ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

2021 οι ελπίδες και οι προσδοκίες των αγροτών της Κρήτης - Τι θα διεκδικήσουν

0

Μεγάλες προσδοκίες, καθώς υπάρχουν και πολύχρονες καθυστερήσεις στην υλοποίηση αναγκαίων στόχων για καλυτέρευση της ζωής της υπαίθρου και των προοπτικών των προϊόντων μας, προβάλλουν μέσω της “Ν.Κ.” σήμερα οι εκπρόσωποι των αγροτών, στο ερώτημά μας «σε τι ελπίζετε και τι θα διεκδικήσετε μέσα στο 2021». Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για τη στήριξη της κρητικής παραγωγής βρίσκεται στην πρώτη θέση της ατζέντας των αγροτικών φορέων, μετά το “Βατερλό” της απελθούσας περιόδου!

«Είναι μία κρίσιμη χρονιά για την ελληνική γεωργία. Είναι μια χρονιά που θα διαμορφωθεί η νέα προγραμματική περίοδος», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. «Είναι η χρονιά-γέφυρα για τη νέα προγραμματική περίοδο 2022-2029. Και επομένως, μέσα στη χρονιά αυτή, θα κατατεθεί ο φάκελος της νέας προγραμματικής περιόδου...».

Στο σημείο αυτό δίνει μεγάλο βάρος στη σταφίδα... «Η “χρυσή αρχόντισσα” εξαφανίστηκε από την Ελλάδα και τα χωράφια μας. Και δυστυχώς ο μεγάλος “παίχτης” στην αγορά σήμερα είναι οι Τούρκοι. Τη νέα προγραμματική περίοδο είναι αναγκαίο η σουλτανίνα να ενταχθεί στη συνδεδεμένη ενίσχυση και να υπάρξει ένας σχεδιασμός που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της “ξανθιάς αρχόντισσας”, όπως έλεγαν για τη σταφίδα οι παλιοί και γίναμε αποδέκτες εμείς οι νεότεροι...».

Μάλιστα, τονίζει πως «σήμερα η σταφίδα σερβίρεται σε σαλάτα και παρελαύνει στα καλύτερα εστιατόρια-γκουρμέ του κόσμου. Επομένως οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν...».

Εξάλλου και για την ελαιοκομία τονίζει ότι στην προγραμματική περίοδο 2015-2019 ο τομέας αυτός έπαθε τεράστια ζημιά... «Αφού η ναυαρχίδα μας στις εξαγωγές είναι το λάδι και μας το ζητάνε οι καλύτεροι οίκοι στην Ευρώπη, εμείς αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Και μέσα στη νέα προγραμματική περίοδο θα πρέπει να μπει δυναμικά το κομμάτι της τυποποίησης του δικού μας ελαιολάδου και των άλλων προϊόντων...».

«Να κατοχυρωθεί το επάγγελμα»

«Εάν μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο δεν κατοχυρωθεί το επάγγελμα του αγρότη, στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εταιρείες που θα πάρουν στα χέρια τους την παραγωγή των τροφίμων», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Αυτή τη στιγμή το κομμάτι που έχει να κάνει με την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων το βλέπουμε μόνο από το κομμάτι της οικονομικής πλευράς. Είναι η ώρα να το δούμε και από την πιο σωστή πλευρά. Αυτήν της διατροφής...».

Μάλιστα, στο σημείο αυτό λέει χαρακτηριστικά ότι η ΚΑΠ που φεύγει «κατέστρεψε τον παραγωγικό κόσμο, γιατί έδινε χρήματα στους ανθρώπους που δεν παρήγαγαν. Η ΚΑΠ αυτή τελειώνει λοιπόν του χρόνου. Και πρέπει να είμαστε ώριμοι να δούμε τι θέλουμε επιτέλους. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να στηριχτούν αυτοί οι οποίοι παράγουν. Αλλά θα πρέπει επίσης να ενισχύσουμε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Η ορεινή Κρήτη, για παράδειγμα, θα πρέπει να ενισχυθεί και να βοηθηθεί. Να μπει σε αυτή τη διαδικασία...».

Στο σημείο αυτό, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης λέει ότι «αυτή η πανδημία έφερε επιπτώσεις σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Και θα το δούμε μετά την πανδημία αυτό. Το θέμα των χρεών των αγροτών τούς έχει φέρει πάρα πολύ πίσω. Και μιλάω για τα χρέη τόσο τα παλιά όσο και για τα καινούργια. Και επίσης, επειδή αυτή τη στιγμή βγαίνουν πάρα πολλά για το θέμα των χρεών αλλά εξαιρούνται οι αγρότες, θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει κάτι ξεχωριστό για τον αγροτικό κόσμο...».

«Να υπάρξει εθνική στρατηγική»

Από την πλευρά του, ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής Στάθης Φραγκιαδάκης περιμένει μες στο 2021 μια συνεννόηση μεταξύ της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων, στην κατεύθυνση χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα, σε βάθος τουλάχιστον 20 χρόνων.

«Μετά το σοκ της πανδημίας, ας καθίσουν όλοι κάτω να συμφωνήσουν σε κάποια πράγματα. Να δούμε ποια βοήθεια θα δώσει το κράτος στον αγρότη σε βάθος τουλάχιστον μιας 20ετίας. Παράδειγμα με το λάδι. Η τιμή είναι όντως χαμηλή. Αλλά από τη στιγμή που η τιμή παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου επηρεάζεται από τη διεθνή τιμή και οι ανταγωνιστές μας, ακόμη και οι Τούρκοι, έχουν ρίξει το κόστος παραγωγής, γιατί έχουν μηχανοποιήσει το μεγάλο ζήτημα που είναι το λιομάζωμα, εμείς τι κάνουμε; Όσο δεν το κάνουμε εμείς, τσάμπα θα φωνάζουμε για την τιμή. Δε θα υπάρχει η προοπτική ανόδου της τιμής. Και στο παράδειγμα του λιομαζώματος, εγώ θα έλεγα ότι θα έπρεπε από τη μεριά του κράτους να δοθεί βάρος στους τρόπους μηχανοποίησης του λιομαζώματος για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Και αυτό είναι ένα παράδειγμα μεταξύ των άλλων που θα περίμενα εγώ από το 2021», λέει ο Στάθης Φραγκιαδάκης...

Εξάλλου, στο σημείο αυτό, ο Στάθης Φραγκιαδάκης αναφέρει: «Θα μας ξεπεράσει μέσα σε 2-3 χρόνια η Ισπανία, που θα βγάζει πιο πολύ λάδι από εμάς...».

Στο μεταξύ, ο ίδιος ζητάει από το κράτος «να μας αντιμετωπίσει σαν επαγγελματίες αγρότες. Να υπάρξει δηλαδή αναδιοργάνωση της πολιτικής του ΕΛΓΑ ως προς την ασφαλιστική κάλυψη της παραγωγής μας. Και το άλλο κομμάτι είναι ότι θα πρέπει να μπει σε μια διάσταση, λόγω κλιματικής αλλαγής, η διεκδίκηση κονδυλίων. Για παράδειγμα, μιας ενίσχυσης σημαντικής για τους ελαιοπαραγωγούς και τους αμπελουργούς, αφού μέσα από τις καλλιέργειές μας υπάρχει η στήριξη του περιβάλλοντος απέναντι σε φυσικές καταστροφές. Μιλάμε για το ότι η κάθε ελιά και το κάθε αμπέλι λειτουργούν ως φίλτρα του αέρα και συμβάλλουν στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη...».

«ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ»

«Είναι διαχρονικά τα ζητήματά μας...»

«Είναι διαχρονικά τα ζητήματα που βάζουμε. Έρχονται από πολύ πίσω και πάνε πολύ μπροστά», λέει χαρακτηριστικά από τη δική του την πλευρά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων και στέλεχος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων Μανόλης Καρκαβάτσος. «Εμείς μιλάμε πάντα για τους βιοπαλαιστές αγρότες. Η πολιτική της ΚΑΠ όπως διαμορφώθηκε μέχρι σήμερα και αυτό που θα έρθει με τη νέα ΚΑΠ είναι στην ίδια λογική με πιο γρήγορους ρυθμούς. Δίνουν ευκαιρίες ανάπτυξης και δρομολόγησης της μεγάλης αγροτικής εκμετάλλευσης, πάντα σε βάρος του μικρομεσαίου και φτωχού αγρότη. Και πάρτε ως παράδειγμα τις τιμές των προϊόντων. Καθηλωμένες. Εξαρτώνται κύρια από τα κυκλώματα διακίνησης των προϊόντων. Από το πώς καθορίζονται οι τιμές, ποιοι κάνουν κουμάντο στην αγορά και πως ο κόπος και ο ιδρώτας του βιοπαλαιστή αγρότη δε λαμβάνονται ποτέ υπόψη. Και παράλληλα, υπάρχουν κυβερνητικές πολιτικές τέτοιες που αβαντάρονται από συλλογικά σχήματα όπως είναι σήμερα οι συνεταιρισμοί, που επιτρέπουν μέχρι και 40% να συμμετέχει μέσα το ιδιωτικό κεφάλαιο...».

Καταλήγοντας, ο κ. Καρκαβάτος αναφέρεται και στην πανδημία. «Αν είδατε, σε επίπεδο Ελλάδος το ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Ανέδειξε πολλά πράγματα. Και θα συνεχίσει να αγωνίζεται. Και όλα αυτά τα ζητήματα θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας. Γι’ αυτό εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα...».

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ