ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Νέα σύσκεψη για το "καυτό" πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης στην Κρήτη

0

Ανοιχτό παραμένει το "καυτό" ζήτημα της δραματικής έλλειψης εργατών γης στην Κρήτη που απειλεί τη νέα παραγωγή, ενώ προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν και στα συσκευαστήρια, καθώς ούτε και για αυτόν τον τομέα υπάρχει μέριμνα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Cretalive ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Αγροδιατροφικής Κρήτης, Μιχάλης Καμπιτάκης, δόθηκε μία μερική λύση μόνον για όσους ήδη παραμένουν κι εργάζονται στη χώρα μας.

"Κατά τα άλλα, το πρόβλημα αυτό εξελίσσεται σε μία ταφόπλακα για τον κλάδο", τόνισε με νόημα.

Ο κ. Καμπιτάκης εξήγησε ότι μόνη λύση, όπως έχουν επισημάνει πολλές φορές τόσο η Οργάνωση Αμπελουργών κι Ελαιοπαραγωγών Κρήτης όσο και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νησιού, είναι η επιδότηση της εργασίας κι όχι η επιδότηση της ανεργίας.

"Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να φέρουμε τον κόσμο και πάλι στη γη του. Όπως έγινε στην Ιταλία. Εκεί το κράτος επιδότησε την εργασία αναζητώντας για παράδειγμα 20.000 εργάτες γης και υπήρξε ενδιαφέρουν από περίπου 180.000! Στη γειτονική Ιταλία έσπευσαν να εργαστούν και όσοι απασχολούνταν εδώ. Γι' αυτό πάθαμε ό,τι πάθαμε και μείναμε από κόσμο", εξήγησε ο κ. Καμπιτάκης.

Σε αντίθεση με το καθεστώς που επικρατεί στις υπόλοιπες χώρες, στην Ελλάδα η ασφάλιση για τον αγρότη που θέλει να απασχολήσει έναν εργάτη γης είναι σχεδόν απαγορευτική, ενώ θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να διαμορφωθεί ένα κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για ασφάλεια με εργόσημα που θα ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές.

"Καταρχήν, πρέπει να βρούμε λύση για τους ντόπιους εργάτες που θέλουν να δουλέψουν στη γη. Και στη συνέχεια, να φέρουμε κόσμο από το εξωτερικό για συγκεκριμένο, και πάλι, χρονικό διάστημα", πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νέα σύσκεψη για το θέμα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου με την ηγεσία του ΣΑΣΣΟΕΕ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Θυμίζουμε ότι οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης έχουν κατ' επανάληψη θέσει το πρόβλημα στα αρμόδια Υπουργεία ενώ πριν από καιρό πραγματοποιήθηκε και παράσταση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο  του Ηρακλείου, με μικρή όμως συμμετοχή.

cretalive.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ