ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Τα έργα υποδομής κάνουν πιο ελκυστική την εξοχική κατοικία στην Κρήτη

0

Τα έργα υποδομής αυξάνουν το ενδιαφέρον για αγορά εξοχικής κατοικίας σε ελληνικούς προορισμούς και οι αποδόσεις τουριστικών ακινήτων εμφανίζουν στην Κρήτη ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απόδοσης στην Ελλάδα.

Η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας παραμένει ένα από τα πιο δυναμικά σκέλη του εγχώριου real estate που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, με την αυξημένη ζήτηση να προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και σε αρκετές περιοχές θα ενισχυθεί λόγω και των πολλών έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Aυτό υπογραμμίζεται στην πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η RE/MAX Ελλάς, το μεγαλύτερο κτηματομεσιτικό δίκτυο στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό πώς το υψηλότερο ποσοστό απόδοσης στα τουριστικά ακίνητα πανελλαδικά εντοπίζεται στη Ν.Ελλάδα, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (7%) ενώ έπεται η Β.Ελλάδα (6%) και τα νησιά του Ιουνίου (5%).

Ξένοι και εγχώριοι επενδυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον την υπεραξία που προσφέρει η  Ελλάδα και αναζητούν ακίνητα-ευκαιρίες με στόχο την δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, την απόκτηση της Golden Visa και την εκμετάλλευση τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η τελευταία φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την απόφαση για αγορά εξοχικής κατοικίας, σύμφωνα με το 67% των γραφείων του δικτύου της RE/MAX Eλλάς, κυρίως στα κέντρα των αστικών πόλεων και στην νησιωτική Ελλάδα όπως για παράδειγμα στην Μύκονο, στην Νάξο, στην Σαντορίνη, στην Πάρο, στα Χανιά, στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά.

Όσον αφορά τον παράγοντα «έργα υποδομής», που επηρεάζει θετικά τις επιλογές πολλών ενδιαφερόμενων αγοραστών, οι αναλυτές της RE/MAX Ελλάς επισημαίνουν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την Αλεξανδρούπολη με την πλειοδότηση του λιμανιού της, το Ναύπλιο λόγω της εκβάθυνσης του λιμανιού για κρουαζιέρες αλλά και την Κρήτη με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι που θα αντικαταστήσει το «Νίκος Καζαντζάκης» και τον ΒΟΑΚ που θα ενώσει το ανατολικό μέρος του νησιού με το δυτικό.

Η Μύκονος αναδεικνύεται στην τουριστική περιοχή με τις υψηλότερες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικίας (7.250 €/τ.μ..) Ακολουθεί η Πάρος & η Σαντορίνη με μέση ζητούμενη τιμή 3.450 τ.μ.& 3.250 τ.μ. αντίστοιχα.

Στην Κρήτη, παρά την δημοφιλία του νησιού σε επίπεδο τουρισμού, τα επίπεδα των τιμών πώλησης δεν είναι τόσο υψηλά και δεν συναντώνται μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις περιοχές των Χανίων, του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου.

Εξοχική κατοικία: Προέλευση αγοραστών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας της RE/MAX Ελλάς,  στις 100 πωλήσεις που πραγματοποιούνται το 54% καλύπτει την ζήτηση Ελλήνων ενδιαφερομένων και το 46% από χώρες του εξωτερικού.

Η αναζήτηση εξοχικής κατοικίας φαίνεται ότι είναι σχεδόν «ελληνική» υπόθεση σε πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Ηγουμενίτσα (90 στις 100 πωλήσεις πραγματοποιούνται από Έλληνες), ενώ το αντίστροφο παρατηρείται σε νησιωτικές περιοχές όπως η Νάξος, το Ρέθυμνο και η Κέρκυρα όπου οι 90 στις 100 πωλήσεις αφορούν αγοραστικό κοινό του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη Βόρεια Ελλάδα στην πρώτη θέση των αγοραστών βρίσκονται οι Γερμανοί, ενώ στη Νότια Ελλάδα πολίτες από το Ισραήλ.

patris.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ