ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ανέβηκε στο ένα ευρώ η τιμή του γάλακτος

0

Τον δρόμο του αλλά μετ’ εμποδίων, λόγω της αύξησης τιμών στις ζωοτροφές, δείχνει να βρίσκει το τελευταίο διάστημα το κρητικό αιγοπρόβειο γάλα, με παραδείγματα ενθαρρυντικά για τους αιγοπροβατοτρόφους, όπως την πολιτική στήριξης του εισοδήματός τους από τον δραστήριο Αγροτικό Συνεταιρισμό Μυλοποτάμου, που ξεκίνησε να συγκεντρώνει γάλα πληρώνοντας το «δωδεκάρι» με 1,05 ευρώ ανά κιλό. Στα θετικά «καταγράφεται» φυσικά και η προετοιμασία των τυροκόμων του νησιού, που αποφάσισαν να συγκεντρωθούν την ερχόμενη Κυριακή στη Γέργερη, για να συζητήσουν τη δυνατότητα σύστασης διεπαγγελματικής οργάνωσης των τυριών της Κρήτης (γραβιέρας ΠΟΠ).

Η κατάσταση επιβίωσης των κτηνοτρόφων του νησιού μας ήταν και παραμένει κρίσιμη. Όμως, μόνο καλά λόγια μπορεί κανείς να πει για την απόφαση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου, που έχει ξεκινήσει την παραλαβή γάλακτος στις εγκαταστάσεις του και στους σταθμούς συγκέντρωσης.

Παραγωγοί που θα παραδώσουν ποσότητα γάλακτος μεγαλύτερη των 30 (τριάντα) τόνων κατά τη χρονική περίοδο από 1 Οκτωβρίου 2021 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022 θα έχουν ένα επιπλέον μπόνους 0,03 λεπτά ανά κιλό, με την προϋπόθεση ότι οι αγορές των ζωοτροφών από τον Συνεταιρισμό θα καλύπτουν το 50% της αξίας του γάλακτος.

Η τιμή για τους παραγωγούς που θα παραδίδουν το γάλα τους αλλά δε θα αγοράζουν ζωοτροφές από τον Συνεταιρισμό από 1 Ιανουαρίου 2022 θα είναι 0,03 λεπτά μικρότερη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την οργάνωση στο τηλέφωνο 28340/20.730. Και αν θέλουν να στείλουν μήνυμα σε e-mail, η διεύθυνση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου είναι [email protected].

Μιλώντας στη «ΝΚ» χθες, Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, τόνισε πως πρόκειται για μια σημαντική αύξηση σε σχέση με την τιμή που είχε πριν το γάλα, της τάξεως των 80 λεπτών το κιλό. Ήταν, δε, μια απόφαση που πάρθηκε στο πλαίσιο συζητήσεων και συναντήσεων όλων των κτηνοτροφικών συλλόγων του νομού Ρεθύμνου με τις συνεταιριστικές οργανώσεις και βέβαια με τη συγκεκριμένη συνεταιριστική οργάνωση στον Μυλοπόταμο.

Σύσταση διεπαγγελματικής

Στο μεταξύ, την πρώτη τους διεπαγγελματική στα τυριά, με τη γραβιέρα Κρήτης να βρίσκεται στην πρώτη προτεραιότητα προστασίας, ανάδειξης και προώθησης, θα επιχειρήσουν την ερχόμενη Κυριακή στη Γέργερη οι τυροκόμοι του νησιού. Όπως αναφέρει και το σχετικό δελτίο Τύπου με την υπογραφή του εκπροσώπου τους από το Ηράκλειο, Μιχάλη Τζωρτζάκη, προς τα μέλη των συλλόγων, «οι Σύλλογοι Τυροπαραγωγών Νομών Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων σάς προσκαλούν την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, και ώρα 10 π.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Γέργερης, στην κοινή τους συνεδρίαση για τη σύσταση της διεπαγγελματικής οργάνωσης των τυριών Κρήτης (γραβιέρας ΠΟΠ)».

«Μειωμένη η παραγωγή»

Βέβαια, όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης, η ετήσια παραγωγή γάλακτος των 120.000 τόνων στον νομό Ρεθύμνου φέτος θα είναι μειωμένη σε σημαντικό βαθμό, που θα αγγίξει μέχρι και το 35% με 40%, όπως εκτιμά ο ίδιος, λόγω της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι αιγοπροβατοτρόφοι, κάτω από την μεγάλη πίεση του κόστους που αφορά στις τιμές των ζωοτροφών.

«Μείωση θα υπάρξει και θα είναι και τεράστια. Πέρυσι βγάλαμε 120.000 τόνους γάλακτος. Φέτος όμως θα υπάρξει μείωση στην παραγωγή, εξαιτίας της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών και του τριφυλλιού», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή. Και προσθέτει ότι η μείωση θα είναι μεγάλη για τους ίδιους λόγους και στα αμνοερίφια της Κρήτης.

Ολοκληρώνεται η έκθεση για τις ζημιές

Στο μεταξύ, με γρήγορους ρυθμούς, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, προχωράει - και σύντομα ολοκληρώνεται - η μελέτη που ζήτησε το υπουργείο για την τεκμηρίωση της ζημιάς των τελευταίων χρόνων. Βάσει αυτής της μελέτης, που θα προωθηθεί στο υπουργείο των Οικονομικών, θα ζητηθεί η ένταξη των κτηνοτρόφων μας στο πρόγραμμα de minimis για τη στήριξή τους με ένα κορωνοβοήθημα, που έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη.

«Πιστεύω ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας την έκθεση αυτή θα την έχουμε τελειώσει», λέει χαρακτηριστικά ο Γρύλλος Παπαδάκης, επισημαίνοντας πως θα την παραδώσει ο ίδιος στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμο Κεδίκογλου.

Τέλος, ο κ. Παπαδάκης επισημαίνει την ανάγκη να πληρωθούν σύντομα από το Εθνικό Απόθεμα οι νέοι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, που, αφού καταχρεώθηκαν και επένδυσαν στην κτηνοτροφία, σήμερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους έχει «στο περίμενε» βυθίζοντάς τους σε απόγνωση. Μόνο το 3% της δημοσιονομικής πειθαρχίας έλαβαν οι δικαιούχοι τις τελευταίες μέρες, κάτι που φυσικά μπροστά στην ανέχειά τους αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό».

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ