ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Η μάχη της Κρήτης και ο Ιμπραήμ

0

     17 Ιουνίου 1945 με κυβερνητική απόφαση, ο Νικόλαος Καζαντζάκης,  μαζί με τους καθηγητές πανεπιστημίου Γιάννη Καλιτσουνάκη, Γιάννη Κακριδή και τον φωτογράφο Κώστα Κουτουλάκη, περιόδεψαν απ’ άκρου σ’ άκρου την Κρήτη, από την Βιάννο μέχρι την Κάνδανο για να καταγράψουν με κάθε λεπτομέρεια, όλες τις καταστροφές, εκτελέσεις και βαρβαρότητες που έκαναν οι Ναζί κατακτητές στην καταστρεμμένη, ερειπωμένη και καψαλισμένη Κρήτη μας.
     Σε αυτήν του την εξόρμηση ο Καζαντζάκης, πέρασε και από το χωριό της μάνας του, τους Ασσυρώτους, το σημερινό Κρυονέρι Μυλοποτάμου, σε μιαν εποχή χωρίς δρόμους, χωρίς τηλέφωνα, δίχως αυτοκίνητο, μιζέρια, φτώχια και κακομοιριά.
Την άλλη μέρα έπρεπε να ξεκινήσουν από τα Σείσαρχα, Ανώγεια, για να συνεχίσουν την πορεία τους σε όλη την επαρχία μας.
     Ο Νίκος ήταν τότε 62 ετών, όμως δεν ήταν μαθημένος να περπατά στα κατσάβραχα, ήταν ένας γραφιάς, γι αυτό και ο παππούς μου του έδωσε το γαϊδούρι του, τον ‘Ιμπραήμ’, όπως τον είχε ονομάσει, για να βγάνει και τα απωθημένα του από προηγούμενους κατακτητές, σαν να λέμε σήμερα ότι του έδωσε Μερσεντές.
     Καβάλα πάνω στον Ιμπραήμ, ο Νίκος κατέγραψε όλες τις θηριωδίες των Γερμανών  Ναζί, με μαρτυρίες , περιγραφές από τους επιζώντες και με ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, δεν άφησε τίποτα να του ξεφύγει και να πέσει κάτω.
Αυτόν τον φάκελο τον παρέδωσε στην τότε κυβέρνηση και στο υπουργείο στρατιωτικών.
     Δυστυχώς… στα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν, με τον εμφύλιο σπαραγμό, η εργασία του αυτή χάθηκε και πήγε στον βρόντο. Έμεινε μόνο ελάχιστο φωτογραφικό υλικό, δεν ξέρω πως, στα χέρια του αείμνηστου δημοσιογράφου Δουλγεράκη. Ο Δήμος Ηρακλείου , κατά καιρούς, το έχει παρουσιάσει  και μπορεί αυτή η εργασία του Καζαντζάκη να χάθηκε, έμειναν όμως τα λόγια του μετά την περιοδεία του αυτή, για την αγαπημένη του Κρήτη και τους Κρητικούς.
   
 Η Κρήτη έχει αληθινά κάτι το πανάρχαιο, το άγιο το πικραμένο και περήφανο που έχουν χαροκαμένες μάνες που γέννησαν παλικάρια, έχει τόσο πολύ πολεμήσει και υποφέρει η γης ετούτη, έχει τόσο πολύ συνηθίσει τον θάνατο, που τον ξεφοβήθηκε πια και μπορεί να γελάει και να παίζει μαζί του.’

 

Ο Νίκος Σκουραδάκης είναι από τους Ασσυρώτους το σημερινό Κρυονέρι Μυλοποτάμου.

Μάιος 2021

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ