rethemnos-sprite
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα του Σχολείου Θεάτρου του Θεατρικού Περίπλου

   Μέσα στις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων μηνών το Σχολείο Θεάτρου του Θεατρικού Περίπλου  κατάφερε να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα και να συνεχίσει τη λειτουργία του, η οποία έγινε για ένα μεγάλο διάστημα διαδικτυακά, και στη συνέχεια, όταν αυτό έγινε επιτρεπτό, με μάσκες και τις απαραίτητες αποστάσεις  στο χώρο της Περιηγητικής Λέσχης όπου φιλοξενείται.  

   Σε ένα διαφορετικό κλίμα αυτή τη χρονιά, μιας και δεν ήταν δυνατή η παρουσίαση μπροστά σε κοινό, έγιναν οι εξετάσεις του Α’ και Β’ Έτους την Κυριακή 5 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια των οποίων οι εκπαιδευόμενοι παρουσίασαν μπροστά στους καθηγητές τους και τους μαθητές του Γ’ Έτους τη δουλειά που έκαναν τη χρονιά που πέρασε στην ενότητα της Υποκριτικής. Τα δύο έτη  παρουσίασαν σκηνές από τα έργα: «Ματωμένος Γάμος» και «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», Φ.Γκ. Λόρκα, «Δύο γυναίκες χορεύουν», Ζ.Μ. Μπερνέτ ι Ζουρνέτ, «Λεωφορείον ο πόθος», Τ. Ουίλιαμς, «Καληνύχτα μητέρα», Μ. Νόρμαν, «Η χαρτοπάιχτρα», Δ. Ψαθά και «Με δύναμη από την Κηφισιά», Δ. Κεχαΐδη – Ε. Χαβιαρά. Τα μαθήματα Χορού, Σωματικής Έκφρασης και Τραγουδιού, τα οποία συνέχισαν να γίνονται με έναν εναλλακτικό τρόπο διαδικτυακά,  δεν παρουσιάστηκαν ξεχωριστά όπως άλλες χρονιές μιας και το Σχολείο έκρινε πως η συμμετοχή του συνόλου που απαιτούν δεν συνάδει με τα μέτρα προστασίας από τον Covid19.

   Με την ολοκλήρωση των δύο πρώτων ετών το βάρος στρέφεται στην παράσταση της Αναγεννησιακής Κρητικής Κωμωδίας «Κατσούρμπος» του Γ. Χορτάτζη, την οποία ετοιμάζει ο Θεατρικός Περίπλους μαζί με τους εκπαιδευόμενους ηθοποιούς του Γ’ Έτος του Σχολείου Θεάτρου. Το έργο θα παρουσιαστεί  στις 22 και 23 Αυγούστου στο Θέατρο «Ερωφίλη» στη Φορτέτζα.

Παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές για το Α’ Έτος 2020-21 οι οποίες γίνονται ηλεκτρονικά στην σελίδα του Θεατρικού Περίπλου: www.theatrikosperiplous.gr

Λίγα λόγια για το Σχολείο Θεάτρου:

«Η αγάπη μας για το θέατρο και η ανάγκη μας να εξελισσόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι, μας οδήγησε τον Οκτώβριο του 2014 στη δημιουργία μιας θεατρικής σχολής στο Ρέθυμνο την οποία ονομάσαμε “Σχολείο Θεάτρου”. Ο στόχος μας είναι η εκπαίδευση, ανθρώπων όλων των ηλικιών που αγαπούν το θέατρο, μέσα από  μαθήματα που καλύπτουν όλους τους τομείς της πολύπλευρης αυτής τέχνης που έχει ως βασικό εργαλείο τον ίδιο τον άνθρωπο και τις δυνατότητές του.  Διευθύντρια και “δημιουργός” του “Σχολείου” είναι η ηθοποιός Μαρία Καντιφέ, η οποία είναι και η κύρια εκπαιδεύτρια. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί – συνεργάτες είναι αναγνωρισμένοι άνθρωποι του θεάτρου από όλη την Ελλάδα, χρόνια εξειδικευμένοι στο αντικείμενο που διδάσκουν, οι οποίοι έχουν την ίδια αγάπη για το θέατρο και για την μετάδοσή του στους νέους ηθοποιούς πράγμα που το αποδεικνύει η εμπειρία τους και η συμμετοχή τους στα μεγαλύτερα σχολεία της χώρας (Εθνικό Θέατρο, δραματική σχολή Κ.Θ.Β.Ε. κ.α.).

   Η φοίτηση στο “Σχολείο Θεάτρου” είναι τετραετής και ο κύκλος σπουδών κάθε έτους διαρκεί από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιούνιο. Τα μαθήματα αφορούν ενήλικες και δεν είναι απαραίτητη κάποια θεατρική εμπειρία για να ξεκινήσει κάποιος τη φοίτησή του στο “Σχολείο”.  Ο κύριος κορμός των μαθημάτων είναι ο εξής: Υποκριτική, Δημιουργία ενός Ρόλου, Αυτοσχεδιασμός, Κίνηση – Χορός, Σωματική Έκφραση, Ιστορία Θεάτρου, Σκηνική Αντίληψη, Ορθοφωνία, Τραγούδι, Ρυθμολογία.

Βασικοί εκπαιδευτές του έτους 2019-20 ήταν οι Μαρία Καντιφέ (ηθοποιός, δασκάλα υποκριτικής), Θωμάς Καντιφές (ηθοποιός, σκηνοθέτης), Ανδρομάχη Βαρσάμη (δασκάλα χορού), Θανάσης Παπαθανασίου (μουσικός, συνθέτης), Άννα Τζανιδάκη (Θεατρολόγος), ενώ μέχρι σήμερα στο «Σχολείο Θεάτρου» έχουν διδάξει ως εξωτερικοί συνεργάτες οι: Μάρθα Φριντζήλα, Ταξιάρχης Χάνος, Δημήτρης Καταλειφός, Κωστής Καπελώνης, Γιώργος Καύκας, Αντώνης Λουδάρος, Πασχάλης Τσαρούχας, Martina Sagmeister, Susana Noemi Abigador.

Περισσότερες πληροφορίες για το Σχολείο Θεάτρου, καθώς και την αίτηση εγγραφής, θα βρείτε στην σελίδα του Θεατρικού Περίπλου: www.theatrikosperiplous.gr