ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: «Σφαγή» στην εστίαση - Ο ένας «κλέβει» το προσωπικό του άλλου

0

Πρωτόγνωρες καταστάσεις συμβαίνουν φέτος στον χώρο της μαζικής εστίασης και των ξενοδοχείων, αφού η μία επιχείρηση «κλέβει» τους εργαζόμενους της άλλης, για να καλύψει τα κενά της σε προσωπικό, με δέλεαρ μεγαλύτερους μισθούς

Πρωτόγνωρες καταστάσεις συμβαίνουν φέτος στον χώρο της μαζικής εστίασης και των ξενοδοχείων, αφού η μία επιχείρηση «κλέβει» τους εργαζόμενους της άλλης, για να καλύψει τα κενά της σε προσωπικό, με δέλεαρ μεγαλύτερους μισθούς. Το πρόβλημα αναμένεται ότι θα είναι εντονότερο τους επόμενους μήνες, καθώς δε θα «βγαίνει» η δουλειά σε διάφορα πόστα, όπως στην κουζίνα και στο σέρβις. Ήδη, τα πρώτα αρνητικά σημάδια έχουν διαφανεί σε ελάχιστες επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης στο Ηράκλειο, οι οποίες έκλεισαν καθώς δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν προσωπικό!

Καταστάσεις για... γέλια και για κλάματα αποκάλυψε χθες στον χώρο της εστίασης στο νησί μας, κι ενώ βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής σεζόν. Το ένα ξενοδοχείο «κλέβει» το προσωπικό του άλλου λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ το ίδιο σκηνικό επικρατεί σε ταβέρνες και εστιατόρια. Μάλιστα, όσοι δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν προσωπικό, κλείνουν την επιχείρησή τους.

Ο ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Ηράκλειο Μιχάλης Παρασύρης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κλείνουν επιχειρήσεις και είναι αιτία το προσωπικό. Αυτό είναι γενικό. Το ξέρει όλος ο κόσμος. Δεν το ξέρω μόνο εγώ. Απίστευτο κι όμως αληθινό..! Το πρόβλημα πιστεύω ότι έχει να κάνει με τα δύο χρόνια του COVID-19. Ο κόσμος άλλαξε σκέψεις, νοοτροπία, επάγγελμα...».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών, Νεκτάριος Μωυσάκης, περιγράφει και αυτός την ίδια κατάσταση, λέγοντας ότι «γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Ξέρει ο καθένας πού δουλεύει ο άλλος. Το τηλέφωνο είναι γνωστό. Παίρνουν τηλέφωνο και λένε “πού είσαι;” κι ο άλλος λέει “εκεί”. “Έλα σε μένα και θα πάρεις περισσότερα χρήματα”»...

Αλλά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης, τονίζει χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε σε μια περίεργη κατάσταση, όπου το ένα ξενοδοχείο προσπαθεί να πάρει προσωπικό από το άλλο. Διότι τώρα και το προσωπικό βρίσκει την ευκαιρία και κυκλοφορεί από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο και προσπαθεί να βρει είτε καλύτερες συνθήκες εργασίας, είτε καλύτερες αμοιβές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Σκληρό το οικονομικό παζάρι

Στο μεταξύ, βέβαια, το οικονομικό παζάρι είναι σκληρό. Εργαζόμενοι αλλάζουν εργασιακό περιβάλλον σε χρόνο-εξπρές σε διάφορα πόστα, όπως στην κουζίνα, στο σέρβις και όχι μόνο... Και, την ίδια ώρα, σε άλλες ταβέρνες οι ιδιοκτήτες αναλαμβάνουν δράση σε διάφορα πόστα: Ψήνουν, σερβίρουν, κάνουν τον λογαριασμό στους πελάτες και κάθονται στο ταμείο.

Και όπως επισημαίνει ο Νεκτάριος Μωυσάκης, όσο μπαίνουμε στη θερινή περίοδο, «θα υπάρχει πρόβλημα. Δε θα “βγαίνει” η δουλειά. Απλά τα πράγματα... Η δουλειά πλέον δε “βγαίνει”. Αυτό είναι, και αυτό το ξέρουμε πλέον, κι ας μην στρουθοκαμηλίζουμε... Και ειδικά από τη μεριά των εργοδοτών. Ξέρουμε ποιες είναι οι αιτίες...».

Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Ηράκλειο Μιχάλης Παρασύρης λέει ξεκάθαρα ότι, «πριν από δύο χρόνια, με ένα φίλο στο Ηράκλειο το είχα συζητήσει το θέμα αυτό. Και μου είχε πει ότι μετά από πέντε χρόνια στο Ηράκλειο για εργαζόμενους θα έχουμε μόνο Ινδούς και ανθρώπους από το Μπαγκλαντές. Και αυτό είναι γεγονός. Εκεί “θα πάει η δουλειά”. Τελειώσαμε»...

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης, σημειώνει: «Τόσα χρόνια φωνάζουμε ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων με ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν πραγματικά την επαγγελματική κατάρτιση και την ποιότητα εκείνη που θα τους βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του τουρισμού, που χρειάζεται ένα ξενοδοχείο. Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε σήμερα μπροστά μας μάς δείχνει ότι τώρα πια ζούμε στο “και πέντε” και όχι στο “παρά πέντε”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...».

Όλα τα πόστα - «Τα κάνουν όλα και συμφέρουν»

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι σε άλλες ταβέρνες οι ιδιοκτήτες αναλαμβάνουν δράση σε διάφορα πόστα. Ψήνουν, σερβίρουν, κάνουν τον λογαριασμό στους πελάτες και κάθονται στο ταμείο! Όπως επιβεβαιώνει ο Μιχάλης Παρασύρης, «εμείς είμαστε οι παλιοί που γνωρίζουμε τα πάντα: από την οδοντογλυφίδα μέχρι τον “ουρανό”. Οπότε εμείς μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Και στην κουζίνα θα μπω, και θα βγάλω φαγητό, και το ταμείο θα πάω να “χτυπήσω”, και τον σερβιτόρο θα κάνω γιατί από ’κει ξεκίνησα, 7 χρονών παιδί...». Το θέμα, όπως συμπληρώνει ο ίδιος, είναι με ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με τον χώρο χωρίς να ήταν πριν αυτή η δουλειά τους και άνοιξαν ταβέρνα ποντάροντας απόλυτα στη δουλειά του προσωπικού.

Το φαινόμενο της έλλειψης προσωπικού επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ η πανδημία έδωσε τη χαριστική βολή, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης άλλαξαν επάγγελμα. Τα αίτια είναι βαθύτερα, όπως εξηγούν συνδικαλιστές, οι οποίοι καυτηριάζουν τις συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς, όπως λένε, μισθούς.

«Αυτό γίνεται τώρα», λέει ο Νεκτάριος Μωϋσάκης. «Παζάρι κάνουμε. Παζάρι με τους μισθούς... Τώρα πρέπει να δοθούν κίνητρα. Πρέπει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να δούμε μπροστά μας πώς θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Και αυτό δε λύνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, πλέον, εκεί που έχουμε φτάσει».

Τουρισμός: Πάνω από 40.000 προσλήψεις τον Απρίλιο στην Κρήτη - Η εργασιακή επισφάλεια παραμένει

Ένα από τα καλύτερα ισοζύγια ροών παρουσίασε η Κρήτη στην ελληνική επικράτεια, με τη διαφορά προσλήψεων και αποχωρήσεων να ανέρχεται στις 30.228 θέσεις τον τελευταίο μήνα. Πρόκειται για έναν αρκετά αισιόδοξο αριθμό, που σχετίζεται με την εκκίνηση της τουριστικής περιόδου. Αυτό καταδεικνύεται και με τα επαγγέλματα που είχαν απορρόφηση, όπως είναι οι σερβιτόροι, οι ταμίες εμπορικών επιχειρήσεων κ.λπ.

Ανά ειδικότητα, οι καλύτερες επιδόσεις σημειώθηκαν στα επαγγέλματα: σερβιτόροι, μάγειροι, καμαριέρες, υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών, πωλητές και ταμίες εμπορικών επιχειρήσεων.

Είναι άξιο αναφοράς πως η Περιφέρεια έχει ένα από τα καλύτερα ισοζύγια προσλήψεων/αποχωρήσεων, με τις θέσεις να ανέρχονται σε 30.228. Τον μήνα Απρίλιο, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 41.586. Οι αποχωρήσεις, ωστόσο, άγγιξαν τις 11.358. Από τις 11.358 αποχωρήσεις, οι 713 ήταν καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου, οι 5.459 ήταν αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης και οι 5.186 ήταν λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

“Κλειδί” ο τουρισμός

Φορείς εργατικών σωματείων της Κρήτης έκαναν σαφές πως η μεγάλη διαφορά των προσλήψεων έναντι των αποχωρήσεων οφείλεται στον τουρισμό, που φέτος σε σχέση με πέρυσι ξεκίνησε νωρίτερα. Όπως είπαν, η βαριά βιομηχανία της εθνικής μας οικονομίας “αναπνέει” φέτος νωρίτερα, αλλά η Πολιτεία οφείλει να διαμορφώσει συνθήκες υγιούς κλίματος.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, είπε ότι «είναι θετικό στοιχείο που η Κρήτη παρουσιάζει τη μεγάλη αυτή διαφορά υπέρ των προσλήψεων. Αυτό οφείλεται στην εκκίνηση του τουρισμού νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι. Τον φετινό χειμώνα, οι ειδήσεις ήταν θετικές για το φετινό τουριστικό κλίμα και τώρα επιβεβαιώνονται. Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τη γενικότερη προσπάθεια και να μην αμελεί προσπάθειες και δράσεις. Η Πολιτεία οφείλει να ανασυγκροτήσει το κρητικό τουριστικό προϊόν, δίνοντας έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Η Πολιτεία πρέπει άμεσα να δει και την Τουριστική Σχολή στην περιοχή του Κοκκίνη Χάνι».

«Ο τουρισμός είναι η βασική αιτία που η απασχόληση πάει αρκετά καλά στην Κρήτη. Είμαστε χαρούμενοι και ταυτόχρονα αισιόδοξοι που το τουριστικό προϊόν δε διέρχεται σε τέτοιο βαθμό την απειλή που δεχόταν τα προηγούμενα χρόνια από την υγειονομική κρίση. Υπάρχει δουλειά για πολλούς ανθρώπους που ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στα λεγόμενα επισιτιστικά επαγγέλματα, στις ξενοδοχειακές μονάδες. Ο τουρισμός τροφοδοτεί, επίσης, και επαγγέλματα που σχετίζονται με τις συντηρήσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης.

Συνθήκες εργασίας - «Η εργασιακή επισφάλεια... παραμένει»

«Είναι θετικό το γεγονός πως οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις αποχωρήσεις, αλλά αυτό το κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο πρέπει να μονιμοποιηθεί και να παγιωθεί. Οι προσλήψεις γίνονται σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας. Αυτό βέβαια οφείλεται στην εκκίνηση της τουριστικής διαδικασίας, που μέχρι τη δεδομένη στιγμή έρχονται κύματα. Υπάρχει όμως έλλειψη εργαζομένων στα ξενοδοχεία. Δηλαδή, θα μπορούσε η απασχόληση να βρίσκεται πιο πάνω. Εάν συνδυάσουμε την κατάσταση των ξενοδοχείων με την κατάσταση των σούπερ-μάρκετ, θα δούμε πως δε δέχονται προσλήψεις και μένει ο αριθμός των εργαζομένων στάσιμος. Επίσης, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως το καλό ισοζύγιο απασχόλησης σημαίνει ταυτόχρονα και καλές εργασιακές συνθήκες. Η εργασιακή επισφάλεια και η υπερεντατικοποίηση εργασίας συνεχίζουν», είπε το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και αντιπρόεδρος στην Επιτροπή του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Αναστάσιος Ξενάκης.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ