ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ξανθός από το Λασίθι: Αποδιοργάνωση, απαξίωση και αβεβαιότητα για το μέλλον των δημόσιων δομών υγείας

0

Περιοδεία στα Νοσοκομεία Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας και στην ΠΕΔΙ (Περιφερειακή Διεύθυνση) του ΕΟΠΥΥ Λασιθίου, πραγματοποίησε ο τομεάρχης Υγείας και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη και στελέχη της ΝΕ Λασιθίου.

Η εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας είναι αποκαρδιωτική: Πλήρης αποδιοργάνωση και επισφάλεια στην καθημερινή τους λειτουργία, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την έλλειψη εφημερεύοντα ακτινολόγου 1 βδομάδα το μήνα στο Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και την έλλειψη μόνιμου παθολόγου ή γενικού γιατρού στο ΤΕΠ, καθώς και την ύπαρξη ενός (1) μόνο Παθολόγου, Καρδιολόγου και Ακτινολόγου στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας! Αυτή η δραματική υποστελέχωση των νοσοκομείων της περιοχής που επιδεινώνεται συνεχώς με νέες παραιτήσεις γιατρών, έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία σε τεράστια ανασφάλεια και αβεβαιότητα τόσο για την κάλυψη ζωτικών αναγκών δευτεροβάθμιας περίθαλψης, όσο και για τη βιώσιμη προοπτική των δομών του ΕΣΥ στο Νομό Λασιθίου. Το «ποτήρι» της αγανάκτησης του προσωπικού των νοσοκομείου και των πολιτών ξεχείλισε με την πρόσφατη ακύρωση του 50% των μόνιμων ιατρικών θέσεων που είχαν σχεδιαστεί να προκηρυχθούν συνολικά στο Λασίθι (11 αντί για 22), αλλά και με τα συνεχή κρούσματα αυταρχισμού, εργασιακού εκφοβισμού και προσβλητικής αντιμετώπισης του προσωπικού από τη Διοίκηση των Νοσοκομείων Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας, όπως καταγγέλλει η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων (21/7/2022). Ειδικά για την Ιεράπετρα, τονίστηκε από όλους τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας (Δήμος, Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου, Σύλλογος Εργαζομένων, κλπ.) ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με τη συμπεριφορά του Αν. Διοικητή του συγκεκριμένου νοσοκομείου, που οδηγεί σε πλήρη απαξίωση αυτή τη ζωτικής σημασίας δημόσια δομή υγείας.

Ο Α. Ξανθός δήλωσε ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας «κατάφεραν» να αποδιοργανώσουν πλήρως το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, μετά από 3 χρόνια υποτιθέμενης στήριξης και «θωράκισης»! Κυρίως όμως «κατάφεραν» να μετατρέψουν όλο το ΕΣΥ σε «άγονη ζώνη», καθιστώντας το πια μη ελκυστικό για τους νέους γιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας όχι μόνο στις δυσπρόσιτες-ορεινές-νησιωτικές περιοχές, αλλά ακόμα και στα τριτοβάθμια-πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Αυτή η κατάσταση επιβάλλει συνολική αλλαγή στρατηγικής και γενναία επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, με νέο πλαίσιο κινήτρων (εργασιακών-μισθολογικών-εκπαιδευτικών-επιστημονικής εξέλιξης-κοινωνικής υποστήριξης, κλπ.), με ειδική μέριμνα για τις άγονες δομές, ειδικότητες και ιατρικές θέσεις σε όλη τη χώρα.

Χωρίς αυτά τα κίνητρα, χωρίς μια διαφορετική διαχείριση της κρίσης στελέχωσης του συστήματος (μηχανισμός μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επιστροφή των εργαζομένων που είναι σε αναστολή και 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 3ετίας για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών) και χωρίς σοβαρή ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7% του ΑΕΠ), η σημερινή λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ κινδυνεύει να γίνει μη αναστρέψιμη, τόνισε ο Α. Ξανθός. Και προφανώς, νέα υγειονομική στρατηγική δεν μπορεί να προκύψει χωρίς πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ