείται από ιατρούς, διατροφολόγους και τεχνολόγους τροφίμων, με τη συμβολή Καθηγητών Πανεπιστημίων τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Έχοντας ως δεδομένο ότι τα παιδιά έχουν ανάλογα με την ηλικία τους, διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, τα διαιτολόγια  έχουν σχεδιαστεί για  να καλύπτουν τις ανάγκες αυτές και να βοηθούν τη σωστή ανάπτυξή τους.

Ενδεικτικά, το μενού περιλαμβάνει τις παρακάτω βασικές επιλογές, οι οποίες εναλλάσσονται και εμπλουτίζονται:

Σάντουιτς με τυρί και λαχανικά, ή σπανακόπιτα ή άλλου είδους πίτα με λαχανικά (εναλλασσόμενα), κατά την προετοιμασία των οποίων χρησιμοποιείται μόνο ελαιόλαδο. Γάλα λευκό, χαμηλών λιπαρών, ή γιαούρτι, 3 φορές την εβδομάδα και φρέσκο φρούτο εποχής κάθε ημέρα της εβδομάδας.

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ