ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: «Χτίζουμε ένα πιο δίκαιο και υγιή κόσμο»

0

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Η 7η Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι παράλληλα η ήμερα ίδρυσης (7 Απριλίου 1948) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε ένα ειδικό θέμα. Φέτος, με γνώμονα τις ανισότητες στην πρόσβαση στην υγεία, τις οποίες ανέδειξε ιδιαίτερα η πανδημία COVID-19,  το σύνθημα της ημέρας είναι  «Χτίζουμε ένα πιο δίκαιο και υγιή κόσμο». Σηματοδοτεί μια νέα κατεύθυνση για την Παγκόσμια Ήμερα Υγείας προτρέποντας στην ανάπτυξη  πολιτικών υγείας οι οποίες θα διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας  και την εξάλειψη ανισοτήτων.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας προτρέπει να αναπτύξουμε στρατηγικές οι οποίες θα δίνουν έμφαση στη βελτίωση της ισότητας στην υγεία, ειδικά για τις πιο ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, όταν και όπου τις χρειάζονται.

Στη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας καταβλήθηκε και συνεχίζεται να καταβάλλεται κάθε δυνατή ανθρώπινη προσπάθεια όλοι οι πολίτες, ισότιμα και δίκαια,  να έχουν την αναγκαία περίθαλψη όχι μόνο για τη νόσο COVID-19, άλλα και για όλα τα νοσήματα καθώς και την ισότιμη  πρόσβαση στα διαθέσιμα εμβόλια  κατά της νόσου COVID-19.

Σήμερα, 15 μήνες από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της νόσου COVID-19, το υγειονομικό σύστημα στην Κρήτη, παρά τις δυσκολίες, εξακολουθεί να στέκεται όρθιο. Όλοι μαζί, ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε έναν αγώνα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρά τις πιέσεις που δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται άντεξε, αντέχει και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αντέξει.

ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Από την έναρξη της πανδημίας η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, οι  Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και οι Διοικητές των Νοσοκομείων κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την στήριξη και την ενίσχυση των νοσοκομείων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Στην Κρήτη εμείς ως 7η Υγειονομική Περιφέρεια, μέσα σε ένα χρόνο, προσλάβαμε:

  • 275 ιατρούς και
  • 848 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκε ο θεσμός των Νοσηλευτικών ειδικοτήτων. Στην Κρήτη έχουμε επιπλέον προσλάβει:

  • 50 νοσηλευτές για τη απόκτηση της ειδικότητας Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής
  •  18 Νοσηλευτές για την απόκτηση ειδικότητας νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας /Κοινοτικής Νοσηλευτικής.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ

Για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση των περιστατικών με COVID-19 ενισχύθηκαν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείαs σημαντικά. Μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

  • στο ΠαΓΝΗ οι κλίνες σε ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 15
  • στο ΓΝ Βενιζέλειο κατά 4 κλίνες και
  • στο ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος» κατά 6 κλίνες.

Σήμερα στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης υπάρχει δυνατότητα συνολικής λειτουργίας 90 κλινών ΜΕΘ, τόσο για περιστατικά γενικής χρήσης όσο και για περιστατικά COVID-19.

Για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της Κρήτης η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης προχώρησε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την έγκαιρη και ασφαλή λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων σε όλους του νομούς της Κρήτης.

ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Σήμερα λειτουργούν κατά την πρωινή βάρδια 65 εμβολιαστικές γραμμές ενώ κατά τη απογευματινή βάρδια 59 εμβολιαστικές γραμμές σε 33 Μονάδες Υγείας. Επιπλέον μέχρι και σήμερα, έχουν εμβολιαστεί 110.289 συμπολίτες μας εκ των οποίων οι 70.943 έχουν λάβει την πρώτη δόση και οι 39.346 έχουν λάβει  και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Σε όλη αυτή την περίοδο δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε κανένα συμπολίτης χωρίς την αναγκαία περίθαλψη, αλλά και την πρόσβασή του στα εμβόλια κατά της νόσου  COVID-19.

ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Εκτός όμως από τη διαχείριση της πανδημίας, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης έχει αναπτύξει ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης των Μονάδων Υγείας ευθύνης της με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό όπως:

  • η πρόσφατη ένταξη της προμήθειας 14 ασθενοφόρων στο ΕΠ Κρήτης,
  • η υποβολή προτάσεων για την προμήθεια νέας γ-camera SPECT –CT στο Γ.Ν Χανιών « ο Άγιος Γεώργιος»,
  • ενός Μικτού Ψηφιακού Συστήματος Καρδιοαγγειογραφίας στο Γ.Ν Βενιζέλειο
  • δύο νέων αξονικών τομογράφων στο ΠΑΓΝΗ και στο ΓΝ Βενιζέλειο αντίστοιχα.

Συνολικά δρομολογούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης έργα προς ένταξη 13,5 εκ. ευρώ τα οποία θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στο νησί.

Εκτός όμως από την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, προχωρούν και οι διαδικασίες για την λειτουργία του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στη Νεάπολη, η λειτουργία Κέντρου Ημέρας Ασθενών με ALHEIMER στο Ηράκλειο αλλά και η δημιουργία Πρότυπου Κέντρου Αυτισμού και Κέντρων Ημερήσιας Νοσηλείας.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Με στόχο την υποστήριξη και διεύρυνση υπηρεσιών για τους πολίτες η 7η ΥΠΕ προωθεί δράσεις όπως:

  • η κατ΄ οίκον νοσηλεία,
  • συμμετέχει  στην ανάπτυξη – υλοποίηση από το Υπουργείο Υγείας δράσεων και παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο Αγωγής Υγείας σε εθνικό επίπεδο,
  • ενώ παράλληλα οργανώνει και ενθαρρύνει δράσεις αγωγής υγείας σε επίπεδο κοινότητας, από ιατρούς και επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες γύρω από σημαντικά θέματα υγείας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ήμερα Υγείας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους της 7ης Υγειονομικής  Περιφέρειας Κρήτης για τον καθοριστικό ρόλο τους στην διαχείριση της πανδημίας και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της Κρήτης και να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα είμαστε δίπλα τους καθώς και στον κάθε πολίτη που χρειάζεται τις υπηρεσίες των Μονάδων Υγείας της Κρήτης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ