rethemnos-sprite
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο Λευκός Άγγελος της Νοσηλευτικής και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού - Το Σύμβολο του Αλτρουισμού, της Αυτοθυσίας, του Πατριωτισμού»

ME  ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤHΡΙΑ  ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ  ΤΗΣ ΗΡΩΙΔΟΣ «ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΓΙΟΥΛΟΥΝΤΑ»

Συγκίνησε κι έβαλε σε σκέψη η ομιλία του  Φιλολόγου Νικόλαου Τσουπάκη

Με κάθε επισημότητα έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής της  κορυφαίας Ρεθυμνίας ηρωίδας, της Καλλιόπης Γιουλούντα στη γενέτειρά της , το γραφικό Γιαννούδι την Παρασκευή στις 8 το βράδυ. Μολονότι η ώρα άλλαξε   από  τις  6 το απόγευμα στις 8,  λόγω  του τραγικού γεγονότος, της κηδείας  στην  Ελεύθερνα του αείμνηστου πατριώτη αξιωματικού Ιωάννη  Τζανιδάκη που έπεσε εν ώρα  καθήκοντος με το στρατιωτικό ελικόπτερο, προσήλθαν πολλοί Ρεθυμνιώτες και μη για την ‘Μούσα του Ερυθρού Σταυρού’, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη και την αφοσίωσή τους  σε κείνη, που έδωσε τα πάντα ακόμη και τη ζωή της για την πατρίδα.

Την κομψή προτομή της Καλλιόπης Γιουλούντα,  που βρίσκεται  απέναντι από τον Ενετικό πύργο των Γιουλούντηδων, πλαισίωναν  οι αδελφές Νοσηλεύτριες, Νοσηλευτές και Σαμαρείτες  του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού , ενώ  μετ’α την επιμνημ’οδυνη δέηση, έγιναν τα αποκαλυπτήρια  από τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη  Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Ευγένιο  και τον Δήμαρχο Ρεθύμνης κ Γιώργο Μαρινάκη, παρουσία του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου πατρός Νικολάου Νικηφόρου και των ιερέων του Γιαννουδίου πατρός Νικολάου Κοπανάκη και του  Πρινέ, πατρός Δημητρίου Μπεμπή.

Την επιτυχημένη  εκδήλωση διοργάνωσε ο δραστήριος ‘Πολιτιστικός Σύλλογος του Γιαννουδίου’  με πρόεδρο τον αεικίνητο Γιώργο Παπαδόσηφο  θεολόγο, ενώ κεντρικός ομιλητής  ήταν  Νικόλαος Τσουπάκης ,  Φιλόλογος, Δάσκαλος, Δημοσιογράφος.

Στέφανα  δάφνης στην προτομή της  Καλλιόπης Γιουλούντα κατέθεσαν:  ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ο περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Δανδουλάκης,  από τον Ελληνικό  Ερυθρό Σταυρό ο πρόεδρος Ευστάθιος Ηλιάκης, από τα λιμεναρχείο  ο αξιωματικός Αντώνιος Ζαχαριουδάκης, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ο Θεοδόσιος Χασάπης, από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών  Στρατού Ρεθύμνης ο Γεώργιος Σαγιάς, από τον Σύνπολις -Σύλλογο Ενεργών Πολιτών ο Βαγγέλης Μπεμπής, από την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων ο Κώστας Σαββάκης ,ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γιαννουδίου και  εκ μέρους της οικογένειας Γιουλούντα ο Σήφης Γιουλούντας.

Την εκδήλωση συντόνιζε και παρουσίαζε η Στέλλα Χαριτάκη, ενώ ο Γιώργης Παπαδόσηφος , πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιαννουδίου χαιρέτισε και καλωσόρισε τους προσερχομένους. Ο  Δήμαρχος Ρεθύμνης από την πλευρά του, Γιώργος Μαρινάκης είπε  τα καλύτερα λόγια για τους διοργανωτές και την ομιλία . Τέλος μετά τη σεμνή τελετή που άρμοζε στον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία της Καλλιόπης Γιουλούντα  παρετέθη γεύμα σε όλους τους προσερχομένους, με πεντανόστιμους κρητικούς μεζέδες εις μνήμην της μεγάλης φιλανθρώπου, που έγινε το σύμβολο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το ίνδαλμα της κοινωνίας.

Ο Ομιλητής Νικόλαος (Νικολέων) Τσουπάκης στην ομιλία του, που έφερε τον τίτλο : «Καλλιόπη Γιουλούντα  Ο Λευκός Άγγελος της Νοσηλευτικής και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού – Το Σύμβολο του Αλτρουισμού, της Αυτοθυσίας, του Πατριωτισμού»  στάθηκε σε τέσσερα βασικά σημεία.

Αρχικά παρουσίασε στοιχεία του γενεαλογικού δέντρου της οικογένειας Γιουλούντα αρχίζοντας από τον οπλαρχηγό Ανδρουλή Γιουλούντα που έκανε μεγάλες φθορές στους Τούρκους και στους Τουρκοκρητικούς, με αποτέλεσμα να τον εκτελέσουν το 1658 και φθάνοντας στους απογόνους της Καλλιόπης Γιουλούντα. Κατόπιν αναφέρθηκε σε σημαντικές πτυχές της ζωής της Γιουλούντα, σε μαρτυρίες από συγγενείς,  γιατρούς και γνωστούς  που είχαν την τύχη να την γνωρίσουν και στο τραγικό γεγονός του θανάτου της λόγω του  βομβαρδισμού του 2ου Νοσοκομείου Ιωαννίνων  από τους Γερμανούς το καταματωμένο  Πάσχα του 1941. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης  σε προηγούμενες εκδηλώσεις τιμής που είχαν γίνει στο Ρέθυμνο ΄όπως τα αποκαλυπτήρια της προτομής της το 1981 στο Νοσοκομείο Ρεθύμνης και την Ημερίδα και μνημόσυνο που διοργάνωσε  ο ‘Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός’ -  Τμήμα Ρεθύμνης, παρουσία Στρατιωτικού Αγήματος το 1994, δεδομένου ότι είχε ήδη ανακηρυχθεί  επίσημα ‘Ηρωίδα’ από΄τον Ελληνικό Στρατό.

Τέλος ο κ. Τσουπάκης αναφέρθηκε στα πανανθρώπινα μηνύματα τα οποία φέρει  στη σύγχρονη Ελλάδα της παρακμής και της έκπτωσης αξιών, η ζωή, το έργο και η αυτοθυσία της Μεγάλης Ελληνίδας Καλλιόπης Γιουλούντα, η εικόνα της οποίας κοσμεί  τα γραφεία του ‘Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού’.

Καθόλη τη διάρκεια της  γλυκιάς εκείνης  βραδιάς που μύριζε γιούλια και γιασεμιά,  απλωνόταν σαν  πάλλευκο πέπλο  η αύρα της Καλλιόπης Γιουλούντα, της σεμνής και γενναίας Ρεθυμνίας  ηρωίδας  και Νοσηλέυτριας του ‘Ερυθρού Σταυρού’ που έδωσε ότι πολύτιμο είχε, τη ζωή της το Πάσχα του 1941 για την Ελλάδα και τους τραυματίες του Μετώπου , ενώ μπορούσε να σωθεί από τον βομβαρδισμό όπως την παρότρυναν να κάνει,  αναδύοντας θαλπωρή  και προκαλώντας ρίγη συγκινήσεως και  συνάμα μια γλυκιά νοσταλγία για την εποχή που ο τόπος μας έβγαζε μορφές ηρωικές που έκαναν υπερήφανους του Έλληνες και τιμούσαν  την χώρα  τους  ανά την οικουμένη.