ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Σαγήνευσε την όπερα του Σίδνεϊ η κρητική λύρα - Ο Κρητικός που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα

0

Η κρητική λύρα στη μεγαλοπρεπή Όπερα του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Μάγεψε το κοινό και συγκίνησε τους Κρητικούς, εντός και εκτός Ωκεανίας που είδαν την μουσική της Κρήτης να κλέβει την παράσταση σε ένα από τα πιο διάσημα κτίρια του 20ου αιώνα, σε έναν από τους σημαντικότερους ναούς των τεχνών του πλανήτη.

Ο 43χρονος Μιχάλης Πλατύρραχος, από οικογένεια Κρητικών μεταναστών με καταγωγή από τις Κουρούτες Αμαρίου Ρεθύμνου, λυράρης, τραγουδιστής και χοροδιδάσκαλος της ελληνικής παροικίας στην μακρινή Αυστραλία, δεν έκρυψε την βαθιά συγκίνηση. Για τον ίδιο ήταν ένα όνειρο που έμοιαζε άπιαστο αλλά έγινε πράξη.

Ο Μιχάλης Πλατύρραχος γεννήθηκε στο Σίδνεϊ από γονείς μετανάστες που κουβαλούσαν την Κρήτη ευλαβικά στις ψυχές τους κι έτσι ο ίδιος ένοιωθε από νωρίς πάνω από όλα Κρητικός. Δέκα χρονών ζήτησε από τον πατέρα του μια λύρα… τα μαθήματα που πήρε ήταν λιγοστά αλλά είχε την τύχη να βρεθεί δίπλα σε σπουδαίους κρητικούς καλλιτέχνες που περιόδευαν στην μακρινή Αυστραλία.

Μεγαλώνοντας μακριά από την πατρίδα της καρδιάς του ,τα ακούσματα της Κρητικής μουσικής ήταν πυξίδα.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά τα εγκαίνια της περίφημης Όπερας του Σίδνεϊ από τη βασίλισσα Ελισάβετ, η κρητική λύρα έκανε θριαμβευτική εμφάνιση στα δικά του χέρια.

Η παράσταση με τίτλο «Τραγούδια χωρίς σύνορα» ήταν ένας ύμνος στην συνύπαρξη των λαών και αποτέλεσε μια σύμπραξη Ελλήνων και τούρκων καλλιτεχνών αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως η μουσική ενώνει…

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ