ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αναβρασμός για την ονομασία της τσικουδιάς - Πυρ και μανία οι καζανάρηδες

0

Ξεσηκωμός στις τάξεις των καζανάρηδων και αμπελουργών στο νησί μας, προκαλεί σχέδιο νόμου που απαγορεύει τη χρήση της παραδοσιακής ονομασίας της «τσικουδιάς» και «τσίπουρο», την οποία αντικαθιστά με τον όρο « προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών».

Η διαβούλευση επί του θέματος έχει ολοκληρωθεί, με τις εξελίξεις να προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις στους μικρούς παραγωγούς οι οποίοι κάνουν λόγο για ξεπούλημα του ονόματος της «τσικουδιάς» στο βωμό εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων.

«Θα προστατέψουμε την παράδοση 120 χρόνων, θα φτάσουμε μέχρι και τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια», το μήνυμα που στέλνει προς τη κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Λασιθίου, Γιάννης Καναβάκης.

Η εμπορική ονομασία του παραδοσιακού ποτού προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις και σε πολιτικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι: «δεν προκύπτει υποχρέωση αλλαγής ορολογίας από κανένα νομικό κείμενο», καυτηριάζοντας ότι: «η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί μια λαθροχειρία επάνω στην ονομασία του παραγόμενου παραδοσιακού Τσίπουρου και Τσικουδιάς».

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Βαρδάκης, χαρακτήρισε «ακατανόητη» την συζήτηση για την αλλαγή του ονόματος της Τσικουδιάς, κατά την διάρκεια κοινοβουλευτικής του παρέμβασης. Με την σειρά του ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης γνωστοποίησε την αντίθεση του στις αποφάσεις αναφορικά με την τσικουδιά δηλώνοντας ότι: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πλειοδοτεί υπέρ των μεγάλων εμπορικών εταιρειών».

Σε υψηλούς τόνους και η απάντηση από την κυβερνητική πλευρά, με τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μανόλη Κεφαλογιάννη να τονίζει απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ:  «Αντί να απολογείται για την αυθαίρετη απαγόρευση των ονομασιών «τσίπουρο» και «τσικουδιά» από τους μικρούς αποσταγματοποιούς επί των ημερών της δικής του κυβερνητικής θητείας το 2016, προκαλεί με τις ανακοινώσεις του».

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ