rethemnos-sprite
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Η καύση, οι αντιδράσεις και το έργο-προπομπός για το εργοστάσιο αποβλήτων

Εκτός, τυπικώς, του περιφερειακού σχεδιασμού, αλλά με ένα έργο - έμμεσο κατά πολλούς - προπομπό (στο πλαίσιο ευρύτερου εγχειρήματος που προωθείται στον Δήμο Ηρακλείου) είναι τελικά η καύση αποβλήτων στην Κρήτη, η οποία έχει έρθει στο προσκήνιο ξανά με φόντο τον σχεδιασμό του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (με βάση υπό εξέλιξη μελέτη σκοπιμότητας) για τη δημιουργία εργοστασίου θερμικής επεξεργασίας αποβλήτων εδώ στο νησί μας, όπως και σε άλλες τρεις περιοχές της χώρας.

Την ώρα λοιπόν που με οδηγό πλέον μελέτη σκοπιμότητας φαίνεται να περνά στα σκαριά από πλευράς κυβέρνησης η δημιουργία εργοστασίου καύσης αποβλήτων στην Κρήτη, μια τεχνολογική λύση για την οποία και παλιότερα είχαν «σηκωθεί» έντονες αντιδράσεις, με την Περιφέρεια Κρήτης να διαμηνύει και τώρα (όπως και τότε) ότι αυτό είναι εκτός του περιφερειακού σχεδιασμού και της τοπικής φιλοσοφίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, επί του πρακτέου μια εφάμιλλη εκδοχή της καύσης, σε μικρότερη βεβαίως κλίμακα, έχει ήδη προβλεφθεί εδώ και μερικά χρόνια!

Έχει προβλεφθεί συγκεκριμένα στη δημοτική ενότητα της Νέας Αλικαρνασσού, και στην περιοχή «Μαύρος Σπήλιος», στο πλαίσιο του σχεδίου του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στην Αλικαρνασσό που προωθούν προς υλοποίηση ο Δήμος Ηρακλείου με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ).

Εκεί λοιπόν προβλέπεται, βάσει σχεδιασμού, να φτιαχτεί μια πιλοτική μονάδα αεριοποίησης (ουσιαστικά είναι κάτι παρεμφερές τεχνολογικά με την καύση αποβλήτων και εντάσσεται στην ίδια κατηγορία της λεγόμενης “ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων”), με σκοπό να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας, ενώ παράλληλα ένα τμήμα της παραγόμενης θερμικής ενέργειας από την εν λόγω μονάδα αεριοποίησης θα μπορεί να διοχετεύεται δίπλα στις επιχειρήσεις της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη αυτή πρόβλεψη για τη μονάδα αεριοποίησης εντός του προωθούμενου Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας ήταν και ο βασικός λόγος που, πριν από λίγα χρόνια, η παράταξη των “Ενεργών Πολιτών”, με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, είχε ψηφίσει λευκό κατά τη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το εγχείρημα του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας. Ένα εγχείρημα που η δημοτική Αρχή, διά στόματος τόσο του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού όσο και του αντιδημάρχου Καθαριότητας Κώστα Βαρδαβά, έχει αναγάγει σε εμβληματικό έργο για τον Δήμο.

Η μελέτη - Η πρόβλεψη για τη μονάδα αεριοποίησης

Για την ιστορία λοιπόν, παραπέμπουμε στην ενεργειακή μελέτη του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας που έχει εκπονήσει και ανακοινώσει η “ΕΠΤΑ-Σύμβουλοι Μελετητές” για λογαριασμό του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), που είναι και ο φορέας λειτουργίας των εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Στην ενεργειακή μελέτη αναφέρεται λοιπόν ότι προβλέπονται τα εξής:

    Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κελύφη των κτηρίων του Πάρκου (θερμομόνωση, εξωτερικά κουφώματα, υαλοστάσια) όπως το Κεντρικό Πράσινο Σημείο και το Κέντρο Έρευνας-Καινοτομίας.
    Παρεμβάσεις υψηλής ενεργειακής απόδοσης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (θέρμανσης-ψύξης, ζεστού νερού χρήσης) με συστήματα βιομάζας και ηλιοθερμίας, αντλίες θερμότητας τελευταίας τεχνολογίας, συστήματα ρύθμισης της ποιότητας νωπού αέρα και διατάξεις αυτοματισμών.
    Παρεμβάσεις υψηλής ενεργειακής απόδοσης του ηλεκτροφωτισμού των κτηρίων και των οδών του Πάρκου με σύγχρονα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED.
    Εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας που αποτελείται από σύγχρονη μονάδα αεριοποιητή, που θα τροφοδοτεί το δίκτυο (ηλεκτρική) και τις ενεργοβόρες εγκαταστάσεις του Πάρκου (θερμική), ενώ η περίσσεια θερμικής ενέργειας δύναται να διοχετευτεί στη γειτνιάζουσα ΒΙ.ΠΕ.
    Εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας που αποτελείται από φωτοβολταϊκό πάρκο.

Ειδικότερα μάλιστα, ως προς την προβλεπόμενη μονάδα αεριοποίησης που θα φτιαχτεί εντός του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στην περιοχή “Μαύρος Σπήλιος” στη Νέα Αλικαρνασσό, στην ενεργειακή μελέτη αναφέρεται ότι «οι ανάγκες της μονάδας αεριοποίησης σε πρώτη ύλη θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τις παραγόμενες ποσότητες απορριμματογενούς καυσίμου μορφής pellet, στην - υπό αναβάθμιση - Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που βρίσκεται εντός του Πάρκου.

Η παραγόμενη ενέργεια εντός του Πάρκου θα καλύπτει:

α) Τα θερμικά φορτία για τη θέρμανση των κτηρίων και τη λειτουργία της ΜΕΑ και

β) Το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία των λοιπών εγκαταστάσεων του Πάρκου.

Στόχο αποτελεί η πλήρης ενεργειακή αυτονομία του Πάρκου έως το 2025, που αναμένεται να λειτουργήσει το σύνολο των νέων εγκαταστάσεών του».

neakriti.gr