ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ένα “δυνατό” καλοκαίρι περιμένει για την Κρήτη η TUI

0

Ένα δυνατό τουριστικό καλοκαίρι που θα επαναφέρει την κερδοφορία μετά από 2 χρόνια κρίσης περιμένει η TUI, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες προγραμματίζουν για τον Μάιο στην Κρήτη πάνω από 400.000 αεροπορικές θέσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη, σήμερα λειτουργεί το 70% των ξενοδοχείων, με μέση πληρότητα το 65%-70%.

Το σύνολο των καταλυμάτων θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στα τέλη του μήνα, αν εξαιρέσουμε αυτή την εβδομάδα, που η κίνηση εμφανίζεται λίγο μειωμένη, μετά τις 20 Μαΐου οι πληρότητες θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Πάνω από 400.000 αεροπορικές θέσεις τον Μάιο

Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ  μέχρι τις 29 Μαΐου ο αριθμός των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων για τους ελληνικούς προορισμούς ανέρχεται σε 2.134.000.

Πρώτος προορισμός για τους ξένους επιβάτες τον Μάιο είναι η Αθήνα, στο αεροδρόμιο της οποίας είναι προγραμματισμένες 735.000 θέσεις.

Έπεται το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με 312.000 προγραμματισμένες θέσεις και ακολουθούν τα αεροδρόμια:

    Ρόδου με 243.000 θέσεις
    Θεσσαλονίκης με 209.000 θέσεις
    Κέρκυρας με 150.000 θέσεις
    Κω με 123.000 θέσεις
    Χανίων με περίπου 100.000 θέσεις

Η πρώτη εθνικότητα στις προγραμματισμένες πτήσεις του Μαΐου είναι οι Βρετανοί, με 574.000 προγραμματισμένες θέσεις και ακολουθούν:

    Γερμανοί με 516.000 θέσεις
    Γάλλοι με 155.000 θέσεις
    Ιταλοί με 132.000 θέσεις
    Ολλανδοί με 124.000 θέσεις.

Για την TUI η Κρήτη είναι το “ισχυρό” χαρτί την φετινή σεζόν και ο διευθύνων σύμβουλος του κορυφαίου τουρ οπερέιτορ Fritz Joussen είπε ότι φέτος επανέρχεται η κερδοφορία.

“Η υψηλή ζήτηση και η πολύ καλή επιχειρηματική ανάπτυξη επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις μας: Το 2022 θα είναι μια καλή οικονομικά χρονιά για μας”, είπε χαρακτηριστικά ο CEO της TUI, τονίζοντας ότι η περίοδος του Πάσχα ήταν εξαιρετικά καλή και αποτελεί τον πρώτο σημαντικό δείκτη για την εξέλιξη της χρονιάς.

Mε την TUI  έχουν ήδη ταξιδέψει 1,9 εκατ. τουρίστες, 10 φορές περισσότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ τα έσοδα από πωλήσεις έφτασαν τα 2,1 δισ.ευρώ, 9 φορές περισσότερα από πέρυσι την ίδια εποχή. Η συνήθης εποχική ζημιά (μείον 330 εκατ. ευρώ) ήταν σχεδόν στο μισό σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Όπως είπε ο Fritz Joussen, οι χωρητικότητες στο πρόγραμμα του Ομίλου έφτασαν στα επίπεδα του 2019. Όμως, επί του παρόντος ο όγκος των θερινών κρατήσεων βρίσκεται στο επίπεδο του 85% του 2019. Η εκτίμηση, πάντως, είναι ότι τελικά οι κρατήσεις το καλοκαίρι του 2022 θα φτάσουν στα επίπεδα του 2019.

Γερμανικός Τύπος: Λείπουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον ελληνικό τουρισμό

«Η Ελλάδα θέλει να φτάσει φέτος το ρεκόρ της προ κοροναϊό εποχής στον τουρισμό. Ποιος όμως θα φτιάχνει τα κρεβάτια, θα μαγειρεύει και θα ανακατεύει τα ποτά; Στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μπαρ λείπουν 50.000 εργαζόμενοι», αναφέρει δημοσίευμα του δημοσιογραφικού δικτύου RedaktionsNetzwerk Deutschland . Το ρεπορτάζ επισημαίνει: «Υπάρχουν πολλές κενές θέσεις στη Χαλκιδική, την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο.

Εκ πρώτης όψεως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να βρουν υπαλλήλους. Με ποσοστό 12,8%, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας ΕΛΣΤΑΤ, 603.000 άνθρωποι είναι άνεργοι».

Το άρθρο επιχειρεί να δώσει μια εξήγηση για αυτή την κατάσταση: «Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους ο κλάδος της εστίασης εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει αρκετούς υπαλλήλους. Ο ένας είναι η πανδημία. Κατά τη διάρκεια του λοκντάουν του 2020, πολλοί απολυμένοι εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης αναζήτησαν νέες θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς. Συχνά αμείβονται καλύτερα και εργάζονται όχι εποχιακά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι που έχουν φύγει δεν σκέφτονται να επιστρέψουν στον τουριστικό κλάδο. Ο δεύτερος λόγος είναι σε μεγάλο βαθμό ευθύνη των ίδιων των ξενοδόχων, των εστιατόρων και των ιδιοκτητών μπαρ. Έγκειται στους χαμηλούς μισθούς και στις κακές συνθήκες εργασίας. Οι θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο δεν είναι ελκυστικές κυρίως λόγω των μακρών και ακανόνιστων ωραρίων εργασίας που είναι δυσανάλογα με τις αμοιβές».

 

patris.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ