ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Στο ΠΑΓΝΗ τα πρώτα μονοκλωνικά αντισώματα - Αύριο η χορήγηση στους 30 πρώτους ασθενείς της Κρήτης

0

Τριάντα ασθενείς από όλη την Κρήτη θα λάβουν τα πρώτα μονοκλονικά αντισώματα στο ΠΑΓΝΗ - Θα δοθεί προτεραιότητα σε ασθενείς με αυξημένη επικινδυνότητα να νοσήσουν βαριά, να διασωληνωθούν ή και να χάσουν τη ζωή τους

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου θα ξεκινήσει αύριο, Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021, η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με νόσο Covid-19, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως μεταμοσχευμένοι, με νεφρική ανεπάρκεια και καρκινοπαθείς.

Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται σε πρώτη φάση σε 10 νοσοκομεία της χώρας, μέσω της πλατφόρμας ΗΔΙΚΑ, οπου οι θεράποντες γιατροί θα υποβάλλουν τις αιτήσεις, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει ειδική Επιτροπή Λοιμώξεων, η οποία ορίζει μεταξύ άλλων και τα κριτήρια για την χορήγησή τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τριάντα ασθενείς από όλη την Κρήτη, θα λάβουν τα πρώτα μονοκλονικά αντισώματα στο ΠΑΓΝΗ. Όπως ορίζει η Επιτροπή θα δοθεί προτεραιότητα σε ασθενείς με αυξημένη επικινδυνότητα να νοσήσουν βαριά, να διασωληνωθούν ή και να χάσουν τη ζωή τους.

Ειδική επιτροπή θα αξιολογεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά και θα αποφασίζει για την χορήγηση ή μη των μονοκλωνικών

Σημειώνεται πως η χορήγηση των μονοκλονικών θα γίνεται αποκλειστικά στο ΠΑΓΝΗ για τους ασθενείς και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα γίνεται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, που εξετάζει η Επιτροπή των ειδικών, από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας. Η χορήγησή τους γίνεται στο νοσοκομείο, ενδοφλέβια και χρειάζεται παρακολούθηση. Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορωνοϊό. Προσκολλώνται στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Παράλληλα προχωρούν και οι διαδικασίες για την προμήθεια του αντιικού χαπιού της εταιρίας Merck. Ωστόσο οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η ύπαρξη καλών και αποτελεσματικών φαρμάκων δεν καταργεί την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ