ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Πέτσας: Άμεσες, με μια αίτηση, οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες της Κρήτης

0

"Το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής θα εφαρμοστεί και για τους σεισμοπαθείς στην Κρήτη – Άμεσες οι αποζημιώσεις των πληγέντων"

«Άμεσα στους σεισμοπαθείς, στην Κρήτη, τα πρώτα χρήματα των αποζημιώσεων με μία και μόνη δήλωση, που θα υποβληθεί ηλεκτρονικά» - είπε ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Παραπολιτικά 90,1 FM". Όπως είπε, "η απόφαση που έχει ληφθεί είναι ότι και για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης, θα εφαρμοστεί το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, που εφαρμόστηκε πρόσφατα και για τους πυρόπληκτους. Μιλάμε, δηλαδή, για την πολύ απλοποιημένη διαδικασία, μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων στα φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις που επλήγησαν, με μία και μόνη απλή δήλωση".

Ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για σημαντικές αποζημιώσεις και για πολύ υψηλές προκαταβολές για φυσικές καταστροφές, οι οποίες δόθηκαν για πρώτη φορά. Το ίδιο ακριβώς πλαίσιο και το ίδιο ακριβώς μοντέλο θα ακολουθηθεί και για τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη.

"Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Εσωτερικών –για να μιλήσω για το δικό μου χαρτοφυλάκιο– η Κοινωνική Προστασία που αφορά στις αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες και την αντικατάσταση οικοσκευής, θα συμπεριληφθεί στα ποσά των προκαταβολών, όπως ακριβώς συνέβη και με τους πυρόπληκτους. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα συνολικό ποσό που κυμαίνεται από 2.000 ευρώ έως 6.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγοριοποίηση επικινδυνότητας ή ακαταλληλότητας του κάθε σπιτιού, όπως θα πιστοποιήσει η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Ήδη, τα αρμόδια συνεργεία βρίσκονται στην Κρήτη για την καταγραφή των ζημιών στις κατοικίες και στα κτήρια. Έχουμε την πλατφόρμα σε εφαρμογή και, ως εκ τούτου, η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες θα γίνει άμεσα" - πρόσθεσε ο κ.Πετσας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα της στέγασης των σεισμόπληκτων, μέχρι να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών στις κατοικίες τους, λέγοντας ότι "υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων η φιλοξενία σε ξενοδοχεία της περιοχής, η επιδότηση ενοικίου, αλλά και οι επιμέρους διευθετήσεις που μπορούν να γίνουν –όπου χρειάζεται– με τροχόσπιτα ή ειδικά κοντέινερ. Αυτό που έχουμε αποδείξει –και με τον προηγούμενο σεισμό στη Θεσσαλία– είναι ότι θα κινηθούμε γρήγορα και στο θέμα της καταγραφής και στο θέμα των αποζημιώσεων, αλλά και στο θέμα των κατεδαφίσεων, το οποίο ποτέ ξανά η Ελληνική πολιτεία δεν το είχε αντιμετωπίσει τόσο άμεσα".  

cretalive.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ