ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

KINAΛ: Η συμφωνία των «τριών», ο γρίφος Γιώργου και το «άρωμα» Κρήτης στις διαδικασίες

0

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρετώδεις διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ ενώ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής εκπνέει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του κόμματος.

Η Φώφη Γεννηματά, εξακολουθεί να δίνει τη δική της μάχη το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου την επισκέφθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Στην συγκινησιακά φορτισμένη συνάντηση, διάρκειας περίπου 10 λεπτών, ο πρώην πρωθυπουργός αφού πρόσφερε λουλούδια στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ «συζήτησαν ανθρώπινα, χωρίς καμία νύξη στα εσωκομματικά», όπως βεβαιώνουν και οι δύο πλευρές.

Πηγές κοντά στην Φώφη Γεννηματά διατυπώνουν την αισιοδοξία τους, ότι μέχρι το Σαββατοκύριακο θα έχει πάρει εξιτήριο από τον «Ευαγγελισμό» για το σπίτι της, ωστόσο πολλά θα κριθούν και από τα αποτελέσματα μιας σειράς εξτάσεων στις οποίες υποβάλλεται η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ως εκ τούτου τίποτε δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Για την ώρα η Φώφη Γεννηματά στο δωμάτιο του 10ου ορόφου όπου νοσηλεύεται, αποφεύγει τις πολλές επισκέψεις πλην ελαχίστων αναγκαίων, υπό τον φόβο λοιμώξεων, ενώ μιλά στα τηλέφωνα με φίλους και συνεργάτες.

ΚΙΝΑΛ: Κανονικά οι εκλογές για αρχηγό, 5 και 12 Δεκεμβρίου, μετά την αποχώρηση Γεννηματά

Από την πλευρά τους, οι υποψήφιοι για την ηγεσία, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης, επιλέγουν να κρατούν χαμηλούς τόνους με αξιοπρέπεια, σεβόμενοι αφενός την περιπέτεια υγείας της Φώφης Γεννηματά, αφετέρου επιχειρώντας να μην τραυματιστεί η παράταξη αλλά και η θεσμική διαδικασία.

Η πυρκαγιά που άναψε ο Κεγκέρογλου και ο… σασμός

Μια διαδικασία που παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα το πρωί της Τετάρτης μετά τις δηλώσεις του Β. Κεγκέρογλου ο οποίος υποστήριξε (στο Open) ότι λόγω της υγείας της Φώφης Γεννηματά «εκ των πραγμάτων πρέπει να παγώσουν οι διαδικασίες για εκλογή προέδρου».

Οι δηλώσεις αυτές… άναψαν φιτίλια στους υποψηφίους και τα παρατράγουδα αποσοβήθηκαν μετά από πυροσβεστικές επαφές που είχαν τα επιτελεία των υποψηφίων με το επιτελείο Γεννηματά και δη τους Χρήστο Πρωτόπαπα και Μανώλη Οθωνα.

Οπως αποκάλυψε το iefimerida.gr, ο «σασμός» στο ΚΙΝΑΛ προέβλεπε να μην αναβληθούν οι διαδικασίες εκλογές νέου αρχηγού και να διεξαχθούν κανονικά 5 και 12 Δεκεμβρίου, όπως είχε συμφωνηθεί.

«Εκλογές θα γίνουν 5 και 12 Δεκεμβρίου. Άλλωστε, η ίδια η Γεννηματά είχε διαμηνύσει προ εβδομάδων ότι πάμε το συντομότερο δυνατόν στις διαδικασίες, για να μη συντηρείται η εσωστρέφεια», έλεγαν στενοί συνεργάτες της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διεμήνυαν ότι «από την πλευρά Γεννηματά δεν θα υπάρξει υποψήφιος», σε μια προφανή προσπάθεια να στείλουν το μήνυμα προς πάσα επίδοξο ενδιαφερόμενο ότι δεν θα μπορεί να μιλά εξ ονόματός της.

Επίσης, άπαντες συμφώνησαν να μη δοθεί παράταση στην ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων, που λήγει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέλαβε χθες ότι αναβάλλει τις προεκλογικές του υποχρεώσεις, ως δείγμα σεβασμού στην περιπέτεια της υγείας της Φώφης Γεννηματά και διεμήνυσε ότι στόχος του είναι η διασφάλιση της «ενότητας και της προοπτικής της παράταξης». Παράλληλα, μιλώντας σε συνεργάτες του έλεγε: «Με σεβασμό στη δύσκολη κατάσταση και στην περιπέτεια υγείας της προέδρου καθώς και στις διαδικασίες, στόχος μου είναι να διασφαλίσουμε την ομαλότητα, τη μαζικότητα, την ενότητα, την προοπτική της παράταξης». Η γραμμή της πλευράς Ανδρουλάκη είναι να πραγματοποιηθούν εκλογές όπως έχει συμφωνηθεί, χωρίς αναβολή, εκτός σοβαρού απροόπτου.

Το ίδιο έπραξε και ο Ανδρέας Λοβέρδος αναβάλλοντας ομιλία του στο Μαρούσι και την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Caravel, ενώ ακύρωσε και όλες τις ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις που είχε κλείσει. «Γιατί δεν μου πάει η καρδιά. Φώφη, περαστικά και γρήγορα σιδερένια!» όπως έγραψε στο twitter.

Αντιστοίχως και ο Χάρης Καστανίδης είχε δηλώσει ότι «στοιχειώδης δεοντολογία και η συντροφική αγάπη προς τη Φώφη μου επιβάλλουν να ανακοινώσω την αναβολή των προγραμματισμένων ομιλιών μου στο Περιστέρι και τον Πειραιά».

Ωστόσο οι κινήσεις στο παρασκήνιο είναι διαρκείς. Ενα κομμάτι του γεννηματικού μπλοκ εξακολουθεί να αναζητά εκφραστή. Οπως αποκάλυψε το iefimerida.gr οι υποψηφιότητες των Παύλου Γερουλάνου και Μανώλη Χριστοδουλάκη δεν ευοδόθηκαν (για διαφορετικούς λόγους του καθενός) όπως και το όνομα πρώην έμπειρου υπουργού, το οποίο έπεσε στο τραπέζι.

Ο Κεγκέρογλου αναζητά υπογραφές για υποψηφιότητα

Τελευταία εξέλιξη, που σημειώθηκε χθες, είναι ότι όπως αποκάλυψε το iefimerida.gr, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου φέρεται να θέλει να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

Ο κ. Κεγκέρογλου με τηλεφωνήματα σε βουλευτές και στελέχη της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ, ζητά στήριξη, προκειμένου να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές (15% των μελών της ΚΕ) για να είναι υποψήφιος.

Στόχος του είναι το «γεννηματικό μπλοκ» το οποίο αναζητά έκφραση μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα και εν αναμονή των αποφάσεων του Γιώργου Παπανδρέου. Ο ίδιος, διευκρινίζει πάντως πως, εφόσον ο Γ. Παπανδρέου θέσει υποψηφιότητα, ο ίδιος θα αποσυρθεί. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι γνωστό αν θα επιμείνει μέχρι τέλους, μετά και το μήνυμα που έστειλαν στενοί συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Συνεργάτες Γεννηματά: Ουδείς δικαιούται να εκφράσει την Φώφη

Χθες αργά το βράδυ, στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, μιλώντας στο iefimerida.gr με αφορμή τις πληροφορίες για κάθοδο Κεγκέρογλου, ξεκαθάριζαν κατηγορηματικά για μία ακόμη φορά: «Η Φώφη Γεννηματά αυτή τη στιγμή απολαμβάνει τη στήριξη όλου του ελληνικού λαού στον αγώνα που δίνει. Κανείς δεν μπορεί να εμφανίζεται στις εσωκομματικές διαδικασίες ως εκπρόσωπός της. Ουδείς μπορεί να μιλά εξ ονόματός της».

Τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου

Προσπάθειες να πειστεί να κατέβει ως υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζονται, ωστόσο όλες οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν ότι τελικώς δεν θα συναινέσει. Και τούτο, παρότι μια τέτοια προοπτική θα ήταν δελεαστική, εφόσον μάλιστα συνοδεύονταν από κινήσεις τρίτων (αίτημα μιας μερίδας του κόμματος, συλλογή υπογραφών κλπ) και όχι του ιδίου. Χθες το βράδυ κατά πληροφορίες ο Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με άτομα του στενού του περίγυρου, ενώ συνομίλησε τηλεφωνικώς και με αρκετά κομματικά στελέχη. Οι γνωρίζοντες μιλούν για «διερευνητικά» τηλεφωνήματα στα οποία, ωστόσο, δεν άφησε να διαφανούν οι προθέσεις του. Οι τελικές αποφάσεις του πάντως αναμένεται να διασαφηνιστούν εντός των επόμενων 24ώρων – το πολύ μέχρι τη Δευτέρα.

Οπως αποκάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα το iefimerida.gr σε μια από τις δεκάδες συσκέψεις μεταξύ στενών συνεργατών της Φώφης Γεννηματά, «έπεσε» το όνομα του Γ. Παπανδρέου, στη λογική ότι είναι η μόνη υποψηφιότητα που θα μπορούσε να συσπειρώσει όχι μόνο το «γεννηματικό» μπλοκ αλλά και ευρύτερες δυνάμεις, τόσο εντός όσο και εκτός Κινήματος Αλλαγής, δίνοντας νέα δυναμική στο εγχείρημα. Ακόμη και όσοι το προτείνουν, γνωρίζουν προκαταβολικώς τις ενστάσεις του Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο, επιχειρηματολογούν ότι η επιλογή Παπανδρέου εκτός του ότι θα μπορούσε να δώσει προοπτική στην παράταξη, έχει και ένα ιδεολογικό πρόσημο, το οποίο ενδεχομένως θα γινόταν ορατό στις εθνικές εκλογές, εισπράττοντας και ένα κομμάτι δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός στις όποιες βολιδοσκοπήσεις τού γίνονται, αρνείται ευγενικά πλην κατηγορηματικά να εμπλακεί σε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση, με τη Φώφη Γεννηματά να δίνει τη μάχη για την υγεία της. Πολλώ δε μάλλον να πάρει ο ίδιος σχετικές πρωτοβουλίες.

Ενα δεύτερο εναλλακτικό σενάριο που συζητούν ορισμένοι, εφόσον ναυαγήσει αυτό της υποψηφιότητάς του, είναι να αναλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου -με υπόδειξη Γεννηματά- επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για το μεταβατικό διάστημα του ενάμιση μήνα, μέχρι την εκλογή νέας ηγεσίας. Οσοι καλλιεργούν αυτό το σενάριο, υπενθυμίζουν ότι μεσολαβούν συζητήσεις σημαντικές σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, όπως ο προϋπολογισμός, και ο Γ. Παπανδρέου, με το ειδικό βάρος του, θα ήταν ο καταλληλότερος για να εκπροσωπήσει επαρκώς το Κίνημα Αλλαγής. Δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι βουλευτές θα αποδέχονταν την επιλογή αυτή, αλλά εκτιμάται ότι οι περισσότεροι θα συναινούσαν.

Ωστόσο, ούτε και αυτή η επιλογή μοιάζει αρκετή για τις όποιες φιλοδοξίες μπορεί να διατηρεί ο πρώην πρωθυπουργός, οι οποίες πιθανότατα επεκτείνονται πέραν του ορίζοντα των επόμενων εθνικών εκλογών.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ