rethemnos-sprite
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μουσικός Καρπός παρουσιάζει το Συλλογικό Τόμο: «Από τη Μικρά Ασία στο Ρέθεμνος»

Μετά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας και των περιορισμών, επανερχόμαστε δυναμικά και με φάρο τις -προ covid- επιτυχημένες εκδηλώσεις μας, οραματιστήκαμε, προγραμματίσαμε και παρουσιάζουμε για πρώτη φορά μια έκδοση βιβλίου με αφορμή, τα θλιβερά γεγονότα από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα 100 χρόνια που πέρασαν από τότε.

Η ιδέα της συγκεκριμένης έκδοσης, πηγάζει από την αγάπη μας για τη μουσική τέχνη και την ιστορία του τόπου μας, που μέσω των ανθρώπων που έφτασαν σε τούτη τη γωνιά της Κρήτης, το Ρέθυμνο γνώρισε τη φρίκη της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ο «Μουσικός Καρπός», βάζοντας το δικό του λιθαράκι προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη αυτής της θηριωδίας κατέγραψε με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη συλλογική μνήμη, μαρτυρίες που κρατούνται έως σήμερα ζωντανές στην ψυχή και το μυαλό όλων μας. 

Η παρουσίασης του Συλλογικού Τόμου από τον Μουσικό Καρπό με τίτλο: «Από τη Μικρά Ασία στο Ρέθεμνος» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου και ώρα 12:30, στην αίθουσα Παντελή Πρεβελάκη με ελεύθερη είσοδος για το κοινό. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ιστορίες Μικρασιατών προσφύγων 2ης και 3ης γενιάς, που οι προγονοί τους, εγκατέλειψαν τη γενέθλια γη για να εγκατασταθούν στο Ρέθυμνο, ενώ θ’ ακουστούν και μικρασιάτικα τραγούδια.

Στο βιβλίο, που συνυπογράφουν τις ιστορικές αναφορές οι κ.κ. Γιώργος Φρυγανάκης,  Ελένη Κανταρτζή-Κατιμερτζόγλου,  Ελένη Τζέτζου,  Παναγιώτης Παρασκευάς και ο Γεώργιος Δελήμπασης, με εισαγωγή του εκπαιδευτικού και συγγραφέα κ. Νίκου Δερεδάκη, παρουσιάζονται, μικροϊστορικές, οικογενειακές και τοποσημικές ιστορίες, καθώς και 14 παρτιτούρες μικρασιάτικων τραγουδιών, σε ενορχήστρωση δική μου, τα περισσότερα από αυτά, αγνώστων συνθετών.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι Χορωδίες του 2ου Δημοτικού Σχολείου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρωμένου και θα συνοδεύει η Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ρεθύμνου, υπό τη Διεύθυνση μου.

Η εκδήλωση αποτελεί ταυτόχρονα και μία πρόσκληση συμμετοχής για εμάς στη κοινωνία, με ένα κόσμο που θέλει να ανυψώνει συναισθήματα και ανθρώπους  μέσα από τη μουσική,  που μεταπλάθουν ένα μήνυμα πέρα από τη στιγμή και τον χρόνο.

Πρόκειται για ένα συγκερασμό ποιοτικών εκδηλώσεων, με διαφορετική αφετηρία αλλά με κοινό προορισμό, που έχουν πλουτίσει, ιδιαίτερα την φετινή χρονιά τον πολιτιστικό μας βίο, μέσα από 100δες εκδηλώσεων.

Για εμένα, είναι διττά τα συναισθήματά, με αφορμή τη συγκεκριμένη έκδοση και παρουσίαση της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Συναισθήματα συγκίνησης γιατί υλοποιήθηκε ένα όνειρο ζωής. Δηλαδή, η πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης-ορόσημο, καθώς και μια έκδοση βιβλίου, αφιερωμένη στους προγόνους μου που κατάγονταν, από την Παλαιά Φώκαια της Σμύρνης.

Η επιλογή των τραγουδιών και οι διασκευές που δημιούργησα βασίστηκαν αφενός στην καταγωγή μου, λόγω συχνών τέτοιων ακουσμάτων από τη γιαγιά μου τη Μαρία, που είχα τη χαρά και τύχη να την προλάβω εν ζωή και αφετέρου, στη διατήρηση της κύριας μελωδίας των συνθετών της εποχής, όπου όπως θα διαπιστώσουν οι αναγνώστες του βιβλίου, οι περισσότεροι συνθέτες παραμένουν άγνωστοι έως σήμερα.

Παράλληλα, διακατέχομαι και από συναισθήματα χαράς καθώς, τα συγκεκριμένα τραγούδια παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Φιλαρμονικών-Χορωδιακών & Μουσικών Συνόλων, που με τίμησαν με την συμμετοχή τους μερικοί από τους κορυφαίους και καταξιωμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Πρόκειται για μουσικούς με σημαντική καλλιτεχνική πορεία που ξεχώρισαν με την συγκεκριμένη ερμηνεία τους.

Είμαι βέβαιος πως το συγκεκριμένο βιβλίο, θα αγαπηθεί και θα μείνει βαθιά χαραγμένο στην μνήμη και κυρίως στην καρδιά όλων μας.

Η συγκεκριμένη έκδοση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτη και  θέλω να ευχαριστήσω γι αυτή τη συνεργασία, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη  και την Αντ. Περ. Εν. Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, που αποδέχτηκαν τη συγκεκριμένη πρόταση μου για τη συγκεκριμένη έκδοση, που έγινε με σκοπό, να παραδοθούν εάν γίνεται σε όλες τις σχολικές μονάδες του Νομού Ρεθύμνου για να κοσμούν τις σχολικές βιβλιοθήκες, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές της Πρωτ/μιας & Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας.

Ο Πρόεδρος του Μουσικού Καρπού

Αντώνης Μαυράκης