ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: Απαράδεκτη η απόφαση για εγκατάσταση υβριδικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στα Αστερούσια

0

 «Οι «πράσινοι» επενδυτές θα τα σαρώσουν όλα και σε αυτή την περιοχή, που είναι μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και τοπίου και από το 2020 έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO» αναφέρεται στην ανακοίνωση

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης καταγγέλλει ως βαθιά αντιλαϊκή και αντιπεριβαλλοντική τη θετική γνωμοδότηση που έδωσε στις 20 Σεπτέμβρη η πλειοψηφία της Επιτροπής Χωροταξίας - Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης (παράταξη περιφερειάρχη – ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ  και μείζονος αντιπολίτευσης - ΝΔ),   για ένα ακόμα ένα έγκλημα των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, αυτή τη φορά στα Αστερούσια.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου «κατά πλειοψηφία (με την αρνητική ψήφο της  Λαϊκής Συσπείρωσης)  εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση  Υβριδικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της εταιρείας «ΑΚΤΙΝΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.»,  χωρίς να ληφθούν υπόψη οι έντονες αντιδράσεις φορέων και συλλογικών οργάνων, όπως η ομόφωνη απόφαση του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων ούτε και η εμπεριστατωμένη αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδιας Υπηρεσίας της περιφέρειας.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών και των συνοδών τους έργων σχεδιάζεται σε επτά θέσεις συνολικής έκτασης 1.889.000 τμ., στις βόρειες υπώρειες της ανατολικής πλευράς των Αστερουσίων, σε περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών – Αστερουσίων. Μάλιστα, η ελάχιστη απόσταση μίας από τις θέσεις («Χουλί Μετόχι») της εγκατάστασης Υβριδικού από τις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000, είναι περίπου 300 m!

Οι «πράσινοι» επενδυτές θα τα σαρώσουν όλα και σε αυτή την περιοχή, που είναι  μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και τοπίου και από το 2020 έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO.

Επιβεβαιώθηκε, και με την απόφαση αυτή της Επιτροπής Περιβάλλοντος,  η υποκρισία της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου που παρουσίαζε την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη  των περιοχών του Δικτύου NATURA  Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης Natura 2000 τάχα ως φιλοπεριβαλλοντική, ενώ στην πραγματικότητα -όπως η Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμιζε-  και οι περιοχές «Natura» «θυσιάζονται»  στην καπιταλιστική κερδοφορία.

Μοναδικό «κατά» ενάντια στο καταστροφικό έργο της μετατροπής των Αστερουσίων σε ένα απέραντο υβριδικό ενεργειακό πάρκο ήταν η ψήφος του επικεφαλής της  Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης, Αλέκου Μαρινάκη. Ο Αλέκος Μαρινάκης ανέδειξε ότι η  συγκεκριμένη επένδυση εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των αρπακτικών της «πράσινης»  οικονομίας, ενώ θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις περιοχές των Αστερουσίων, αλλοιώνοντας την ιστορική, αρχαιολογική, οικολογική φυσιογνωμία τους, διώχνοντας αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και προξενώντας συνολικά ανεπανόρθωτη ζημιά.

Έτσι, εξυπηρετείται, σύμφωνα με τους στόχους που έχει χαράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση,  η καπιταλιστική «πράσινη» ανάπτυξη που υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει η ΝΔ και τη στηρίζουν όλα τα αστικά Κόμματα, καθώς και  η περιφέρεια. Ακόμα και τα χιλιοειπωμένα «αντισταθμιστικά οφέλη» για την τοπική κοινωνία, που εξανεμίζονται από τις πολλαπλές βαριές αρνητικές επιπτώσεις,  είναι σκέτη κοροϊδία μπροστά στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που θα εμπλακούν στην επένδυση.

Ο επικεφαλής της  Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε,  επίσης, ότι κριτήριο και αυτής της επένδυσης δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για φτηνό ρεύμα,  όπως ισχυρίζονται τα μονοπώλια και αναπαράγουν οι εκπρόσωποι της αντιλαϊκής πολιτικής σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Άλλωστε,  ο λαός μας ξέρει από πρώτο χέρι ότι ακριβώς αυτή η πολιτική με την απελευθέρωση της Ενέργειας, με την «πράσινη μετάβαση», την απολιγνιτοποίηση, την απαξίωση των εγχώριων πηγών Ενέργειας, προς όφελος των κερδών των ενεργειακών ομίλων,  είναι εκείνη που οδήγησε στην εκτόξευση της ενεργειακής φτώχειας.

Μόνο η σχεδιασμένη αξιοποίηση του συνόλου των ενεργειακών πηγών της χώρας (λιγνίτης, υδρογονάνθρακες, γεωθερμία, ΑΠΕ κ.λπ.) προς όφελος των λαϊκών αναγκών, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ, η κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και Ενέργεια, είναι η λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και για την ουσιαστική ανακούφιση του λαού. Λύση, που το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που την προβάλλει. Στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος επρόκειτο να συζητηθεί η (ΣΜΠΕ) που αφορά επενδυτικά σχέδια  στα Φαλάσαρνα  της Κισάμου, συζήτηση που ωστόσο αναβλήθηκε.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ