ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Πόσο θα κοστίσει φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Οι πρώτες εκτιμήσεις

0

 Μέσα στο γενικότερο κλίμα ακρίβειας που πλήττει την υφήλιο, η κρητική αγορά δεν μένει ανεπηρέαστη - Το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι βρίσκεται ανάμεσα στα ακριβότερα των τελευταίων χρόνων

Το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι αναμένεται να είναι από τα ακριβότερο των τελευταίων χρόνων, με τους ανθρώπους της αγοράς να γνωστοποιούν τον προβληματισμό τους αναφορικά με το «τσουνάμι» ανατιμήσεων που έχει χτυπήσει την ελληνική αγορά. Μέσα στο γενικότερο κλίμα ακρίβειας που πλήττει την υφήλιο, η κρητική αγορά δεν μένει ανεπηρέαστη, με τις τιμές στις πρώτες ύλες να ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα και τις τιμές στα ράφια να εκτοξεύονται. Από την λαίλαπα των ανατιμήσεων δεν ξεφεύγουν ούτε είδη πρώτης ανάγκης, με την τιμή του ψωμιού να παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα άνοδο κατά 10%.

Έως και 25% πάνω το ψωμί, αν δεν μπει φρένο στις ανατιμήσεις

Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών νομού Ηρακλείου, Βασίλης Δαφέρμος- Αγγελάκης, σημείωσε ότι είναι αναπόδραστη η άνοδος της τιμής του ψωμιού, μιας και δεν είναι πλέον δυνατό τα αρτοποιία να απορροφήσουν τις μεγάλες ανατιμήσεις που καταγράφονται σε ενέργεια και πρώτες ύλες. Αναλυτικότερα, ο κ. Δαφέρμος- Αγγελάκης ανέφερε ότι την τρέχουσα στιγμή το ψωμί παρουσιάζει μια άνοδο της τάξης του 10%, με τον ίδιο να προβλέπει πως εντός των ημερών, η τιμή, θα φτάσει μέχρι και το 15%. Ο πρόεδρος του Σωματείου εξήγησε πως η ρίζα του «κακού», είναι η άνοδος στις πρώτες ύλες και ειδικότερα το αλεύρι, το οποίο μέχρι το τέλους του μήνα, όπως πιστεύουν οι χονδρέμποροι, θα σημειώσει άνοδο έως και 50%. Πέραν του άλευρου, ακριβότερα μέρα με την μέρα είναι μεταξύ άλλων το λάδι, η ζάχαρη και το βούτυρο, με το τελευταίο να εκτινάσσεται το τελευταίο διάστημα και την τιμή του να ανεβαίνει κατά 30%.

«Τα δυσκολότερα είναι μπροστά», τόνισε ο κ. Δαφέρμος- Αγγελάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν μπει κάποιο φρένο στις ανατιμήσεις, πιθανώς με το νέο έτος, να καταγραφεί άνοδος έως και 25% στην τιμή του ψωμιού. Συνοψίζοντας, ο πρόεδρος σημείωσε ότι «το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, φέτος δεν θα έχει σχέση με άλλες χρονιές».

Τουλάχιστον 15% οι ανατιμήσεις στα ζαχαροπλαστεία

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Ζαχαροπλαστών Καταστηματαρχών και Μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, Θεμιστοκλή Λεμπιδάκη. Ο κ. Λεμπιδάκης σημείωσε ότι οι συνεχείς αυξήσεις σε πρώτες ύλες, δεν επιτρέπουν για την ώρα κάποια ακριβή εκτίμηση αναφορικά με το που θα κυμανθούν οι τιμές των προϊόντων για τις γιορτές. Σε περίπτωση που η τιμή κόστους μείνει ως έχει, πράγμα απίθανο σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, η άνοδος στα εν λόγω προϊόντα θα κυμανθεί γύρω στο 15% κατά την εορτατστική περίοδο. Αναλυτικότερα, οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες να κυμαίνονται από 11 έως 14 ευρώ/ κιλό και το χριστουγεννιάτικο τσουρέκι από 9 έως 12 ευρώ/ κιλό. Ο κ. Λεμπιδάκης υπογράμμισε πως ολοκληρωμένη εικόνα των τιμών θα έχουμε σε απόσταση ενός μήνα από τώρα. Οι απανωτές ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και το «μεγάλο αγκάθι της ενέργειας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, γεννάνε τεράστιο προβληματισμό στην αγορά και εν ταυτώ στον κλάδο των ζαχαροπλαστών. Στο 80% υπολογίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου την άνοδο στο κόστος της ενέργειας, με τον κ. Λεμπιδάκη να σημειώνει ότι υπάρχουν συνάδελφοι του, οι οποίοι πέρυσι πλήρωναν 2.200 ευρώ το μήνα για ρεύμα, με την τιμή φέτος να εκτοξεύεται στα 4000. Αναφορικά με τις πρώτες ύλες, δίνοντας το κλίμα της αγοράς, ο πρόεδρος στάθηκε στο γεγονός ότι το αλεύρι, μέσα στον τρέχοντα μήνα, ανατιμήθηκε δύο φορές. Στον χορό των ανατιμήσεων και τα υλικά συσκευασίας, με τις σακούλες, τις τσάντες και τις κούτες να είναι φέτος κατά 80% ακριβότερα από πέρυσι. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Λεμπιδάκης έκανε έκκληση στους καταναλωτές να επιλέξουν τα καταστήματα της γειτονιάς τους, στηρίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την τοπική οικονομία.

Σταθερή η τιμή του χοιρινού

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για ακριβείς τιμές, εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών νομού Ηρακλείου, Μανώλης Δατσέρης, με τον ίδιο να προσθέτει ότι οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν την τιμή του χοιρινού να μένει σταθερή, πράγμα ευχάριστο για τους καταναλωτές, αλλά εξαιρετικά δυσάρεστο για τους χοιροτρόφους, οι οποίοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Αναφορικά με την γαλοπούλα, η οποία αποτελεί δημοφιλή επιλογή των καταναλωτών για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, η τιμή αναμένεται να ανέβει, περισσότερο από ότι επιβάλει η αυξημένη ζήτηση των γιορτών. Στην γραμμή των ανατιμήσεων και τα αμνοερίφια, όπως και το μοσχάρι, με το τελευταίο να βρίσκεται εδώ και ένα μήνα σε ανοδική τροχιά. Ακριβείς τιμές των κρεάτων αναμένονται εν καιρώ, δήλωσε ο κ. Δατσέρης κλείνοντας.

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ