ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ζήτημα επιβίωσης θέτουν οι Κρητικοί ξεναγοί – Ζητούν επίδομα ανεργίας

0

Ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Βαρδάκης, γνωστοποίησε την στήριξη του στους ξεναγούς, αναφέροντας πως τα αιτήματα τους είναι δίκαια

Ζητήματα επιβίωσης αναμένεται να αντιμετωπίσουν αρκετοί ξεναγοί σε επίπεδο Κρήτης τον φετινό χειμώνα, καθώς δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα 50 ένσημα ώστε να μπουν στο ταμείο ανεργίας, με τους ίδιους να έχουν μείνει οικονομικά ξεκρέμαστοι.

Φέτος, δούλεψαν αρκετοί ξεναγοί αλλά …λίγο.  Αυτό δήλωσαν στον τηλεοπτικό φακό της ΚΡΗΤΗ TV, τόσο ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, Μανόλης Παπαδάκης, όσο και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου, Βαγγέλης Παπανικολάου, με τους ίδιους να καλούν τους αρμόδιους να επιληφθούν του ζητήματος, καθώς όπως επισήμαναν αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Αυτό που ζητούν είναι επίδομα ανεργίας

Όπως περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των ξεναγών, το 2020, ήταν μια καταστροφική χρονιά για τον κλάδο τους, σε αντίθεση με την φετινή τουριστική σεζόν. Παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις που σημείωσε πέρυσι η τουριστική βιομηχανία, οι ξεναγοί βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, με τους ίδιους να μην μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές εκκρεμότητες του 2020 όπως και τις τρέχουσες.

«Το 2020 οι περισσότεροι ξεναγοί δεν δούλεψαν καθόλου ενώ το επίδομα που λάβαμε ήταν μόλις 2.000 ευρώ για όλο το 2020» δήλωσε ο κ. Παπανικολάου, σημειώνοντας ότι τα ελάχιστα χρήματα που εξασφάλισαν φέτος δεν φτάνουν ούτε για τα έξοδα τους, ούτε για να ζήσουν αξιοπρεπώς.  

«Το επίδομα ανεργίας είναι ένα βοήθημα …επιβίωσης», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανικολάου.

Το θέμα στην Βουλή

Σε σχετική του τοποθέτηση, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Βαρδάκης, γνωστοποίησε την στήριξη του στους ξεναγούς, αναφέροντας πως τα αιτήματα τους είναι δίκαια, με τον ίδιο τον κ. Βαρδάκη να προχωράει σε παρέμβαση στην Βουλή αναφορικά με την επιδότηση ανεργίας εργαζομένων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

Με τα παραπάνω να λαμβάνουν χώρα, λίγο μετά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν σε σχέση με τα ένσημα, σε μερίδα ξενοδοχοϋπαλλήλων, λόγω της αδυναμίας εμφάνισης στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ , των ενσήμων των μονομερών αναστολών κατά το έτος 2020.

Αναλυτικά οι τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή ο Σωκράτης Βαρδάκης:

Θέμα: «Προϋποθέσεις πρώτης επιδότησης ανεργίας εργαζομένων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα για το έτος 2021- Προσθήκη παρ. 3  και παρ. 4 στο άρθρο 5 του ν. 1545/1985 (Α91)»

Α. Αιτιολογική Έκθεση

Η αδυναμία εμφάνισης στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, των ενσήμων των μονομερών αναστολών κατά το έτος 2020, παρόλο που έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, καθώς αυτοί αδυνατούν, με ευθύνη της Κυβέρνησης, να τύχουν επιδομάτων ασθενείας, οποιασδήποτε άλλης παροχής από τον e- Ε.Φ.Κ.Α., ενώ ταυτόχρονα τίθενται ζητήματα και σε συνταξιοδοτήσεις.

Τα ίδια προβλήματα αφορούν και στην αδυναμία εμφάνισης των ενσήμων για τους εργαζόμενους, που ήταν σε αναστολή το έτος 2021.

Η υγειονομική κρίση άλλαξε τα δεδομένα, όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα, σε όλους τους τομείς, δυσκολεύοντας την ζωή των εποχιακά εργαζόμενων, που επλήγησαν μεταξύ των υπολοίπων εργαζόμενων, βαριά από την αρχή την έναρξη της πανδημίας, σε σημείο να αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης.

Επειδή, τους τελευταίους  19 μήνες για τους εργαζόμενους του κλάδου, η συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών εργασίας, λογω πανδημίας και συγκυριών, κατέστη στις περισσότερες περιπτώσεις αν όχι ανέφικτη, τουλάχιστον δύσκολη.

Επειδή, πρέπει να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο αδυναμίας λήψης της τακτικής επιδότησης ανεργίας από τους εποχιακά εργαζομένων, που τόσο πολύ την έχουν ανάγκη.

Κρίνεται απαραίτητη η πρόβλεψη προσμέτρησης των ενσήμων των μονομερών αναστολών των ετών 2020 και 2021, για την επιδότηση ανεργίας εργαζομένων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

Σε διαφορετική περίπτωση, η  μη προσμέτρηση αφενός οδηγεί τους εργαζόμενους του κλάδου τουρισμού-επισιτισμού σε απόγνωση και οικονομική εξαθλίωση, αφετέρου κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε ένα κράτος δικαίου που το ίδιο έχει αποδεχτεί   την  αναγκαιότητα της μονομερούς αναστολής των συμβάσεων από πλευράς εργαζομένων

Β. Τροπολογία - Προσθήκη

Στην παρ. 9 του άρθρου 4  του ν. 1545/1985 (Α΄ 91), όπως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 71 του Ν. 4837/2021, προστίθεται εδάφιο ως εξής:

« Κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2021, για τους απασχολούμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, οι οποίοι υπάγονται στην περ. β) της παρ. 2, για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας αρκούν πενήντα (50) ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ., για να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας της παρ. 9 του άρθρου 6 και εφαρμόζεται αναλόγως το δεύτερο εδάφιο της παρ. 8. Τα ένσημα των μονομερών αναστολών των ετών 2020 και 2021 λαμβάνονται υπόψη και προσμετρούνται για την χορήγηση τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να καθορίζονται οι όροι, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».

Θέμα: «Προϋποθέσεις πρώτης επιδότησης ανεργίας εργαζομένων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα για το έτος 2021- Προσθήκη παρ. 3  και παρ. 4 στο άρθρο 5 του ν. 1545/1985 (Α91)»

Α. Αιτιολογική Έκθεση

Σύμφωνα με το νόμο 4837/2021, άρθρο 71, κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2021, για τους απασχολούμενους, σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, η χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας με πενήντα ημέρες (50) εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας.

Όμως, για τους απασχολούμενους, σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, που θα πάρουν για φέτος, πρώτη φορά επιδότηση ανεργίας, τα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς πέραν των 50 ημερών εργασίας, καλούνται παράλληλα να έχουν πραγματοποιήσει και ανά 80 ημερομίσθια κατ’ έτος, στα αμέσως προηγούμενα από την έναρξη της επιδότησης 2 έτη.

Η συμπλήρωση των 80 ημερομισθιων, λογω πανδημίας και συγκυριών, κατέστη στις περισσότερες περιπτώσεις αν όχι ανέφικτη, τουλάχιστον δύσκολη.

Οι πρακτικές αυτές δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ζωή των εποχιακά εργαζόμενων, που επλήγησαν μεταξύ των υπολοίπων εργαζόμενων, βαριά από την αρχή την έναρξη της πανδημίας, σε σημείο να αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης.

Επιπλέον, η άνιση αντιμετώπιση, ως προς των ελάχιστο αριθμό των απαιτούμενων ενσήμων, των εργαζομένων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα που πρώτη φορά θα λάβουν επιδότηση ανεργίας σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζομένους στον ίδιο τομέα, θίγει την αρχή της ίσης μεταχείρισης και προκαλείται αδικαιολόγητη διάκριση μεταξύ τους. Ο νόμος οφείλει, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος,  να ρυθμίζει και τον τομέα της εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης κατά τρόπο που εξασφαλίζει την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της αρχής της ισότητας και ίσης μεταχείρισης.  Η αρχή της ίσης μεταχείρισης αναφέρεται σε κάθε παροχή και αποβλέπει στην άρση εμποδίων στην ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες, αγαθά, δικαιώματα και υπηρεσίες.

Ήδη από τις αρχές του 2020 οι επαχθείς συνέπειες της πανδημίας και στον χώρο της εργασίας  απειλούν  ευπαθείς κοινωνικά ομάδες ή ομάδες με ειδικά χαρακτηριστικά όπως οι άνεργοι.

Η έκτακτη αυτή κατάσταση δημιουργεί την αναγκαιότητα η νομοθεσία να είναι ευλόγως προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κρίσιμης αυτής  εποχής.

Β. Τροπολογία - Προσθήκη

Στο άρθρο 5  του ν. 1545/1985 (Α΄ 91) προστίθεται παρ. 3 και παρ.4 ως εξής:

« 3. Κατ` εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2021 και μόνο, για τους απασχολούμενους σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, οι οποίοι υπάγονται στην περ. β της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1545/1985 και επιδοτούνται για πρώτη φορά, πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει και ανά 50 ημερομίσθια κατ’ έτος, στα αμέσως προηγούμενα από την έναρξη της επιδότησης 2 έτη, συμπεριλαμβανομένων και των ενσήμων μονομερών αναστολών των ετών 2020 και 2021.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να καθορίζονται οι όροι, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

    Κατ` εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2021 και μόνο, ο ασφαλισμένος άνεργος, που επιδοτείται για πρώτη φορά δικαιούται επίδομα και στην περίπτωση που έχει πραγματοποιήσει μέσα στα τελευταία 2 έτη πριν από τη λύση της εργασιακής του σχέσης 100 τουλάχιστον ημέρες εργασίας από τις οποίες ανά 50 τουλάχιστον κατ` έτος, συμπεριλαμβανομένων και των ενσήμων μονομερών αναστολών των ετών 2020 και 2021. Τα ημερομίσθια των 2 τελευταίων μηνών δεν υπολογίζονται.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να καθορίζονται οι όροι, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.»

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ