ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Εξοικονομώ: Χωρίς το άγχος του χρόνου οι αιτήσεις στην Κρήτη - Αναλυτικά τα κριτήρια

0

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και εδώ στην Κρήτη που θέλουν να προχωρήσουν σε ενεργειακό «λίφτινγκ» στις περιουσίες τους μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ».

Το νέο πρόγραμμα, το οποίο θα έχει μεγάλες αλλαγές και βελτιωτικές παρεμβάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα και δε θα απαιτεί αυτόν τον αγώνα σπριντ στο... πληκτρολόγιο, όπως συνέβαινε ως τώρα, αναμένεται τελικά να προκηρυχθεί προς τα τέλη του Νοεμβρίου.

Η καθυστέρηση στην προκήρυξη του προγράμματος, που μετατέθηκε από τον Οκτώβριο για τον Νοέμβριο (χωρίς συγκεκριμένη επί του παρόντος ημερομηνία), οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις μεγάλες ανατιμήσεις που έχουν παρουσιαστεί στην αγορά των οικοδομικών υλικών.

Υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των υλικών και ως εκ τούτου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε μια αναγκαία αναθεώρηση και σε αναπροσαρμογές των ανώτατων ορίων που μπορεί να δαπανήσει ένα νοικοκυριό που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Για τον λόγο αυτό, η προκήρυξη πήγε λίγο πιο πίσω. Ωστόσο, από χθες, Τρίτη 26 Οκτωβρίου, είναι διαθέσιμη σε όλους τους ενδιαφερόμενους η ιστοσελίδα του νέου «Εξοικονομώ», δίνοντας έτσι την ευκαιρία για μια πρώτη «γνωριμία» με το δραστικά αλλαγμένο σε όρους, κριτήρια, ποσά χρηματοδοτήσεων κ.λπ. πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ ψύξης, σύστημα ZNX με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

Όπως σημειώνει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το νέο «Εξοικονομώ» έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, είναι πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό, δεδομένου ότι καταργείται η χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων και δημιουργείται λίστα επιλαχόντων, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για ευάλωτα νοικοκυριά.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Στο νέο «Εξοικονομώ» προβλέπεται να ενταχθούν έως και 50.000 κατοικίες, 38% περισσότερες συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο. Έτσι, το πρόγραμμα θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτηρίων έως το 2030.

Μεγάλες αλλαγές

Απαλλαγμένο από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το νέο «Εξοικονομώ» θα είναι απαλλαγμένο από τις στρεβλώσεις, τα παράδοξα και τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.

Στο περσινό πρόγραμμα είχαμε δει ουσιαστικά ένα σκηνικό που παρέπεμπε σε αγώνα ταχύτητας, αφού ίσχυσε η λογική της ένταξης με χρονική σειρά προτεραιότητας μέσα στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που άνοιξε διαδοχικά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ανά περιφέρεια. Ουσιαστικά πετύχαινε να ενταχθεί όποιος ήταν πιο γρήγορος στην πληκτρολόγηση των διαδικαστικών, με αποτέλεσμα να μένουν «έξω» άνθρωποι που πραγματικά είχαν ανάγκη να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα ακίνητά τους.

Στο νέο «Εξοικονομώ» υιοθετείται μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία, καθώς και άλλα κριτήρια ένταξης.

Εισαγωγή κοινωνικών κριτηρίων για ΑμεΑ, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, κριτήριο των βαθμοημερών, με το οποίο λαμβάνονται υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, αλλά και εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων είναι μερικές μόνο από τις καινοτομίες σε επίπεδο κριτηρίων για το νέο πρόγραμμα, ενώ προβλέπεται νέα ειδική κατηγορία αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο «Εξοικονομώ» αναπροσαρμόζεται το ύψος της επιδότησης για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις. Από 180 ευρώ/τ.μ. το μάξιμουμ, που προβλεπόταν αρχικά, αυξάνεται σε 200 ευρώ/τ.μ. Για την αγορά «έξυπνων συσκευών» το αρχικό ανώτατο ποσό των 1.500 ευρώ που θα δινόταν αυξάνεται σε 2.500 ευρώ. Αντίθετα, θα παραμείνει σταθερό το ποσό της επιδότησης για το σύνολο των δαπανών ενεργειακής αναβάθμισης, που φτάνει κατ’ ανώτατο όριο τις 28.000 ευρώ.

Στην ιστοσελίδα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που έχουν σχέση με το πρόγραμμα, και συγκεκριμένα:

    Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα.
    Το ύψος της επιδότησης ανάλογα με τα κριτήρια που ισχύουν.
    Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τον σχεδιασμό για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.
    Το ενεργειακό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να ανήκουν τα δυνητικά επωφελούμενα κτήρια, σύμφωνα με τον «Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων».
    Το είδος των επιλέξιμων παρεμβάσεων.
    Τα στάδια και τα κριτήρια για την αξιολόγηση των αιτήσεων.
    Τις προθεσμίες που σχετίζονται με το πρόγραμμα σε όλα τα στάδια υλοποίησής του.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ